Ukrainas kara 665. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Vācijas federālā prokuratūra trešdien paziņojusi, ka pret Maskavu vērsto sankciju ietvaros gatavojas konfiscēt kādas vārdā neminētas Krievijas bankas līdzekļus vairāku simtu miljonu eiro apmērā.

Prokuratūra pavēstīja, ka iesniegusi Vācijas finanšu galvaspilsētas Frankfurtes tiesā prasību veikt "neatkarīgu konfiskācijas procedūru".

Šīs procedūras mērķis ir atsavināt vairāk nekā 720 miljonus eiro, kurus kādas Frankfurtes bankā noguldījusi kāda Krievijas finanšu iestāde, pamatojoties uz aizdomām par mēģinājumu apiet embargo noteikumus, teikts prokuratūras paziņojumā.

21:28. Sanktpēterburgā 11 jauni Krievijas pilsoņi, kas ieguvuši pilsonību naturalizācijas ceļā, līdz ar jaunajiem dokumentiem saņēmuši arī paziņojumu par iesaukšanu armijā.

Sanktpēterburgā uz ceremoniju, kurā tika pasniegtas pilsonības apliecības, ieradās arī iesaukšanas dienesta amatpersonas. Policijas publiskotajā video no ceremonijas redzams un dzirdams, kā vairāki vīrieši zvēr uzticību Krievijas konstitūcijai un pēc tam tur rokās iesaukšanas paziņojumu. Video noslēgumā visi dzied Krievijas himnu.

Migranti zvērēja "aizstāvēt Krievijas brīvību un neatkarību", lai iegūtu pilsonību. Mediji vēsta, ka jaunie pilsoņi ir imigranti no Krievijas kaimiņvalstīm.

Notikušais tika plaši apspriests Krievijas medijos. Arī iepriekš gadījumi, kad Krievijas armijā tiek uzņemti migranti, izraisīja ažiotāžu.

Krievijas diktators Vladimirs Putins nesen aicināja ārvalstniekus karot Ukrainā un piedāvāja tiem, kas brīvprātīgi dosies karot, iespēju vieglāk iegūt Krievijas pilsonību.

20:25. Baltais nams cer, ka Kongress janvārī apstiprinās papildu finansējumu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

18:45. Rīgas pilsētas tiesa šonedēļ nolēmusi no apcietinājuma atbrīvot par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēto taksistu Sergeju Sidorovu, noskaidroja aģentūra LETA.

Pēc tiesas lēmuma prokuratūra šodien vīrietim piemērojusi drošības līdzekļus - nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no valsts, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

VDD izmeklēšanas gaitā ir konstatējis 23 šī vīrieša īstenotus spiegošanas gadījumus. Konkrētais Latvijas pilsonis uzturējis regulāru saziņu ar noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem.

Taksists tiem regulāri sniedza informāciju par Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku personālu un tehniku, stratēģiski nozīmīgiem objektiem Latvijas teritorijā. Tāpat viņš noziedzīgajai organizācijai nodevis informāciju par uzņēmumiem Latvijā, kas atbalsta Ukrainu un iestājas pret Krievijas agresiju.

17:12 Tagad uz laiku okupētajās teritorijās ir aptuveni 450 tūkstoši krievu iebrucēju. Ukrainai vajag nevis mazāk, bet daudz vairāk militārpersonu.

Grupas Informācijas pretošanās militārpolitiskais apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko atzīmēja, ka šobrīd Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēkos vien ir aptuveni 600 tūkstoši - šādu vērtējumu 12.decembrī apsveikumā militāristiem pauda Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis.

Pēc viņa teiktā, papildus kaujiniekiem kontaktlīnijā ir nepieciešamas rezerves, kā arī jāslēdz potenciālās bīstamās zonas - ziemeļu, ziemeļaustrumu un pat dienvidrietumu placdarms - tas ir, robežas ar Baltkrieviju, Krieviju un neatzītā Piedņestra.

16:16 Okupētajā Donbasā viesojās krievu aktieris, kurš atbalstīja Kremļa noziedzīgo režīmu. Tur viņš nokļuva apšaudē.

Tiek ziņots, ka viņu trāpīja lode, taču viņš nav cietis, jo viņu izglāba bruņuvestes.

"Mamma un tētis atkal devās uz Donbasu, piegādājot humāno palīdzību. Mamma devās uz Rostovu pēc papildu palīdzības, kamēr mans tēvs nokļuva apšaudē un notvēra lodi. Paldies Dievam par bruņumašīnu!" - Okhlobistinas meita rakstīja savā Instagram lapā.

14:49 Lietuva ir nosūtījusi Ukrainas armijai militārām vajadzībām nepieciešamo lauka aprīkojumu un vairākus tūkstošus uzturdevu.

Jaunākais Lietuvas militārās palīdzības sūtījums Ukrainas bruņotajiem spēkiem tika piegādāts trešdien, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

"Mēs turpinām darīt visu iespējamo, lai atvieglotu Ukrainas smago cīņu pret agresora brutalitāti. Dažāds lauka aprīkojums ir ļoti svarīgs aukstajā sezonā. Katra mūsu palīdzības pakete ir solis ceļā uz uzvaru," komentēja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Pagājušajā nedēļā Lietuva nodeva Ukrainai vairākus miljonus patronu un vairākus tūkstošus granātu tuva rādiusa prettanku granātmetējiem.

Papildus regulārai militārā ekipējuma nodošanai Lietuva arī aktīvi apmāca Ukrainas karavīrus, nodrošina ārstēšanu un rehabilitāciju, ekspertu konsultācijas un sniedz ieguldījumu starptautiskajos fondos Ukrainai.

Lietuva ir paredzējusi 200 miljonu eiro militāro palīdzību Ukrainai 2024.-2026.gadā.

14:09 Dažas augsta ranga ASV militārpersonas iesaka Ukrainai 2024. gadā mainīt savu stratēģiju, lai "turētu un ražotu", tas ir, koncentrētos uz esošās teritorijas saglabāšanu un iespēju radīšanu pašai ražot ieročus.

Tā kā Ukrainas ofensīva šobrīd ir apstājusies un izredzes virzīties uz priekšu pa sauszemi ir niecīgas, mērķis ir radīt draudus ar bezpilota lidaparātiem un tāla darbības rādiusa raķetēm, lai nākamā gada beigās vai 2025.gadā nodrošinātu pilnīgas sarunas ar Krieviju, raksta The New. York Times.

12:46. Latvijas parlaments nosodīs Ukrainas bērnu prettiesisko piespiedu pārvietošanu uz Krieviju un Baltkrieviju, šodien lēma Saeimas Ārlietu komisija.

Paziņojumā deputāti pauž "viskategoriskāko nosodījumu", tostarp norāda, ka Krievijas un Baltkrievijas īstenotā Ukrainas bērnu prettiesiskā un piespiedu pārvietošana pārkāpj starptautiskās humānās tiesībās, kā arī kara un genocīda noziegumu saturu. Tāpat deputāti paziņojumā pauž atbalstu krimināltiesas izmeklēšanai un aicina starptautisko sabiedrību, Sarkano krustu un ANO aktīvi iesaistīties jautājumu risināšanā.

11:45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iecēlis Halinu Mihaiļuku par savu pārstāvi Augstākajā Radā (Ukrainas parlamentā), ziņo pravda.com.ua. 7. decembrī prezidents Zelenskis atlaida savu toreizējo pārstāvi Augstākajā Radā Fediru Venislavski, paskaidrojumus savam lēmumam viņš nesniedza.

10:25. Medijs pravda.com.ua ziņo par astoņiem Krievijas armijas mēģinājumiem paplašināt savas pozīcijas Hersonas frontē. Visi Krievijas uzbrukumi bija neveiksmīgi, Ukrainas karaspēks tos atvairīja un noturēja savas pozīcijas frontē.

09:34. Ukraiņu karavīri notriekuši 18 no 19 droniem "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. "Kopumā fiksēta 19 šahedu palaišana, 18 no tiem iznīcināti ar Ukrainas Gaisa spēku un Aizsardzības spēku jaudām un līdzekļiem Odesas, Hersonas, Dņipropetrovskas, Vinnicas, Hmeļnickas, Kijivas, Čerņihivas un Kirovohradas apgabalu robežās," teikts paziņojumā. Droni raidīti no Čaudas raga un Balaklavas okupētajā Krimā.

Krievijas karaspēks arī uz Harkivas apgabalu no Belgorodas apgabala teritorijas raidījis divas zenītraķetes S-300. Atbilstoši provizoriskajai informācijai cietušo nav.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 349 190 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 890 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5814 tankus, 10 794 bruņutransportierus, 8206 lielgabalus, 928 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6316 bezpilota lidaparātus, 1612 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 871 automobili un autocisternu, kā arī 1203 specializētās tehnikas vienības.

08:36. Ņemot vērā nepietiekamo pašu saražotās munīcijas daudzumu, Krievijas okupācijas spēki ir spiesti izmantot nekvalitatīvus Ziemeļkorejas artilērijas un mīnmetēju šāviņus, kas dažkārt sprāgst stobros, trešdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Šādas munīcijas neapmierinošā stāvokļa dēļ ir reģistrēti atsevišķi gadījumi, kad tā sprāgst tieši okupantu lielgabalu un mīnmetēju stobros, kā rezultātā okupanti zaudē ieročus un personālu," teikts ziņojumā.

08:01. Nākamā gada sākumā Francijā sāksies Ukrainas pilotu apmācība un tā būs sākotnējā apmācība, pēc kuras viņi turpinās mācības citās koalīcijas valstīs, paziņojusi Francijas Aizsardzības ministrija. "Pirmie piloti ieradīsies 2024.gada sākumā. Pēc sākotnējās sagatavošanas Francijā viņi turpinās mūsu partneru vadītas mācības ar iznīcinātājiem," teikts ministrijas paziņojumā.

Tāpat ministrija norādīja, ka Francija šogad apņēmusies apmācīt aptuveni 8000 Ukrainas karavīru.

07:07. ASV Senāta demokrātu un republikāņu līderi otrdien paziņoja, ka Vašingtona nevarēs apstiprināt jaunu palīdzību Ukrainai pirms gada beigām, jo abas puses turpina meklēt kompromisu. "Kamēr sarunu dalībnieki risina atlikušās problēmas, mēs ceram, ka viņu centieni ļaus Senātam ātri rīkoties (..) nākamā gada sākumā," kopīgā paziņojumā sacīja Senāta demokrātu vairākuma līderis Čaks Šūmers un republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels.

"Šī gada atlikušajā laikā Senāta un [ASV} administrācijas sarunu dalībnieki turpinās labā ticībā strādāt, lai pabeigtu vienošanos."

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apliecināja, ka neatbalstīs obligāto sieviešu mobilizāciju, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais