Saasinās situācija Gazas joslā

Jau kopš sestdienas nopietni saasinājusies situācija Gazas joslā. Vakar palestīniešu kaujinieki no organizācijas Islāma džihāds raidījuši divas raķetes uz Izraēlas pilsētām, šādā veidā atriebjoties par astoņu palestīniešu nāvi Izraēlas aviācijas uzlidojumos, savukārt Izraēlas gaisa kara spēki kārtējo reizi bombardējuši palestīniešu pozīcijas uz austrumiem no Gazas pilsētas.

BBC norāda, ka sadursmes ir nopietnākās kopš 2009. gada janvāra, kad Izraēla pabeidza savu plašo militāro ofensīvu Gazas joslā un noteica tās pilnīgu blokādi. Izraēlas vicepremjers Silvens Šaloms vakarrīt, vēl pirms pēdējiem incidentiem, Izraēlas radio sniegtā intervijā pieļāvis iespēju, ka var atsākties plaša karadarbība starp Izraēlas bruņotajiem spēkiem un palestīniešu grupējumu HAMĀS, kas kontrolē Gazas joslu. "Iespējams, mums nāksies atsākt šo operāciju. Es to atzīstu, neraugoties uz faktu, ka labi zinu – tas padarīs situāciju reģionā vēl nokaitētāku," viņš paziņojis. Vēl asāk izteicies Izraēlas iekšējās aizsardzības ministrs Matans Vilnajs, kurš sarunā ar Izraēlas armijas radiostaciju prognozējis, ka militāra konfrontācija ar HAMĀS ir tikai "laika jautājums", un pavēstījis, ka Izraēlas spēki jau sākot tai gatavoties.

AP atgādina, ka kopš 2009. gada janvāra HAMĀS un tā paspārnē esošie grupējumi centušies ievērot pamieru un Izraēlas teritorijas no Gazas puses apšaudēm neesot tikušas pakļautas. Vakar Islāma džihāda kaujinieki uz Izraēlu izšāvuši Grad tipa raķetes, kuru mērķis bijušas Bēršebas un Ašdodas pilsētas, kas atrodas attiecīgi

35 un 40 kilometru attālumā no Izraēlas un Gazas joslas robežas, vēsta Reuters. Izraēlas armijas amatpersonas paziņojušas, ka Bēršebā šāviņa šķembas viegli ievainojušas vienu vīrieti, bet uz Ašdodu mērķētā raķete nokritusi ārpus pilsētas centra, neradot nekādus postījumus. Tā kā pastāvēja bažas par jauniem uzbrukumiem, Bēršebā vakar bija slēgtas skolas un varasiestādes ieteica iedzīvotājiem bez īpašas vajadzības neatstāt savus mājokļus.

Situācija saasinājās sestdien, kad palestīniešu kaujinieki atsāka Izraēlas teritorijas apšaudi gan ar pašdarinātām raķetēm, gan mīnām. Izraēla atbildējusi ar artilērijas uguni un aviācijas uzlidojumiem. Vienā no tiem otrdien tika nogalināti četri Islāma džihāda kaujinieki, bet citā gāja bojā četri civiliedzīvotāji – divi no tiem bērni. Vakar Gazas pilsētā notika bojāgājušo bēres un HAMĀS visā Gazas joslā bija izsludinājis sēru dienu.

Gazas joslas faktiskais līderis, HAMĀS ieceltais Izmails Hanija pat vērsies pie ANO Drošības padomes, aicinot to rīkoties tāpat kā gadījumā ar Lībiju un pieņemt lēmumu, kas aizsargātu Gazas joslas civiliedzīvotājus, ziņo AFP. Arī viņa politiskais pretinieks, Jordānas Rietumkrastā pie varas esošās un starptautiski atzītās Palestīniešu pārvaldes prezidents Mahmūds Abāss nosodījis "Izraēlas veikto eskalāciju, kas prasījusi daudzu palestīniešu dzīvības". Savukārt Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu paudis nožēlu par četru civiliedzīvotāju nāvi, taču kārtējo reizi pārmetis HAMĀS, ka tā neapbruņotus ļaudis izmanto kā dzīvo vairogu.

Svarīgākais