Ukrainas kara 664. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33. Francija pievienosies Ukrainas iznīcinātāju pilotu apmācībai 2024. gadā, ziņo pravda.com.ua.

21:30. Šodien krievi 8 reizes mēģināja šturmēt Dņepras kreiso krastu, bet tika atvairīti, ziņo pravda.com.ua.

20:55. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sola izveidot loģistiku, lai varētu ražot dronu. "Nākamgad mēs saražosim miljonu dronu," ir pārliecināts prezidents.

19:40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien pavēstīja, ka armijas vadība lūgusi mobilizēt 450 000 līdz 500 000 cilvēku, tomēr viņš ierosinājis izstrādāt plānu tālāk, lai paredzētu ne tikai jaunu karavīru piesaistīšanu, bet arī to karavīru demobilizāciju, kas karo jau aptuveni divus gadus.

18:45. Bijušais Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" instruktors un viens no Krievijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā algotņu grupējuma "Redut" komandieriem Igors Saļikovs atlidojis uz Nīderlandi un ir gatavs Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) liecināt par Krievijas kara noziegumiem, vēsta Nīderlandes televīzijas programma "EenVandaag", kas ir iepazinusies ar Saļikova paziņojumu.

17:58. Krievijas karaspēks turpina uzbrukuma darbības Kupjanskas, Limanas un Bahmutas virzienos, otrdien platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis.

"Situācija ir sarežģīta. Mums nākas cīnīties ienaidnieka pārākuma apstākļos - gan bruņojuma, gan personālsastāva skaita ziņā," norādīja komandieris.

17:00. Nākamgad Latvijā varētu ierasties ap 12 000 jaunu bēgļu no Ukrainas, šādas aplēses paustas Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotajā pasākumu plānā atbalsta sniegšanai Ukrainas bēgļiem 2024.gadam, kura realizēšanai varētu būt nepieciešami ap 80 miljoni eiro.

Valdībā otrdien apstiprinātais pasākumu plāns 2024.gadam izstrādāts, ņemot vērā Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto regulējumu un Saeimas virzītos grozījumus tajā. Tas nosaka 75 valsts institūciju, pašvaldību, nevalstisko organizāciju un komersantu īstenojamos pasākumus desmit rīcības virzienos.

16:02. Francija un Lielbritānija atbalstīs Ukrainu tās cīņā pret Krieviju "tik ilgi, cik tas būs nepieciešams", otrdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons.

Ministrs uzsvēra, ka ir būtiski, lai Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiktu sakauts.

"Lielbritānija un Francija ir bijušas nelokāmas Ukrainas atbalstītājas, un mēs turpināsim būt tādas tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Es nešaubos, ka mēs varam panākt, lai Putins zaudē, un ir svarīgi, lai viņš zaudētu," pēc tikšanās ar Francijas kolēģi Parīzē sacīja Kamerons. "Mums ir jābūt pilnīgi nelokāmiem, atbalstot Ukrainu," viņš uzsvēra.

15:02. Francijas sporta aprīkojuma mazumtirdzniecības uzņēmums "Decathlon" slepus turpina pārdot preces Krievijā, neskatoties uz to, ka oficiāli paziņojis par darbības apturēšanu valstī saistībā ar Maskavas pilna apjoma kara izvēršanu Ukrainā, liecina pētniecības organizācijas "Disclose" vietnē publiskots ziņojums.

Neilgi pēc Krievijas atkārtota iebrukuma Ukrainā "Decathlon" paziņoja par aiziešanu no Krievijas tirgus. Šī gada oktobrī uzņēmums 60 Krievijas veikalus pārdeva kompānijai "Desport", tādējādi iezīmējot tā darbības pārtraukšanu valstī.

"Taču tās tas patiesībā nemaz nav," teikts ziņojumā. Pēdējās nedēļās "Decathlon" ļoti piesardzīgi turpinājis piegādāt "Desport" zīmolu "Quechua", "Wedze" un "Kalenji" produktus, vēstī "Disclose".

14:00. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl deviņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tai skaitā armijas daļām un Doņeckas zonas Militārajam kārtības dienestam, pašvaldības bezpeļņas uzņēmumam "Borovas ciema padomes Borovas centrālā slimnīca" un pašvaldības bezpeļņas uzņēmumam "Harkivas apgabala Bohodukovas pilsētas domes primārās veselības aprūpes centrs".

Ukrainai nododamo deviņu transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 64 380 eiro.

12:53. No deviņām slavenām politiskām personām ukraiņi visvairāk uzticas prezidentam Volodimiram Zelenskim, televīzijas raidījumu vadītājam un brīvprātīgajam Serhijam Pritulam un Kijivas mēram Vitālijam Kļičko, ziņo pravda.com.ua.

11:51. Krievijas Gaisa spēki pirmo reizi kopš augusta izmantojuši pret Ukrainu hiperskaņas raķeti "Kinžal", otrdien paziņojusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, apstiprinot Ukrainas ziņoto. Ministrija regulārajā ziņojumā par karu Ukrainā norādīja, ka 13.decembrī uz Ukrainas vidieni tika izšauta vismaz viena raķete "Kinžal". Tās mērķis, visticamāk, bija militārais lidlauks.

Ziņojumā teikts, ka Krievija karā Ukrainā izmanto šo raķeti pret mērķiem, kurus uzskata par vērtīgiem un labi aizsargātiem. Ziņojumā piebilsts, ka "Kinžal" panākumi karadarbībā bijuši neviennozīmīgi. Daudzos gadījumos "Kinžal", visticamāk, nav trāpījusi iecerētajiem mērķiem, un Ukrainai ir izdevies pārtvert šīs it kā neuzvaramās sistēmas uzbrukumus.

11:28. Dienvidkorejas autobūves uzņēmums "Hyundai Motor" otrdien paziņoja, ka pārdod rūpnīcu Krievijā, kurā ražošana tika apturēta jau pērn martā pēc Maskavas pilna apjoma kara sākšanas Ukrainā.

10:00. Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis ziņo, ka Krievijas karaspēks virzās uz priekšu Kupianskas, Laimanas un Bahmutas frontē, lai ieņemtu jaunas apmetnes Doņeckas un Harkovas apgabalos, vēstīts pravda.com.ua.

08:42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 348 300 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5798 tankus, 10 771 bruņutransportieri, 8190 lielgabalus, 926 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6299 bezpilota lidaparātus, 1611 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 842 automobiļus un autocisternas, kā arī 1200 specializētās tehnikas vienības.

08:24. Ukrainas Gaisa spēki pulksten 02:40 ziņoja, ka Krievijas bezpilota lidaparāti dodas pāri Vinnicas apgabalam uz Hmeļnickas apgabalu. Vinnicas un Hmeļnickas apgabalos tika izsludināts brīdinājums par gaisa uzlidojumiem. Plkst. 03:07 Ukrainas Gaisa spēki mudināja Starokostjantinovas (Hmeļnickas apgabals) pilsētas iedzīvotājus slēpties bumbu patversmēs, ziņo pravda.com.ua.

07:25. Šogad pirmo reizi Ukrainā Ziemassvētkus svinēs 25.decembrī, nevis janvārī, kā to noteic Krievijas pareizticīgo baznīcas tradīcijas. Ukrainas oficiālā atbalsta platforma "United24" par godu šim notikumam ir radījusi īpašus Ziemassvētku rotājumus gaiļu formā.

07:04.Krievijas armija 18. decembrī veica deviņus uzbrukumus pierobežas teritorijām un apmetnēm Sumu apgabalā. Kopumā vakar tika reģistrēti 60 uzbrukumi, ziņo pravda.com.ua.

00:10 Šobrīd Ukrainā sievietes nav jāmobilizē, pārliecināts pulkvežleitnants Vladimirs Fitjo, vēsta NV.

Viņaprāt, viltus ziņas par iesaukšanu izplata prokrieviskie propagandisti, kuri reģistrāciju nodod kā mobilizāciju.

Svarīgākais