Ukrainas kara 663. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:06]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:06 Ukrainas bruņotie spēki Avdejevkas virzienā atsita deviņus ienaidnieka uzbrukumus Avdejevkas apgabalā un vēl 13 pie Severnijas, uz dienvidiem no Toņenkojes, Pervomaiskojes un Ņevelskojes Doņeckas apgabalā.

Kā norādīts ziņojumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Facebook lapā, diennakts laikā notikušas 92 militāras sadursmes. Operatīvā situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta.

20:58 Masveida bezpilota lidaparātu uzbrukuma laikā Morozovskas lidlaukam Krievijas Federācijas Rostovas apgabalā tika bojāti desmit Su-34. Vēl divas lidmašīnas nav remontējamas.

Kā pastāstīja Ukrainas brīvprātīgo armijas "Dienvidi" spīkers Sergejs Bračuks, atsaucoties uz ienaidnieka izplatīto informāciju, lidlaukam uzbrukuši 17 Ukrainas bezpilota lidaparāti. Septiņi no tiem tika notriekti, izmantojot pretgaisa aizsardzības sistēmu Pantsir-S1, pārējie trāpīja savos mērķos.

19:56 Pentagonam līdz 30. decembrim beigsies nauda, ​​lai aizstātu Ukrainai nosūtītos ieročus, ja vien Kongress neapstiprinās jaunu finansējumu. Šī ir pirmā reize, kad ASV galvenais aizsardzības departaments nosauc konkrētu datumu līdzekļu izsmelšanai.

Kā ziņo Bloomberg, atsaucoties uz Pentagona kontroliera Maikla Makkorda vēstuli, ASV Aizsardzības ministrija tērē savus pēdējos 1,07 miljardus dolāru, lai iegādātos jaunus ieročus un aprīkojumu, kas aizstās tos, kas tika izņemti no krājumiem un nosūtīti uz Ukrainu. Pēc piecpadsmit dienām — 30. decembrī — viņa konti būs tukši.

18:48 Lai uzvarētu karā pret Krieviju, ukraiņiem, iespējams, būs vairākas reizes jāsamazina preču un pakalpojumu patēriņa līmenis. Tā paziņojis finanšu ministrs Sergejs Marčenko.

Viņš norādīja, ka Ukrainas ekonomikai jāvirzās uz "kara pamatiem". Un šis termins ir jāsaprot ne tikai kā ieroču ražošanas pieaugums, bet arī kā sabiedrības apziņa par to, ka notiek karš.

17:50. Arvien radikālāk sāk atšķirties 26 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un Ungārijas nostāja Ukrainas jautājumos, tostarp par finansiālo atbalstu un iestāšanos blokā, pirmdien uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš Rīgas pilī tikās ar Slovēnijas prezidenti Natašu Pircu-Musaru.

17:10. Ukrainas pilsoņu uzticība prezidentam Volodimiram Zelenskim sarukusi no 84% 2022.gada decembrī līdz 62% 2023.gada decembrī, un uzticība Ukrainas bruņotajiem spēkiem un virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam ir attiecīgi 96% un 88%. Tajā pašā laikā 59% pilsoņu vienlaikus uzticas gan Zelenskim, gan Zalužnijam, ziņo pravda.com.ua.

16:26. Ukrainas karaspēkam frontes pirmajās līnijās trūkst artilērijas šāviņu, un ārvalstu palīdzības trūkuma dēļ tas apturējis vairākas militārās operācijas, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Ukrainas karaspēka operatīvi stratēģiskā grupējuma "Taurija" komandieri Oleksandru Tarnavski.

15:05. Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs par darbavietā atrastajām noklausīšanās iekārtām: "Valsts noslēpumi birojā netika izrunāti".

13:46. Ukrainas armijas ģenerālštābs pirmdien oficiāli apstiprinājis, ka Ukrainas armijas virspavēlnieka Valērija Zalužnija darbavietā atrastas noklausīšanās iekārtas. Kā norādīja ģenerālštābs ziņojumā sociālajā tīklā "Facebook", svētdien, veicot kārtējo telpu pārbaudi, vienā no vietām tika atrasti informācijas izspiegošanas iekārtu elementi. "Kabinetos, kas paredzēti Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka un viņa darbības atbalsta aparāta darbinieku darbam, tika uzstādītas noklausīšanās ierīces," norādīts ziņojumā. Informācija nodota Drošības dienestam, lai noskaidrotu incidenta apstākļus, tā sekas un tajā iesaistītās personas.

12:46.Krievijas Melnās jūras karaflote ir paslēpusi gandrīz visus "nopietnos kuģus" Novorosijskā, tai skaitā karakuģus ar spārnotajām raķetēm "Kalibr", atsaucoties uz satelīta attēliem, ziņoja monitoringa grupa "Krimskij viter".

Saskaņā ar grupas datiem ostā atrodas divas Krievijas Melnās jūras karaflotes "Admiral Grigorovich" klases fregates, trīs "Projekta 21631" mazie artilērijas un raķešu kuģi "Buyan-M", četras "Projekta 636.3" zemūdenes "Varšavjanka" un viena "Projekta 22800" korvete "Karakurt". Ostā noenkuroti arī trīs "Projekta 22160" patruļkuģi, no kuriem viens ir apbruņots ar raķešu sistēmu "Tor", trīs "Projekta 775" desanta kuģi, viens "Ivan Gren" klases desantkuģis un trīs "Projekta 266M" mīnu traleri "Akvamarin".

12:11. Krievijas armija kārtējo reizi noraidījusi SAEA misijas Zaporižjas atomelektrostacijā lūgumu piekļūt tuvējai termoelektrostacijai, lai novērtētu ārējo rezerves elektroapgādi, vēstīts pravda.com.ua. SAEA komandai tika solīts, ka "tuvākajās dienās viņi varēs piekļūt reaktoram".

11:00. Krievijas drošības spēki paziņojuši, ka netālu no Pleskavas aizturēts Krimas iedzīvotājs, kurš apgalvoja, ka spiegojis Ukrainas labā, bet Iževskā aizturēts "ukraiņu aģents", kurš, iespējams, plānojis noslepkavot kāda uzņēmuma vadītāju, ziņo pravda.com.ua.

09:50. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo, ka Ukrainas armija "nogurdina" Krievijas karaspēku lielākajā daļā frontes, tostarp Melitopoles frontē, Bahmutas frontē, vēstīts pravda.com.ua.

08:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 347 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1090 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5783 tankus, 10 752 bruņutransportierus, 8175 lielgabalus, 926 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 610 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6290 bezpilota lidaparātus, 1610 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 822 automobiļus un autocisternas, kā arī 1198 specializētās tehnikas vienības.

08:02. Valsts policija (VP) sadarbībā ar fondu "Uzņēmēji mieram" šorīt plkst.9 pavadīs transportlīdzekļu konvoju uz kara skarto Ukrainu.

Transportlīdzekļus un arī VP saziedotās dāvanas Ukrainas karavīru un policistu ģimenēm Ziemassvētkos nogādās paši policisti. Kopumā šajā nodevumā ir iekļauti kopumā 20 dažādu marku VP transportlīdzekļi. Par fonda "Uzņēmēji mieram" ziedotajiem līdzekļiem automašīnas tiek pārbaudītas un sagatavotas ceļam. Transportlīdzekļu saņēmēji ir gan Ukrainas Aizsardzības ministrijas, gan Nacionālās gvardes un Nacionālās policijas vienības.

07:07.Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka G7 valstis varētu demonstrēt savu inciatīvu attiecībā uz iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanu Ukrainas labā, ziņo pravda.com.ua.

00:10 Mariupoles aizstāvju atbrīvošanas laikā no "Azovstaļ" 2022. gada maijā Galvenās izlūkošanas direktorāta (GRU) Krievijas ģenerālis vēstulē solīja Ukrainas karavīriem drošības garantijas un atbrīvošanu no gūsta trīs līdz četru mēnešu laikā.

Par to intervijā BBC Ukraine runāja "Azovstaļ" virsnieks Konstantīns Kožekins, kurš tika atbrīvots no gūsta. Šo vēstuli saņēmis Azovas komandieris Deniss “Redis” Prokopenko.

Pēc Kožekina teiktā, vēstuli parakstījis Krievijas GRU priekšnieka pirmais vietnieks ģenerālleitnants Vladimirs Aleksejevs, kurš 2022. gada maijā ieradās Azovā.

Svarīgākais