Svarīgāk par sportu un diētām - zinātnieki nosaukuši galveno ilgmūžības faktoru

© Pixabay.com

Ir iespējams nodzīvot līdz simts gadu vecumam, saglabājot spēku un prāta skaidrību - patiesībā tas ir iespējams, ievērojot tikai dažus noteikumus, raksta dialog.ua.

Lai arī dzīvesveids ietekmē cilvēka spēju nodzīvot līdz 100 gadu vecumam, tomēr ārsti uzskata, ka ilgmūžības atslēga nav īpaša diēta vai vingrinājumi, bet gan cilvēka psiholoģiskais stāvoklis.

Dr. Ardešīrs Hašmi un Dr. Skots Kaiseroms stāsta, ka gadu desmitiem ilgušie novērojumi un pētījumi liecina, ka tieši pozitīvas attiecības ir visspēcīgākais faktors, kas palielina cilvēka iespējas dzīvot veselīgāku, laimīgāku un ilgāku dzīvi.

Pēc koronavīrusa pandēmijas beigām 2023. gadā tika veikti jauni pētījumi, kas apstiprināja, cik lielu risku cilvēka veselībai nodara sociālā izolācija. Gadu gaitā ir iegūts arvien vairāk pierādījumu tam, ka sociālā izolācija un vientulība palielina paaugstināta asinsspiediena, sirds slimību un insulta, novājinātas imūnsistēmas, trauksmes, depresijas, kognitīvo funkciju samazināšanās, Alcheimera slimības un nāves riskus.

Arī ASV un Kanādas zinātnieki, veicot pētījumu, kurā iesaistīja vairāk nekā tūksts cilvēku, atklāja, ka cilvēki, kuri biežāk piedzīvo pozitīvas emocijas, optimismu un dzīvesprieku, dzīvo vidēji par 11 gadiem ilgāk nekā tie, kuriem ir nosliece uz negatīvismu, pesimismu un depresiju.

Runājot par dzīves ilgumu, svarīgāks izrādījās tieši psiholoģiskais faktors, nevis tādi plaši zināmi riski kā smēķēšana, aptaukošanās un augsts asinsspiediens.

Zinātnieki uzskata, ka pozitīva domāšana palīdz stiprināt imūnsistēmu, mazināt stresu un uzlabot miega kvalitāti, tāpēc viņi iesaka cilvēkiem, kuri vēlas dzīvot ilgāk un veselīgāk, attīstīt savus psiholoģiskos resursus un rast prieku sīkumos.