Krievi apber Putinu ar neērtiem jautājumiem tiešraidē

© Scanpix

Krievijā tiešraidē tika pārraidīti SMS ekrānuzņēmumi ar iedzīvotāju uzdotiem neērtiem jautājumiem - kadri jau izplatījušies sociālajos tīklos, raksta dialog.ua.

Putina preses konferences laikā studijā uz ekrāniem sāka parādīties Krievijas pilsoņu SMS jautājumi. Iespējams, kādas neuzmanības kļūdas dēļ tika pārraidīti arī vairāki “neērti jautājumi” par sarežģīto situāciju Krievijā uz sankciju fona.

Sociālajos tīklos vēlāk parādījās fotogrāfijas ar jautājumiem par straujo cenu kāpumu Krievijas Federācijā, inflāciju, zemajām algām, gāzes piegādes trūkumu un datu safabricēšanu par cenu pieaugumu.

Viens no jautājumiem skanēja šādi: "Mēs iedevām gāzi Ķīnai, mēs iedevām gāzi Eiropai. Un kad gāze būs Hakasijā?"

Cits jautājums bija par propagandas meliem: "Kāpēc jūsu realitāte atšķiras no mūsu realitātes?"

Jautājumi par cenu pieaugumu: "Cik ilgi jūs regulēsiet inflācijas līmeni?"

Mēģinot iziet no situācijas, Putins centās ignorēt neērtos jautājumus, strikti atbildot tikai uz tiem, kurus iepriekš bija sagatavojuši redaktori.

Par to, ka Krievijas ekonomika "pārkarst", liecina inflācija pakalpojumu sektorā - par to raksta arī The Economist žurnālisti.

Britu eksperti vērsuši uzmanību, ka, piemēram, nakts viesnīcā The Carlton, kas atrodas Maskavā, šobrīd maksā 500 ASV dolārus, lai gan līdz 2022. gada 24. februārim tā maksāja tikai 225 ASV dolārus.

Eksperti inflācijā vaino valdības tēriņus, kas nepārtraukti pieaug saistība ar Putina vēlmi pēc iespējas ātrāk sakaut Ukrainu - 2024. gadā aizsardzības nozares izdevumi sasniegs 6% no IKP, kas ir rekordaugsts rādītājs kopš PSRS sabrukuma.

Tāpat Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā Kremlis nolēmis palielināt maksājumus karā pret Ukrainu bojāgājušo ģimenēm. Eksperti saka, ka daži maksājumi ir līdzvērtīgi ienākumiem, ko persona saņemtu vairāk nekā 30 gadus.

2022. gadā pēc daļējas mobilizācijas likuma Krievijas Federāciju pameta tūkstošiem nopietnu profesionāļu un speciālistu, tajā pašā laikā Krievijas tirgu pameta arī ārvalstu investori. No vienas puses, bezdarba līmenis Krievijas Federācijā ir tikai 3%, kas ir viens no zemākajiem Krievijas vēsturē, bet, no otras puses, šī situācija liek darba devējiem celt algas.

Inflāciju Krievijas Federācijā var apturēt, paaugstinot kredītu likmes, ieviešot kapitāla kontroli, atjaunojot naftas cenas un samazinot importa cenu politiku, taču Putins vairāk naudas atvēl tikai aizsardzības nozarei, kā rezultātā inflācija faktiski pieaugs vēl vairāk.

Svarīgākais