"Toyota" struktūrvienība "Daihatsu" aptur visu modeļu piegādes

© Reuters/Scanpix/Leta

Japānas autobūves kompānijas "Toyota Motor Corp." struktūrvienība "Daihatsu" trešdien paziņoja, ka aptur visu šobrīd ražošanā esošu modeļu piegādes, ņemot vērā atklātībā nonākušu informāciju par automobiļu drošības testu viltošanu.

""Daihatsu" šodien nolēma uz laiku apturēt visu "Daihatsu" šobrīd gan Japānā, gan ārvalstīs ražotu modeļu piegādes," norāda uzņēmums.

Šogad tika izveidota neatkarīga ekspertu komisija, lai izmeklētu drošības skandālu, kas pirmoreiz atklātībā nonāca aprīlī.

Izmeklēšanā konstatēti jauni 174 pārkāpumi 25 testa kategorijās, kas ir papildus jau aprīlī un maijā atklātajām nepilnībām, kas skāra durvju detaļas un sānu triecienu testus, vēstī "Toyota".

Ar šiem pārkāpumiem tagad kopumā saistīti 64 automobiļu modeļu, tai skaitā 22, ko pārdod "Toyota".

Trešdien publicētajā ziņojuma kopsavilkumā neatkarīgā komisija "Daihatsu" veiktos pārkāpumus skaidro ar vairākiem faktoriem, tai skaitā "ar ārkārtēju spiedienu, ņemot vērā pārāk saspringtu un stingru izstrādes grafiku, un vadītāju pieredzes trūkums."

Aprīlī "Daihatsu" atzina, ka falsificējis sadursmju testu rezultātus četriem modeļiem, aptverot kopumā 88 000 Taizemē un Malaizijā pērn un šogad ražotu automobiļu.

Savukārt maijā uzņēmums paziņoja, ka līdzīgu pārkāpumu dēļ Japānā aptur divu hibrīda modeļu ražošanu. Starp šiem modeļiem bija arī "Toyota Raize", kas tika ražots mātesuzņēmumam.

Tā kā sertifikācija ir "galvenais priekšnoteikums, lai automobiļu ražotājs varētu veikt uzņēmējdarbību, mēs apzināmies "Daihatsu" nolaidības ārkārtīgo nopietnību, kas ir satricinājusi uzņēmuma kā autoražotāja pašus pamatus", teikts "Toyota" paziņojumā.

"Toyota" un "Daihatsu" vēstī, ka uzņēmumu rīcībā neesot informācija par negadījumiem, kas radušies drošības testu viltošanas dēļ, taču tiek veikta pilnvērtīga pārbaude.

Svarīgākais