Ukrainas kara 666. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:13]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:13. G7 valstis vienojas atlikt Ukrainas parāda atmaksu līdz 2027. gadam, ziņo pravda.com.ua.

21:03. Krievijas aviācijas triecienos Doneckas apgabala Toreckas ogļraktuvēm ceturtdien dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, bet seši ievainoti, pavēstīja Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests. Visi bojāgājušie ir ogļrači. "Divas bumbas trāpīja vienas Toreckas šahtas teritorijā. Viens cilvēks gājis bojā, vēl divi guvuši ievainojumus. Uzņēmumā pazuda elektrība. Zem zemes bija 32 kalnrači. Viņi visi jau nogādāti virszemē," platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

19:30. Nīderlandes valdība ceturtdien pavēstīja, ka ir piešķīrusi Ukrainai pirmos 102 miljonus eiro no kopumā diviem miljardiem eiro, kas rezervēti nemilitārajai palīdzībai Ukrainai 2024.gadā. Šie 102 miljoni eiro tiks tērēti 2024.gada pirmajos četros mēnešos, teikts valdības paziņojumā medijiem.

No šīs summas 62 miljoni atvēlēti valsts tēriņiem, arī infrastruktūras atjaunošanai un reformām, pa 15 miljoniem - humānajai palīdzībai un atmīnēšanai, desmit miljoni - elektroenerģijas piegādēm Ukrainai.

18:00. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien pavēstīja, ka ir pieņēmis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska priekšlikumu tikties divpusējās sarunās. "[Zelenskis] sacīja: "Mums būtu jārunā." Un es viņam teicu, ka būšu viņa rīcībā. Mums tikai jāvieš skaidrība vienā jautājumā - par ko," sacīja Orbāns, norādot, ka Zelenskis rosinājis sarunas par viņa valsts plāniem pievienoties Eiropas Savienībai [ES]. Attiecības abu līderu starpā nav vienkāršas, ņemot vērā, ka Ungārija vairākkārt bloķējusi ES centienus sniegt Ukrainai finanšu atbalstu, kā arī atteikusies piegādāt kaimiņvalstij ieročus.

16:50. Valsts policija rosinājusi prokuratūru apsūdzēt prokremlisko aktīvisti Jeļenu Kreili, kura vairākas reizes savas dzīvesvietas logos izvietojusi Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus.

Šī gada martā un jūnijā policija konstatēja kopumā četrus gadījumus, kad Rīgā, Torņakalnā, kāda daudzdzīvokļu nama iedzīvotāja savas dzīvesvietas logos bija izvietojusi Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus un attēlus.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" iepriekš vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece, kura dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu. Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

15:51. Ceturtdien, 21.decembrī, pie Saeimas nama norisinājās Ziemassvētku radošā darbnīca, kurā ikviens bija aicināts līdzdarboties, sūtot gaišus sveicienus bērniem Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Prezidija locekļi, deputāti un darbinieki, piedaloties Ukrainas vēstniecības pārstāvjiem, apgleznoja piparkūku sirdis un gatavoja svētku apsveikumus.

Piparkūkas un apsveikumi kopā ar parlamenta labdarības akcijā sarūpētajām dāvanām ceļos pie bērniem Jabluņivkas (Yablunivka) internātskolā Čerņihivas apgabalā, kura rekonstrukcijā Latvija ir uzņēmusies palīdzēt. Skolā mācās 120 bērni, tostarp bāreņi un bez vecāku gādības palikušie. Skolai visām vajadzībām līdzekļu nepietiek, un bērniem pietrūkst silta ziemas apģērba, apavu, kā arī higiēnas, kancelejas un pārtikas preču. Sarūpētos ziedojumus uz Ukrainu nogādās mikroautobuss, kas līdz šim kalpojis Saeimas vajadzībām, bet tagad tiks nodots Ukrainai, lai nodrošinātu karavīru rotāciju uz fronti Čerņihivas apgabalā.

14:21. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) nogādāto karā Ukrainā smagi cietušo skaits sasniedzis 200.

Šodien ar labdarības projekta "M-Help.com" organizēto palīdzības autobusu tika nogādāti 13 karā Ukrainā smagi cietuši cilvēki. Arī šajā reizē RAKUS NMPUK pacientus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda - dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls.

RAKUS NMPUK vadītājs Aleksejs Višņakovs atzina, ka liela daļa pacientu ir ar sprādzienā gūtajiem ievainojumiem, šautiem ievainojumiem, kā arī ir tādi, kuriem ir smaga psiholoģiska trauma. Daļa ievainoto karavīru dosies pēc diagnostikas uz Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari", kur saņems rehabilitologu, funkcionālo speciālistu, fizioterapeitu palīdzību, protēzes, bet daļa paliks RAKUS, lai novērstu kropļojošo kara ievainojumu sekas.

"Mūsu mērķis ir maksimāli atgriezt šo cilvēkus normālajā dzīvē, jo viņi visi ir jauni, un mazināt invaliditātes pakāpi. Tas ir liels darbs, un atsevišķi karavīri tiek ārstēti vairākos etapos," sacīja Višņakovs.

12:49.Ukraina plāno no nākamā gada iesaukt militārajā dienestā ārzemēs dzīvojošus ukraiņus, ceturtdien publicētā intervijā Vācu medijiem paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

Ārvalstīs dzīvojošajiem ukraiņiem vecumā no 25 līdz 60 gadiem būs jāpiesakās Ukrainas Bruņoto spēku rekrutēšanas centros. Umerovs sacīja, ka runa ir par aicinājumu pieteikties rekrutēšanas centros, taču vienlaikus skaidri norādīja, ka tiem, kas izvairīsies, draudēs sankcijas. Ministrs piebilda, ka par sankcijām vēl tiek diskutēts.Ukrainas varasiestādes plāno iesaukt vēl 450 000 līdz 500 000 rezervistos ieskaitīto vīriešu, taču tam vēl nav sagatavoti vajadzīgie finansiālie un politiskie nosacījumi.

11:00. Ukrainas karaspēkam iznīcinot uz Kijivu palaistu Krievijas armijas dronu, tā atlūzām krītot, aizdegusies kāda uzņēmuma noliktava, ziņo pravda.com.ua. Ugunsdzēsējiem ap vieniem naktī izdevies liesmas apdzēst.

09:43. Latvijas parlaments šodien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Ukrainas bērnu prettiesisko piespiedu pārvietošanu uz Krieviju un Baltkrieviju. Par paziņojuma pieņemšanu nobalsoja 88 deputāti.

09:36. Atsaucoties Ukrainas vēstniecības Latvijā aicinājumam, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) dāvinās Ukrainā dzīvojošajiem bērniem 468 lietotas, labā stāvoklī esošas datortehnikas vienības gandrīz 32 tūkstošu eiro vērtībā. LVM dāvāto datortehniku Ukrainas vēstniecība Latvijā nogādās Čerņihivas apgabalā dzīvojošajiem skolēniem attālinātu mācību nodrošināšanai.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 350 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5828 tankus, 10 825 bruņutransportierus, 8226 lielgabalus, 932 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6342 bezpilota lidaparātus, 1613 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 919 automobiļus un autocisternas, kā arī 1208 specializētās tehnikas vienības.

08:13. Ukrainas armija notriekusi 34 no 35 lidrobotiem "Shahed", ko naktī uz ceturtdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, platformā "Telegram" vēsta Ukrainas Gaisa spēki. Lidroboti uzbruka viļnveidīgi dažādos laikos no plkst.20 trešdien līdz plkst.3.30 ceturtdien. Krievija raidīja lidrobotus pret Ukrainu no trim virzieniem: no Čaudas raga okupētajā Krimā, no Primorskoahtarskas un no Kurskas. Gaisa uzbrukuma atvairīšanā tika iesaistīta Ukrainas Gaisa spēku un Aizsardzības spēku taktiskā aviācija, pretgaisa raķešu vienības un mobilās grupas. Pretgaisa aizsardzība darbojās Kijivas, Dņipropetrovskas, Vinnicas, Čerkasu, Hersonas, Zaporižjas, Mikolajivas, Hmeļnickas, Sumu, Poltavas, Čerņihivas un Kirovohradas apgabalos.

07:02. Kijivas apgabala militārā administrācija ziņo, ka naktī apgabalā pamanīti Krievijas bezpilota lidaparāti, vēstīts pravda.com.ua. Militārpersonas iedzīvotājiem ziņoja: "Ienaidnieka bezpilota lidaparātu kustība ir konstatēta! Apgabalā darbojas pretgaisa aizsardzības spēki. Nefotografējiet un nefilmējiet mūsu aizstāvju darbu. Neignorējiet drošības noteikumus. Palieciet patversmēs, līdz beidzas brīdinājums par uzlidojumu."

00:10. Reaģējot uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atļaut Olimpiskajās spēlēs piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, Čehu alus ražotājs "Pilsner Urquell" otrdien paziņojis, ka nesponsorēs nākamgad paredzētās Parīzes olimpiskās spēles.

Uzņēmums, kas ir Čehijas Olimpiskās komitejas oficiālais partneris, atsauc visus reklāmas un sponsorēšanas materiālus, kas saistīti ar 2024.gada olimpiskajām spēlēm, un negatavos arī savu kampaņu pirms spēlēm, kā tā bijis iepriekš.

Līdzekļi, kas bija paredzēti Olimpiādes atbalstam, tiks nodoti čehu sportistiem, paziņojis "Pilsner Urquell" pārstāvis.

Svarīgākais