COP28 noslēguma deklarācijā pasaule tiek aicināta veikt pāreju no fosilā kurināmā

© Reuters/Scanpix/Leta

ANO klimata pārmaiņu konferencē (COP28) trešdien pieņemta noslēguma deklarācija, kurā pasaule tiek aicināta veikt pāreju no fosilā kurināmā izmantošanas savās energosistēmās.

"Mums ir pamats, lai īstenotu transformējošas pārmaiņas," pirms vienošanās pieņemšanas paziņoja konferences prezidents Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) pārstāvis Sultāns al Džabers.

Valstis "veicinās pāreju no fosilā kurināmā enerģētikas sistēmās taisnīgā, sakārtotā un vienlīdzīgā veidā". Šī ir pirmā reize 28 gadu laikā, kad klimata konferences dokumentā ir skaidri pieminēta visa fosilā kurināmā (ogļu, naftas un gāzes) nākotne. Tajā gan nav formulējuma par "pakāpenisku atteikšanos no fosilā kurināmā", ko vēlējās daudzas valdības.

Vairāk nekā simts valstis bija aicinājušas pilnībā atteikties no fosilā kurināmā.

Dokumentā arī iekļauts mērķis līdz 2030.gadam trīskāršot atjaunojamo energoresursu jaudu un šajā laikposmā divkāršot energoefektivitātes tempu. G20 valstis jau ir apņēmušās to īstenot.

COP28 prezidējošā valsts Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) pirmdienas vakarā publicēja dokumenta projektu, kas izraisīja protestu vētru no daudzu valstu puses, kuras kritizēja to kā pārāk vāju klimata aizsardzības ziņā. Vācija un ES to nosauca par nepieņemamu.

Jaunākajā projektā šie iebildumi tika daļēji ņemti vērā.

Pieņemtā 21 lappusi biezā deklarācija nav juridiski saistošs dokuments, taču tas parāda valstīm turpmāko virzību klimata pārmaiņu jomā.