EP rosina pirms Eiropas vēlēšanām pieņemt vadošā kandidāta sistēmu

© Scanpix/ZUMA Press

Eiropas Parlaments (EP) otrdien pieņēma priekšlikumus par 2024.gada vēlēšanu demokrātisko aspektu stiprināšanu un par vadošā kandidāta sistēmu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Ziņojumā, par kuru 365 deputāti balsoja "par", 178 - "pret" un 71 deputāts atturējās, ir aicināts veikt pasākumus, ar kuriem palielināt vēlētāju aktivitāti 2024.gada jūnijā gaidāmajās vēlēšanās.

EP vēlas, lai vēlēšanu kampaņu ietekme būtu pēc iespējas lielāka, tiktu mainīta Eiropas Komisijas (EK) izveides un tās priekšsēdētāja ievēlēšanas kārtība un tiktu nodrošināts, ka savas balsstiesības var izmantot visi pilsoņi.

EP deputāti pieprasa skaidru un ticamu saikni starp vēlētāju izdarīto izvēli un EK priekšsēdētāja ievēlēšanu. Šim procesam jābūt saistītam ar vairākuma iegūšanu EP, kā tas noteikts Lisabonas līgumā, un Eiropadomē būtu jāizbeidz aizkulišu vienošanās.

Deputāti vēlas, lai starp EP un Eiropadomi tiktu noslēgta saistoša vienošanās, kas nodrošinātu, ka Eiropas politiskās partijas un parlamentārās grupas sāk sarunas par kopīgu kandidātu uzreiz pēc vēlēšanām, vēl pirms Eiropadomes priekšlikuma.

EK izveide pirmajā sarunu kārtā būtu jāuztic vadošajam kandidātam no partijas, kas EP ieguvusi vislielāko balsu skaitu. Ja vajadzīgs, sarunu procesu varētu vadīt EP priekšsēdētājs. Deputāti arī sagaida, ka politiskās partijas un grupas noslēgs tā saukto sasaukuma nolīgumu. Tas nodrošinātu balsu vairākumu EP, kalpotu par pamatu EK darba programmai un garantētu Eiropas vēlētājiem konkrētu ideju īstenošanu.

EP arī mudina ES Padomi ātrāk pieņemt jauno Eiropas vēlēšanu likumu un jaunos noteikumus par Eiropas politiskajām partijām un fondiem, lai uz 2024.gada kampaņu attiektos vismaz noteikumi par politiskajām partijām. Valstu un Eiropas politiskajām partijām savas kampaņas būtu jāorganizē, ievērojot Eiropas Savienības (ES) vērtības, un tajās būtu jāizceļ vēlēšanu eiropeiskā dimensija.

Lai savas balsstiesības varētu izmantot visi ES pilsoņi, dalībvalstīm ir jānodrošina, ka cilvēki ar invaliditāti var vieglāk piekļūt informācijai un balsošanas iecirkņiem. Deputāti arī vēlas, lai vēlēšanās aktīvāk piedalītos ES pilsoņi, kas dzīvo citā dalībvalstī vai ārpus ES, un bezpajumtnieki. Vēl ziņojumā ieteikts, kā vēlēšanas pasargāt no ārvalstu iejaukšanās un dezinformācijas.

Deputāti atzinīgi vērtē abu likumdevēju panākto vienošanos par noteikumiem par pārredzamību un politiskās reklāmas mērķauditorijas atlasi, kā arī atzīst EP institucionālās informācijas kampaņas nozīmīgo lomu, sadarbībā ar pilsonisko sabiedrību, veicinot debates par Eiropas politikas jautājumiem un papildinot partiju kampaņas.

Svarīgākais