Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātniekiem ir atklājuši, kā kā ārstēt grūtniecības nelabumu

© Pixabay.com

Zinātnieki saka, ka viņi ir atklājuši, kāpēc dažas sievietes grūtniecību pārcieš īpaši smagi, tuvinot viņas soli tuvāk iespējamai izārstēšanai, raksta bbc.com.

Saskaņā ar pētījumu, atklāts, ka bērns mātes ķermenī ražo hormonu, kas var izraisīt smagu slimību, kas pazīstama kā hyperemesis gravidarum (HG) jeb nelabums, savukārt GDF15 hormona iedarbība pirms grūtniecības varētu būt atlsēga nelabuma ārstēšanā.

Profesors sers Stīvens O'Rahilijs no Kembridžas universitātes sacīja: "Jo jutīgāka ir māte pret šo hormonu, jo sliktāk viņa jutīsies grūtniecības laikā."

Tiek uzskatīts, ka HG ietekmē vienu līdz trīs no 100 grūtniecībām. Tas var apdraudēt augļa dzīvību, un daudzām sievietēm slimnīcā ir nepieciešams intravenozs šķidrums, lai novērstu dehidrāciju.

Ārsti apliecina, ka dažas grūtnieces mēdz piemeklēt nelabums līdz pat 50 reizēm dienā.

Iepriekšējie pētījumi liecināja, ka grūtniecības nelabums varētu būt saistīta ar GDF15, taču pētnieki teica, ka "trūkst pilnīgas mehāniskās izpratnes".

Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “Nature” un kurā piedalījās Kembridžas universitātes zinātnieki un pētnieki no Skotijas, ASV un Šrilankas, konstatēts, ka nelabuma pakāpe ir saistīta ar dzemdē ražotā hormona daudzumu un tā iepriekšējo iedarbību.

Viņi pētīja sievietes Rozijas dzemdību slimnīcā Kembridžā un atklāja, ka sievietēm ar ģenētisku variantu, kas rada lielāku HG risku, bija zemāks hormona līmenis, savukārt sievietēm ar asins slimību beta talasēmiju, kas izraisa ļoti augstu GDF15 līmeni pirms grūtniecības, grūtniecībā bieži bija slikta dūša vai vemšana.

Profesors Stīvens saka, ka ir būtiski neļaut hormonam piekļūt tā "ļoti specifiskajiem receptoriem mātes smadzenēs".

Šarlote Haudena, labdarības organizācijas “Grūtniecības nelabuma atbalsts”, kas atbalsta sievietes ar HG, izpilddirektore, sacīja, ka šāda veida veselības problēma pārāk ilgi tikušas atstāta novārtā.

Viņa sacīja: "Es esmu ļoti pateicīga par pētnieku centību, jo tas ir stāvoklis, kas patiešām nekad nav bijis ziņu virsrakstos. Tā nebija pētniecības joma, kas cilvēkus patiešām interesēja. Tā bija tikai rīta nelabums - kāpēc mums par to būtu jāuztraucas?”