Itālieši gaida palīdzību imigrantu krīzes risināšanai

Pieaugot bažām, ka varētu palielināties nelegālo ieceļotāju skaits, kuri dodas no Ziemeļāfrikas uz Eiropu, pirmām kārtām, Itāliju, ANO bēgļu lietu aģentūra paziņojusi, ka ES valstīm vajadzētu sniegt palīdzību Itālijai šā jautājuma risināšanā. Kopš gada sākuma Itālijai piederošajā Lampedūzas salā ieradušies gandrīz 15 000 ieceļotāju no Tunisijas, pašlaik pastāv bažas par liela bēgļu skaita pieplūdumu no Lībijas.

ANO augstais komisārs bēgļu lietu jautājumos Adrians Edvardss atzinis, ka Itālijai ir grūti vienai pašai atrisināt bēgļu krīzi, vēsta AP. Lampedūzas salā, kurā dzīvo tikai 5000 iedzīvotāju, ierīkots centrs patvēruma meklētājiem, kas spēj uzņemt 800 cilvēku. Taču pašlaik Lampedūzā atrodas aptuveni 5000 ieceļotāju no Ziemeļāfrikas. "Cilvēkiem nav patvēruma no lietus un aukstā laika. Kritiska ir arī situācija ar personīgās higiēnas ievērošanu," sacījis A. Edvardss. ANO bēgļu lietu aģentūra aicinājusi Eiropas valstis izrādīt solidaritāti, uzņemoties rūpes par vismaz daļu no bēgļiem un palīdzot Itālijai aizsargāt savas robežas. Itālijā jau ieradusies viena ES izveidotās robežapsardzes aģentūras vienība, taču ar tās palīdzību pagaidām problēmu nav izdevies atrisināt. AP vēsta, ka pagājušās nedēļas nogalē uzsāktajā militārajā operācijā pret Lībiju (liela daļa uzlidojumu M. Kadāfi pozīcijām tiek veikti no septiņām Itālijas teritorijā esošajām gaisa kara spēku bāzēm) Itālija piekritusi iesaistīties ar nosacījumu, ka citas ES valstis uzņems daļu no bēgļiem, kas jau ieradušies vai tuvākajā laikā varētu ierasties Itālijā. Tiesa, nekādas konkrētas vienošanās šajā jautājumā neesot, ko iekšlietu ministram Roberto Maroni pārmet viņa kolēģi no Ziemeļu līgas – partijas, kas asi noskaņota pret imigrantiem.

Vakar R. Maroni ieradās vizītē Tunisijā, lai mēģinātu panākt vienošanos ar vietējām varasiestādēm par nelegālās imigrācijas apturēšanu. Iepriekš Itālija piedāvāja ne tikai tehnisku palīdzību Tunisijas krasta apsardzei, bet arī pavēstīja, ka ir gatava uz šo valsti sūtīt savus policistus un armijas vienības, kas varētu uzraudzīt piekrasti un garantēt, ka Ziemeļāfrikas bēgļi nedrošās laivās nedodas ceļā uz Itāliju. Tomēr Tunisija šādu risinājumu noraidīja, nosaucot to par iejaukšanos valsts iekšējās lietās.

Pirms došanās uz Tunisiju R. Maroni izdevās panākt Itālijas reģionālo varasiestāžu piekrišanu uzņemt zināmu ieceļotāju daudzumu un tādējādi atvieglot situāciju Lampedūzā, Sicīlijā un Kalabrijā, kuras bēgļu centri jau ir pārpildīti. "Tas ir ārkārtas plāns, kas pamatojas uz solidaritātes principu: visiem reģioniem ir jāuzņemas zināma daļa atbildības un jāiesaistās. Šādā veidā mēs varēsim izmitināt ap 50 000 imigrantu – šis skaitlis ir prognoze, kas, baidos, tuvākajā laikā pārvērtīsies realitātē," ministra sacīto citē BBC.

Svarīgākais