Ukrainas kara 667. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:10]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:10. Eiropas Savienība (ES) nodos Ukrainai vēl 500 elektroenerģijas ģeneratorus, lai palīdzētu izvairīties no elektrības padeves pārtraukumiem slimnīcās, skolās un komunālajā infrastruktūrā.

20:10. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba piektdien sarunā ar Polijas kolēģi paudis cerību, ka poļu kravas automašīnu šoferi drīzumā pārstās bloķēt robežu. Polijas kravas automašīnu šoferi jau ilgāk nekā mēnesi robežpunktos bloķē Ukrainas kravas auto, šādi protestējot pret Eiropas Savienības (ES) lēmumu atcelt atļauju sistēmu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Atvieglojumiem vajadzēja beigties jūnijā, tomēr tie tika pagarināti vēl uz gadu. Polijas pārvadātāji uzskata, ka atļauju režīma atcelšana izraisījusi Ukrainas konkurentu cenu samazinājumu, kas nopietni ietekmējis to ieņēmumus.

19:10. Doņeckas apgabalā okupanti uzlidojuma laikā nogalināja vienu cilvēku un piecus ievainoja, ziņo pravda.com.ua.

18:10. Nīderlande gatavojas pārvest uz Ukrainu pirmos astoņpadsmit iznīcinātājus F-16, pravda.com.ua.

16:30. Mikroautobuss, kas līdz šim kalpojis Saeimas vajadzībām, devies ceļā uz Ukrainu, lai nogādātu Ziemassvētku labdarības akcijā sagādātās dāvanas bērniem Jabluņivkas internātskolā Čerņihivas apgabalā.

Pēc tam mikroautobuss tiks nodots Ukrainai, lai nodrošinātu karavīru rotāciju uz fronti.

15:43. Ukrainas Gaisa spēki piektdien dienvidu virzienā notriekuši trīs Krievijas iznīcinātājus-bumbvedējus Su-34.

Ukrainas Gaisa spēku preses sekretārs Jurijs Ihnats uzsvēra, ka tie ir moderni un dārgi lidaparāti.

"Šādu lidmašīnu ir vairāki desmiti. Viņi diemžēl turpina tos ražot. Šī ir viena no jaunākajām lidmašīnām, tas jau ir iznīcinātājs-bumbvedējs, tas var veikt uzbrukumus gaisā, pa zemes mērķiem, daudzfunkcionāla lidmašīna. Apkalpē ir divi piloti. Tieši ar šādām lidmašīnām okupanti veic triecienus ar vadāmām bumbām, vadāmām aviācijas raķetēm. Tā ir diezgan dārga lidmašīna, moderna," pavēstīja Ihnats.

Pēc viņa teiktā, lidmašīna maksā vismaz 50 miljonus dolāru.

14:38. Savienotās Valstis piemēros sankcijas ārvalstu bankām, kas atbalsta Krievijas karu Ukrainā, piektdien paziņojušas amatpersonas.

Saskaņā ar rīkojumu, ko šodien gatavojas parakstīt ASV prezidents Džo Baidens, ASV būs tiesīgas noteikt tā dēvētās sekundārās sankcijas pret finanšu iestādēm, kas atbalsta Krievijas aizsardzības rūpniecību, paziņoja amatpersonas.

Augsta ranga amatpersona norādīja, ka Savienotās Valstis sūta finanšu iestādēm skaidru vēstījumu, ka tām ir jāizvēlas, vai turpināt pārdot nelielus preču apjomus Krievijas militāri rūpnieciskajam kompleksam, vai arī saglabāt saistību ar ASV finanšu sistēmu. Amatpersona pauda pārliecību, ka bankas izvēlēsies ASV finanšu sistēmu, ņemot vērā, ka ASV ekonomika ir daudz lielāka un ASV dolārs tiek izmantots visā pasaulē.

12:51. Kopš Krievijas agresijas sākšanas pret Ukrainu Latvija ir sniegusi nozīmīgu atbalstu Ukrainas valdībai un iedzīvotājiem, tostarp caur starptautiskajām finanšu institūcijām - Pasaules Banku un Eiropas Investīciju banku - 32 miljonu eiro apmērā. Atbalsta apmērs pārsniedz 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

11:47. Krievija armija Hersonas apgabalā pastrādājusi kārtēju zvērību, ziņo apgabala pārvaldes vadītājs Oleksandrs Prokudins. Okupanti ģimenes acu priekšā nogalinājusi viņu bērnu, vēstīts pravda.com.ua.

"Tur ir šausmīga situācija... 9. klases skolnieks [14 gadus vecs - red.] tika nogalināts vienā no ciemiem. Tieši savas ģimenes acu priekšā," medijiem atklāj Prokudins. Incidents noticis 20.decembrī, kad jaunietis pataigājās un it kā kaut ko fotografēja. Viņu sagrāba krievu karavīri, aizveda mājās un tur nošāva.

10:29.Ukrainas armija notriekusi 24 no 28 lidrobotiem "Shahed", ko naktī uz piektdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, vēsta Ukrainas armijas ģenerālštābs, Gaisa spēki un aizsardzības spēku dienvidu grupējums. Četrus lidrobotus neizdevās notriekt, un tiek ziņots par trāpījumu kādam infrastruktūras objektam Mikolajivas apgabalā.

Notriekto lidrobotu atlūzas nodarījušas postījumus arī graudu noliktavai Odesas apgabalā, kā arī dzīvojamajām ēkām Kijivā un Kijivas apgabalā. Kijivā cietuši divi cilvēki. Galvaspilsētā ceturtdienas vakarā skanēja sirēnas, un pilsētas dome ziņoja, ka darbojas pretgaisa aizsardzība, un aicināja cilvēkus palikt patvertnēs.

09:36. Ukrainas iecere mobilizēt cīņai ar krievu iebrucējus arī ārvalstīs esošos pilsoņus lielu ietekmi uz Vācijā dzīvojošajiem ukraiņiem neatstās, norādījis tieslietu ministrs Marko Bušmans. "Mēs nespiedīsim cilvēkus pildīt obligāto karadienestu (..) pret viņu gribu," intervijā aģentūrai DPA paziņoja Bušmans.

09:10. Krievu okupanti veikuši slēptu mobilizāciju, aizsedzoties ar "brīvprātīgo bataljonu komplektēšanu", izmantojot to kara propagandai, ziņo pravda.com.ua.

08:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 351 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5837 tankus, 10 843 bruņutransportierus, 8250 lielgabalus, 932 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6365 bezpilota lidaparātus, 1613 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 944 automobiļus un autocisternas, kā arī 1217 specializētās tehnikas vienības.

07:00. Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu apšaudīja Kijivu ar kamikadzes droniem, un viena drona atlūzas trāpīja daudzdzīvokļu namā, ievainojot divus cilvēkus.

Bezpilota lidaparāta atlūzas Solomjankas rajonā izraisīja ugunsgrēku ēkas 24.stāvā, bet tas tika likvidēts pirms ugunsdzēsēju un glābēju vienību ierašanās. Trijos dzīvokļos tika fiksēta sienu daļēja sagrūšana no 24. līdz 26.stāvam, bet vēl trijos dzīvokļos bija izsisti logu stikli. Ir cietuši divi cilvēki, no kuriem viens tika hospitalizēts.

00:10. Ukrainas gaisa spēki ziņo par Krievijas bezpilota lidaparātiem Ukrainas dienvidos, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais