Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemassvētku egļu kari ir pagātne: te ir piemērs pilsētām, kā radīt īstus Ziemassvētkus

© publicitātes foto

Kamēr decembrī visas pilsētas, kā jau katru gadu, sacenšas par to, kam ir skaistākā egle, viena vieta Lietuvā nolēma mainīt noteikumus. Ziemassvētki nav tikai koks, Ziemassvētki ir atmosfēra, kas atsauc labākās bērnības atmiņas.

“Mums visiem ir dārgas atmiņas par bērnības svētkiem - pilnas ar noslēpumainības, ticības brīnumiem un mājīguma sajūtām. Iekārtojot Ziemassvētku māju, mēs tiecāmies atjaunot tieši šo sajūtu,” stāsta Ziemassvētku kosmosa stacijas ziemas festivāla rīkotāji. Šeit nav Ziemassvētku eglītes, kas konkurētu ar pilsētu lielajām eglēm, jo Pakrojas muižā viesus sagaida vesels egļu mežs, kas izrotāts ar tūkstošiem gaismu, radot maģiskas telpas iespaidu. Ne jau jebkādas egles, bet gan biodegvielas ražošanai paredzētās. Muižas komanda lūdza, pirms šīs egles tiks sadedzinātas, ļaut tām sasildīt desmitiem tūkstošu apmeklētāju sirdis no visas Lietuvas un Latvijas.

Visa Lietuvas lielākās muižas teritorija ir piepildīta ar Ziemassvētkiem: svētku tirdziņš, Ziemassvētku Vecīša viesistaba, Ziemeļzvaigznes pasta nodaļa, mājīga tējnīca, liels skaits rūķu dāvanu manufaktūru - visas Ziemassvētku mājas telpas mirdz, dzirkst un atgādina bērnības svētku filmas.

“Šeit notiek iespaidīgi lāzeru, gaismas un mūzikas šovi, profesionālu aktieru priekšnesumi, ierodas kosmiskais Ziemassvētku Vecītis rūķu un leduslāču pavadībā, pastnieks kamielis Buča viņam nogādā ar rūķu palīdzību rakstītās bērnu vēstules, amatnieki māca zinātkārākajiem viesiem, kā izgatavot oriģinālās dāvanas saviem mīļajiem, tirgotāji gadatirgū piedāvā dažādus labumus, no piparkūkām līdz astoņkājiem. Pilnīgi galvu reibinoša svētku kņada,” ar Ziemassvētku mājas ideju iepazīstina muižas komanda.

Šī Ziemassvētku pilsēta ir tikai ievads nebeidzamam gaismas parkam, kurā varat pavadīt stundas, ceļojot pa Visumu vai nirstot okeāna visdziļākajās dzīlēs. Milzīgās, desmitiem metru augstas gaismas skulptūras ļauj iejusties citā pasaulē, pilnībā nošķirtā no ikdienas.

Ziemassvētku festivāls, kas aptver 15 hektāru platību un 40 autentiskas muižas ēkas, ir lielākais ne tikai Lietuvā, bet arī Baltijas valstīs, un organizatori joko, ka tas ir lielākais kosmosa ziemas festivāls visā Visumā. Ziemassvētku kosmosa stacija gaida viesus katru piektdienu, sestdienu un svētdienu, kā arī katru dienu no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam.