Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais Krievijas izlūks un "Vagner" instruktors ir gatavs liecināt Hāgas tiesā par Krievijas noziegumiem

© Scanpix

Bijušais Krievijas Federācijas Galvenās izlūkošanas direktorāta virsnieks un Vāgnera PMC vecākais instruktors aizbēdzis uz Amsterdamu un lūdzis politisko patvērumu Nīderlandē, raksta unian.net.

Krievijas cilvēktiesību projekts Gulagu.net publicējis fotogrāfiju ar bijušā drošības darbinieka atzīšanos. Kā liecina dokuments, bijušais virsnieks paudis gatavību Starptautiskajā Krimināltiesā Hāgā liecināt par Krievijas kara noziegumiem 2014.-2015. un 2022. gadā, tostarp Doņeckas apšaudē.

"Liecības par kara noziegumiem ir nodotas Prokuratūrai un Starptautiskās Krimināltiesas izmeklētājiem," teikts paziņojumā.

Virsnieka vārds netiek izpausts, taču ir norādīts, ka viņam bija pulkveža pakāpe un viņš ieņēma “Ģenerālprokuratūras” Īpašo operāciju direkcijas tā sauktās 4. nodaļas “priekšnieka” amatu.

Ziņojumā teikts, ka viņš ir gatavs liecināt pret tādām personām kā:

projekta “Novorossija” ideologs Vladislavs Surkovs;

Krievijas Federācijas Valsts domes deputāts Aleksandrs Borodajs;

Krievijas Galvenās ģenerāldirektorāta štāba 10. speciālo spēku brigādes komandieris ģenerālmajors Sergejs Svids, "Vāgnera" kurators;

PMC "Vāgners" un citi augsta ranga FSB un Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijas darbinieki, kuri 2014.-2015. gadā un 2022. gadā pārraudzīja "speciālās operācijas" Ukrainā.

“Es brīvprātīgi nododu sevi starptautiskā taisnīguma rokās, vēlos attīrīt savu dvēseli un pastāstīt starptautiskajai izmeklēšanai un tiesai man zināmos korupcijas un militārās agresijas un noziegumu faktus un atklāt Putina nelikumīgās shēmas par iebrukumu Ukrainā 2014. gadā. Esmu gatavs atbildēt par izdarīto, bet es lūdzu savu starptautisko aizsardzību, jo manā dzimtenē man draud ārpustiesas nāvessoda izpilde vai šantāža sakarā ar draudiem manai ģimenei par atteikšanos liecināt neatkarīga tiesa,” teikts ziņojumā.

Bijušais augsta ranga Vāgnera instruktors un virsnieks atzina, ka Prigožina labā roka Vāgnera PMC Dmitrijs Utkins personīgi devis pavēles par nāvessodu izpildi un civiliedzīvotāju slaktiņiem Ukrainā un Sīrijā. Viņš to nosauca par "Prigožina pavēlēm, kas izpilda Putina gribu".

Atzīšanās autors 2014. gadā piedalījās “pirmajā iebrukumā Ukrainā”, komandējot Borodaja aizsardzības grupu, kurš darbojās Putina administrācijas vārdā, “personīgi Vladislava Surkova vārdā”.

"Mēs neapzināti kļuvām par līdzdalībniekiem organizētā apvērsumā daļā Ukrainas, kuru vadīja Krievijas prezidenta administrācija," rakstīja bijušais virsnieks.

Viņš apgalvo, ka ir bijis liecinieks “briesmīgai falsifikācijai” visos “referendumos” okupētajās teritorijās un netieši bijis liecinieks “asiņainajai nāvei” Doņeckas lidostā 2014. gada maijā, kad Borodajs, līdzstrādnieks Aleksandrs Hodakovskis un viņu palīgi “iznīcināja grupu cilvēku”, lai Maskava ātri piešķirtu naudu un ieročus.

"Kremlis pavēlēja vairāk upurus un obligāti veikt militāras darbības "tautas atbrīvošanas kustības" aizsegā," sacīja Krievijas drošības dienesta amatpersona.

Šobrīd vīrietis ir gatavs sniegt sīkākas liecības Starptautiskajai krimināltiesai. Paziņojumu viņš parakstījis ar savu roku, norādot, ka to dara brīvprātīgi bez spiediena un piespiešanas.