Polijas parlaments ar restrukturizācijas palīdzību centīsies atjaunot sabiedrisko mediju objektivitāti

© pexels.com

Polijas parlaments nedēļu pēc jaunās valdības apstiprināšanas otrdien pieņēma rezolūciju par sabiedrisko mediju restrukturizāciju, lai atjaunotu šo mediju objektivitāti.

Rezolūcijā teikts, ka pēdējos astoņos gados sabiedriskās raidkompānijas un ziņu aģentūra PAP bija kļuvušas par tolaik valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) medijiem, kas "skaidri pildīja propagandas uzdevumus".

Valsts līdzdalības ministrijai, kas ir iesaistījusies šajās raidkompānijās caur īpašnieku institūcijām, tagad jāveic koriģējoša rīcība.

Sabiedrisko mediju reorganizācija ir viena no premjerministra Donalda Tuska jaunās proeiropeiskās valdības galvenajām prioritātēm. Šo mediju kritika ir īpaši vērsta pret televīzijas raidsabiedrību TVP.

"Šādi sabiedriskie mediji, kādi mums ir pašlaik, nav pelnījuši finansējumu no nodokļu maksātāju kabatām," sacīja Tusks.

Polijas parlamenta vēlēšanās 15.oktobrī valdošo vairākumu ieguva bijušās opozīcijas trīs partiju alianse Tuska vadībā. PiS, kas bija pie varas kopš 2015.gada, šajās vēlēšanās zaudēja vairākumu parlamentā.

Starptautiskās organizācijas bija kritizējušas vēlēšanu kampaņas vienpusīgo atspoguļojumu Polijas sabiedriskajos medijos.

"Sabiedriskie mediji ir pilnīgi pārveidojušies par valdošās [partijas] PiS propagandas atzaru un kalpo ne tikai šīs partijas interešu veicināšanai, bet arī, lai uzbruktu un nomelnotu tās kritiķus," teikts Eiropas Preses un mediju brīvības centra (ECPMF) ziņojumā. Šo centru finansē galvenokārt Eiropas Komisija (EK).

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) vēlēšanu novērotāju misija kritizēja TVP par "skaidras priekšrokas došanu PiS savās reportāžās un vienlaikus par atklāta naidīguma izrādīšanu pret opozīciju".

Pēc šīs parlamenta sēdes daudzi parlamenta deputāti no PiS vēlā vakarā sapulcējās pie TVP galvenā biroja un sociālajos medijos apgalvoja, ka ir ieradušies to aizsargāt.

Svarīgākais