Sīrijā pieaugošajās protesta akcijās 15 bojāgājušie

Vairāk nekā 15 cilvēki gājuši bojā sadursmēs Sīrijā, drošības struktūrām cenšoties apslāpēt nedēļu ilgušos protestus Derā, pamatā sunnītu cilšu apdzīvotā pilsētā netālu no robežas ar Jordāniju, ziņo BBC news.

Sīrijas varasiestādes visā valstī veikušas masveida arestus, ceturtdien pavēstīja starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, vienai no tām - "Amnesty International" - apliecinot, ka tai ir ziņas par 93 apcietinātiem.

Situācija Derā ceturtdien saglabājas saspringta. Slēgta lielākā daļa veikalu un uzņēmumu, bet ielās patrulē terorisma apkarošanas vienības.

Pret valdību vērsto protesta mītiņu dalībnieki, izmantojot sociālos tīklus aicina visā valstī organizēt protesta mītiņus. No vairākām pilsētām pienāk ziņas par masveida arestiem. Aresti sākušies trešdien vēlu vakarā, pēc tam kad drošības struktūras triecienā ieņēma Deras Omara mošeju.

Protestētāji, kas sevi nav skaidri identificējuši, jau nedēļu ir ieslēgušies Deras Omara mošejā. Tā kļuvusi par epicentru protestiem pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kura vadītā partija "Baath" Sīrijā valda jau 40 gadus.

Sīrijas varasiestādes norāda, ka tām jācīnās ar bruņotu bandu, kas šajā mošejā savākusi ieročus.

Arestētie ir 14 līdz 45 gadus veci - studenti, inteliģences pārstāvji, žurnālisti un aktīvisti.

Mēneša laikā Damaskā un provinces pilsētās varasiestādes arestējušas 93 cilvēkus, daudzus arī viņu tīmekļa aktivitāšu dēļ.

Kā ceturtdien vēsta Londonā bāzētā organizācija "Sīrijas cilvēktiesību uzraudzība", savā birojā Damaskā arestēts 27 gadus vecais blogeris Ahmads Hadifa par to, ka viņš sociālajā tīklā "Facebook" paudis atbalstu Deras protestiem. Hadifa tika aizturēts arī pagājušajā mēnesī par viņa blogā paustajiem spriedumiem.

Protestu izpausmes bijušas vērojamas arī galvaspilsētā Damaskā, tomēr par nemieru galveno centru kļuvusi Dera ar tās 250 000 iedzīvotāju.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicinājis veikt neatkarīgu izmeklēšanu, lai atrastu un sodītu vainīgos Sīrijā notiekošajās nekārtībās.

ASV valsts departaments norādījis, ka noraizējies par Sīrijas valdības atteiksmi pret protestētājiem, iebiedēšanas taktiku un daudzajiem arestiem.

Svarīgākais