Ukrainas kara 662. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:51]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:51 Pēc F-16 parādīšanās Ukrainas bruņoto spēku Gaisa spēkos Krievijas flote nespēs paslēpties pat Melnās jūras austrumu daļā. Šādu viedokli komentārā laikrakstam Newsweek paudis Frederiks Mertenss, Hāgas Stratēģisko pētījumu centra analītiķis.

Tiek atzīmēts, ka dēļ Ukrainas raķešu un kara flotes bezpilota lidaparātu pastāvīgajiem uzbrukumiem militārajiem objektiem Krimā, krievi bija spiesti pārdislocēt lielāko daļu flotes uz Novorosijsku. Bet krievi arī paziņojuši par plāniem izveidot jūras spēku bāzi vēl tālāk no Ukrainas - Očamčiras pilsētā, kas ir daļa no okupētā Gruzijas reģiona Abhāzijas.

"Tas, ka šī stratēģiskā atkāpšanās Krievijas Melnās jūras flotei ir kļuvusi par neizbēgamu, liecina gan par pašreizējām Ukrainas operācijām, gan skaidri norāda uz briesmām, ko rada iznīcinātāju F-16 ierašanās," viņš sacīja.

21:03 Krievijas armija kaujās zaudēja vēl vienu uzbrukuma lidmašīnu Su-25. Pēc neoficiālas informācijas, viņu varētu būt notriekusi pašas Krievijas pretgaisa aizsardzības iekārta, vai arī pilots vienkārši nav spējis novaldīt lidmašīnu.

20:36 Leģions "Krievijas brīvība" uzņēmās atbildību par uzbrukumu Krievijas karaspēka atbalsta punktam Belgorodas apgabalā.

"Ziņojam: leģiona uzbrukuma grupas izpildīja visus dotos uzdevumus un sekmīgi atgriezās Ukrainas teritorijā."

Pēc kaujinieku teiktā, 17. decembrī viņu uzbrukuma grupa iegāja Belgorodas apgabalā, iznīcināja "Putina" karaspēka atbalsta punktu pie Terebreno, izpildīja uzticētos uzdevumus un atgriezās.

20:08 Ienaidnieka tehnika lidlaukā Rostovas apgabalā Krievijā tika ievērojami sakauta drona uzbrukuma rezultātā.

Kā vēsta UNIAN avoti, šodien notikušais uzbrukums Morozovskas lidlaukam Rostovas apgabalā ir Ukrainas Drošības dienesta un Ukrainas Bruņoto spēku kopīga specoperācija.

Tiek atzīmēts, ka lidlauks bija nozīmīgs mērķis, jo tajā atrodas Krievijas Aviācijas un kosmosa spēku 559. bumbvedēju aviācijas pulks.

18:48 Ukrainai jāsaglabā Aizsardzības spēku skaits 1,1 miljoni cilvēku. Brīvprātīgo vervēšanas sistēma netiks galā ar šādu mērogu, tāpēcnetiks atcelts mobilizācijas mehānisms. Tā paziņojis Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītājs Kirils Budanovs.

18:18 Tiklīdz Ukraina saņems modernas Rietumu lidmašīnas, tos pašus amerikāņu iznīcinātājus F-16, viņu galvenie uzdevumi būs Krievijas karaspēka aviācijas un loģistikas iznīcināšana.

Šādu viedokli pauda militārais eksperts Oļegs Ždanovs, atbildot uz attiecīgo jautājumu par lidmašīnu nodošanu Ukrainai un to, vai tūlīt pēc tam sāksies jauna Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums.

17:37 Jaunais ukraiņu uzbrukuma drons AQ 400 Scythe ("Scythe") ir Ukrainas atbilde Krievijas Shahed-131/136.

Saskaņā ar Forbes datiem, krievus sāk uzbrukt jauna veida tāldarbības UAV no Ukrainas.

16:09 Krievijas okupācijas spēki apšaudīja Sumi apgabala pierobežu, kā rezultātā viņas mājās gāja bojā sieviete.

Kā norādīts ziņojumā Ģenerālprokuratūras kanālā Telegram, pēc izmeklēšanas datiem, šodien, 17.decembrī, aptuveni pulksten 12:50 ienaidnieks, pēc provizoriskās informācijas no pašpiedziņas artilērijas vienības, apšaudīja Sumijas apgabala Krasnopoles pilsētas civilā infrastruktūra.

"Viens iebrucēju šāviņš ietriecās privātmājā, nogalinot 69 gadus veco saimnieku. Tika bojātas arī mājas un transportlīdzekļi," paziņoja prokuratūra.

15:21 Ukrainas dienvidos Krievijas karaspēks pastiprināja gaisa spēkus, taču zaudēja gandrīz astoņus desmitus bajonešu.

Kā informē Dienvidukrainas aizsardzības spēki, krievi turpina presingot ar artilērijas uguni un izmanto dažāda veida bezpilota lidaparātus. Arī Dņepras kreisajā krastā Krievijas armija ķērās pie uzbrukumiem, taču tika atvairīta.

Pagājušajā diennaktī dienvidos likvidēti 79 iebrucēji, iznīcinātas divas Grad daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmas, 12 lielgabali, tostarp pašpiedziņas Giatsint, mīnmetējs, laiva, elektroniskās karadarbības stacija un APE-5 komanda un personāla transportlīdzeklis. 14 bruņutehnikas vienības tika nodotas metāllūžņos.

13:46 Sestdien uz Polijas un Ukrainas robežas gājis bojā automašīnas vadītājs, kas stāvēja rindā Polijas pārvadātāju streika dēļ, vēsta pravda.com.ua. Šis ir jau trešais šads gadījums.

12:01 No 17. decembra Melnajā un Azovas jūrā nav nesējraķešu, tās nav pildījušas kaujas dežūras vairākas nedēļas.

Krievijas flote Melnajā un Azovas jūrā pagājušajā ziemā bija aktīvāka jūrā. Krievi laikam tikai gaida, kad sals pastiprināsies. Tā teletona laikā norādīja Dienvidu aizsardzības spēku Apvienotā koordinācijas preses centra preses sekretāre Natālija Gumeņuka.

11:45 Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins devis pavēli savai armijai līdz gada beigām ieņemt Avdejevku Doņeckas apgabalā. Kremlis vēlas "gadu sākt ar uzvarām frontē".

"Uzdevums ir ne tikai paņemt Avdiivku līdz 1. janvārim, bet pēc iespējas ātrāk. Kā es saprotu, Vladimirs Vladimirovičs vēlas pieminēt šo uzvaru savā Jaungada uzrunā. Ja neizdosies, tad nekā. , bet labāk, ka izdodas Tādi ievadvārdi, Cik zinu, tas tika pārraidīts no Maskavas,” raksta Kremlis Snuffbox Telegram kanāls.

Tajā pašā laikā ne visi ir apmierināti ar šo Maskavas pavēli, jo Krievijas armija kaujās ar Ukrainas aizstāvjiem cieš smagus zaudējumus - līdz 600 cilvēkiem dienā.

10:11 Ukrainas spiegi plāno slepenas operācijas Krievijas teritorijā. Aģenti tiek apmācīti apmācību centrā Ukrainas dienvidaustrumos - slepenā objektā, kurā iekļūt ir gandrīz neiespējami. Drošības pasākumi ir bezprecedenta.

Time korespondents ieradās bāzē kopā ar GUR virsnieku Nikolaju (nav viņa īstais vārds), kurš komandē aģentus. Pirms brauciena žurnālists izslēdza savu telefonu un ievietoja signālu bloķējošā somā.

Žurnālists atzīmēja, ka atmosfēra bāzē viņu pārsteidza jau no pirmajām sekundēm. Viņš redzēja duci vīriešu un vienu sievieti. Viņi "izskatījās neticami jauni un sīki", trenējoties ar ieročiem.

09:02 rievijas Federācijas kaujas zaudējumi vienas diennakts laikā Ukrainā atkal pārkāpa tūkstoš cilvēku robežu: nedaudz vairāk, un būtu jauns likvidēto okupantu skaita rekords.

Pēc ģenerālštāba datiem, pēdējās diennakts laikā frontē likvidēti +1250 iebrucēji. Kopējais Krievijas armijas “dzīvu zaudējumu” skaits sasniedz 346 070 cilvēku.

00:10 Eiropa saprot, ka tieši viņiem būs jākompensē Ukrainai ASV ieroču piegādes, ko Kongresā bloķējuši republikāņi. Tagad partnervalstis aktīvi apspriež šo jautājumu, intervijā Welt am Sonntag sacīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Pēc viņa teiktā, partneri apsver "sliktāko scenāriju", kurā situācija frontē Ukrainā kļūst arvien sarežģītāka munīcijas trūkuma dēļ, un ASV republikāņi turpina bloķēt palīdzību.

Svarīgākais