Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā pēc imigrācijas likuma pieņemšanas atkāpjas veselības ministrs

© pixabay.com

Francijas veselības ministrs Oreljans Ruso, reaģējot uz stingrā imigrācijas likuma apstiprināšanu parlamentā, otrdien atkāpies no amata.

Pēc 18 mēnešus ilgas stīvēšanās par imigrācijas sistēmas reformām otrdien abas parlamenta palātas atbalstīja pretrunīgi vērtēto likumu. Tam atbalstu pauda arī Marinas Lepēnas vadītā galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), un tas izsauca nepieredzētu dumpi Makrona dibinātās valdošās partijas "Renesanse" (RE) rindās.

Daži franču mediji RN atbalstu likumam nosaukuši par "nāves skūpstu".

Aptuveni ceturtdaļa no 251 valdošās koalīcijas deputāta Nacionālajā sapulcē balsoja pret valdības piedāvāto likumu vai atturējās. Savus iebildumus pret to izteikuši arī vairāki kreisi noskaņotie ministri.

Ruso, kas pirms piesliešanās RE savulaik bijis gan komunists, gan sociālists, paziņoja par atkāpšanos, taču, par spīti baumām, kas izplatījās naktī uz trešdienu, neviens cits ministrs, šķiet, nav sekojis viņa paraugam.

Valdības pārstāvis Olivjē Verāns paziņojis, ka nekāda "ministru dumpja" nav.

Arī premjerministre Elizabete Borne uzsvērusi, ka likuma pieņemšana neesot izsaukusi "vairākuma krīzi".

Intervijā sabiedriskajam radio "France Inter" Borne tomēr atzinusi, ka dažas jaunā likuma normas, iespējams, esot antikonstitucionālas, piebilstot, ka pēc tā izvērtēšanas Konstitucionālajā padomē tā "teksts evolucionēs".

"Mēs vēlējāmies pieņemt likumu par noderīgiem, efektīviem pasākumiem, kurus sagaida mūsu pilsoņi, ar diviem mērķiem - ātrāk un efektīvāk atbrīvoties no tiem, kam nav tiesību atrasties Francijā, un labāk integrēt tos, kurus esam izlēmuši uzņemt," norādīja premjere.