Vācijas lauksaimnieki ar traktoriem ieradušies Berlīnē, protestējot pret subsīdiju atcelšanu

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Vācijas lauksaimnieki pirmdien ar traktoriem ieradās Berlīnē, lai pie Brandenburgas vārtiem protestētu pret valdības lēmumu atteikties no subsīdijām dīzeļdegvielai un atcelt nodokļu atvieglojumus lauksaimniecības un mežsaimniecības tehnikas iegādei.

Vācijas Lauksaimnieku asociācija lēš, ka šīs izmaiņas lauksaimniekiem varētu izmaksāt līdz pat miljardam eiro.

Koalīcijas valdība ir pamatojusi šo soli ar nepieciešamību aizlāpīt 17 miljardu eiro lielu caurumu valsts 2024.gada budžetā pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa 15.novembrī atzina, ka Covid-19 pandēmijas apkarošanai atvēlēto 60 miljardu eiro novirzīšana klimata pārmaiņu ierobežošanai bijusi antikonstitucionāla.

Valdība paziņoja, ka tiesas lēmums ir licis tai samazināt subsīdijas, kas kaitē klimatam.

Lauksaimniecības ministrs Džems Ezdemirs, kurš pārstāv zaļos, kritizē valdības pieeju, norādot, ka lauksaimniekiem nav alternatīvas dīzeļdegvielai, un piebilstos, ka "lauksaimnieki ir tie, kas mūs apgādā ar pārtiku, šie samazinājumi pārslogo šo nozari".

Finanšu ministrs Kristiāns Lindners un ekonomikas ministrs Roberts Hābeks ir pauduši gatavību uzklausīt lauksaimniekus, taču apgalvo, ka pēc Konstitucionālās tiesas sprieduma viņiem ir maz manevrēšanas iespēju.

Lauksaimnieki vēlas panākt, lai valdība atsakās no plānotajiem samazinājumiem nozarē. Ja valdība nepiekāpsies, Lauksaimnieku apvienība no janvāra plāno "masveida pretestību".

Hābeks paziņojis, ka ikvienam, kas vēlas atcelt samazinājumus, ir pienākums piedāvāt pieņemamas alternatīvas.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.