Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā novembrī kiberuzbrukuma dēļ ietekmētas vairākas katlumājas un sūkņu stacijas

© Scanpix/ZUMA Press

Novembrī kiberuzbrukumi tika vērsti pret vairākām katlumājām un ūdensapgādes uzņēmumiem, liecina Igaunijas Informācijas sistēmu pārvaldes (RIA) ikmēneša apskats.

RIA incidentu risināšanas nodaļa "CERT-EE" aizvadītajā mēnesī reģistrēja 378 kiberincidentus, kuriem tika novērota ietekme. Lielākā daļa jeb 233 no tiem ierasti bija pikšķerēšanas saites. Visbiežāk shēmas bija izveidotas bankas kartes datu nozagšanai, kad krāpnieki nosūta pikšķerēšanas ziņas it kā pasta vai piegādes kompānijas vārdā.

Automātiskā uzraudzības sistēma ļāva "CERT-EE" atklāt 1576 ar ļaunatūru inficētas ierīces, par kurām tika ziņots telekomunikāciju kompānijām.

30.novembrī ar programmējamiem loģikas kontrolieriem (PLC) tika veikts kiberuzbrukums vismaz trim Igaunijas kompānijām. Vienā uzbrukumā cieta komunālās siltumapgādes uzņēmums, kā rezultātā pārstāja darboties astoņu katlumāju tālvadības aprīkojums. Katlumājas pārgāja uz manuālu vadību un siltuma ražošana netika apturēta.

Citā uzbrukumā cieta kādas lauku pašvaldības ūdensapgādes kompānija. Uzbrukuma dēļ apstājās deviņu kanalizācijas un vienas dzeramā ūdens sūkņu stacijas tālvadības aprīkojums, tomēr stacijas darbu turpināja.

Trešajā līdzīgā uzbrukumā cieta būvmateriālu ražotājs.

"CERT-EE" atklāja vairākus desmitus līdzīgu kontrolieru, kas Igaunijā ir publiski pieejami internetā. To īpašnieki vai pakalpojumu sniedzēji tika informēti par uzbrukumu vilni un viņiem tika sniegti ieteikumi, kā no tā aizsargāties.

Līdzīgi uzbrukumi Izraēlas uzņēmuma "Unitronics" ražotajiem kontrolieriem ir notikuši arī citās valstīs, informēja RIA.

Igaunijā novembrī tiešsaistes pakalpojumu pārtraukumi, kas visvairāk ietekmēja sabiedrību, bija saistīti ar Veselības apdrošināšanas fondu. Tika traucēta gan digitālās receptes izmantošana, gan apdrošināšanas pārbaude un citi pakalpojumi, kas tiek piedāvāti, izmantojot sistēmu "X-Road". Pārrāvumi notika piecas dienas, un pārtraukumi ilga no pusstundas līdz trim stundām - saskaņā ar iestādes sniegto informāciju tiem bijuši dažādi tehniski iemesli.