Igaunija pabeidz robežas ar Krieviju izbūves otro posmu

© Scanpix/ZUMA Press

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments otrdien formāli pieņēma 39,5 kilometru posmu pilnīgi pabeigtas infrastruktūras uz Igaunijas un Krievijas robežas.

Infrastruktūras līgumbūvnieki bija kompānijas "Merko Ehitus Eesti" un "GRK Eesti".

Tas ir otrais pabeigtais robežas izbūves posms. Kopā ar pirmo posmu pilnībā izbūvēti ir 63 kilometri jeb nepilna puse no 135 garās Igaunijas robežas ar Krieviju.

Otrā posma izbūve sākās tur, kur tika noslēgts pirmais posms - Vaniges ezerā. Otrais posms, kas ir garākais no izbūves posmiem, ir pabeigts līdz Piusas upei.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektors Egerts Beļičevs uzsvēra, ka robežas izbūve ir nozīmīga Igaunijas iekšējās un nacionālās drošības garantēšanā.

Iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss sacīja, ka Igaunijai vienmēr ir jābūt gatavai pārsteigumiem, ko var sagādāt austrumu kaimiņš. Kā pauda ministrs, augsto tehnoloģiju izmantošana robežas infrastruktūrā ļaus ātrāk un labāk reaģēt uz jebkādiem incidentiem, kas notiktu uz robežas, piemēram, nelegālo imigrāciju un kontrabandu.

Izbūvētā robežas posma atklāšanā ministrs uzteica Policijas un robežsardzes departamentu, jo sauszemes robežas nožogojuma izbūve notiek paredzētajā grafikā un jaunais posms ir pabeigts gadu pirms plānotā termiņa.

"Mēs esam noteikuši 2025.gadu kā termiņu robežžoga pabeigšanai, taču būvdarbi neaprobežojas tikai ar to - mēs uzbūvēsim arī modernu kontroles centru Luhamā un izvietosim vismodernākās uzraudzības iekārtas pierobežas infrastruktūrā," piebilda Lēnemetss.

Plānots, ka sauszemes robežas izbūves ceturtā posma nožogojums tiks pabeigts līdz 2024.gada beigām, bet visa trešā posma robežas infrastruktūra - līdz 2025.gada beigām. Vienlaikus tiks turpināta novērošanas iekārtu uzstādīšana uz pabeigtās sauszemes robežas infrastruktūras un papildu novērošanas posteņu izbūve uz 76 kilometrus garās Narvas upes robežas, lai tā visā garumā tiktu elektroniski novērota. Ezeru veidotā robeža jau ir gandrīz pilnībā pārklāta ar novērošanas iekārtām.

Svarīgākais