Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kā Ziemassvētku eglīte var ietekmēt veselību? Brīdina speciālisti

© Pixabay.com

Ja svētku laikā pēkšņi rodas slikta dūša, iesnas un sāk kņudēt kakls, iespējams, ka tā nebūt nav sezonāla saaukstēšanās - pastāv liela iespēja, ka tas ir Ziemassvētku eglītes sindroms, raksta “IFL Science”.

Ziemassvētku eglītes sindromu izraisa alergēni, kas atrodami uz īstām eglītēm.

Simptomi ir līdzīgi citām alerģiskām reakcijām, taču tos var sajaukt arī ar saaukstēšanos.

Tie ir aizlikts deguns vai iesnas, niezošas un asarojošas acis, šķaudīšana, rīkles kutināšana, sēkšana un klepus. Var rasties arī ar ādu saistīti simptomi, tostarp apsārtums, pietūkums un nieze. Alerģiska reakcija var būt īpaši nepatīkama, ja jums ir citas veselības problēmas, piemēram, astma.

"Cilvēkiem ar astmu var rasties astmas simptomu uzliesmojums vai lēkme, kuras laikā elpceļi kļūst sašaurināti, izraisot apgrūtinātu elpošanu un sēkšana Tomēr ne visiem, kam ir alerģiska reakcija uz Ziemassvētku eglītēm, ir astma. Tāpat ne visi, kam ir astma, piedzīvos alerģisku reakciju," saka Bhavini Šahs, “Online Doctor” ģimenes ārsts.

Ziemassvētku eglītes satur daudz potenciālu alergēnu, tostarp ziedputekšņus, putekļu ērcītes un, pats galvenais, pelējumu. Viena Ziemassvētku eglīte var saturēt vairāk nekā 50 pelējuma veidu, no kuriem visi izdala gaisā esošās sporas, kas var kairināt cilvēku imūnsistēmu.

Pētījumā tika noteikts, ka pelējuma sporu daudzums mājoklī palielinās no 800 sporām uz kubikmetru pirms dzīvā skujkoku ievešanas līdz 5000 sporām uz kubikmetru pēc tam, kad koks bija atradies mājās divas nedēļas.

“Pelējuma sporas var atrast uz dzīvām Ziemassvētku eglēm, piemēram, priedēm vai eglēm. Koki tiek audzēti ārā, kur tie var savākt pelējuma sporas no apkārtējās vides. Kad šie koki tiek ievesti iekštelpās un novietoti siltā, sausā vidē, visas esošās sporas var nokļūt gaisā un izraisīt alerģijas simptomus," skaidro Šahs.

Par laimi, ir daži vienkārši piesardzības pasākumi, ko var veikt. "Ja jums ir astma vai ir bijusi alerģija pret īstu Ziemassvētku eglīti, izvēlieties mākslīgo, nevis īstu,” iesaka ārsts.

Ja tomēr izvēlaties īstu koku, pirms atnešanas mājās to sakratiet, lai noņemtu pēc iespējas vairāk putekļu, pelējuma un ziedputekšņu. Turiet eglīti mājas vēsākajā vietā, lai neļautu vairoties pelējuma sporām.