Zelenskis: Šis ir punkts, no kura vairs nav atgriešanās

© Scanpix

Ukrainas valsts galva ir pārliecināts, ka Krievija nespēs okupēt visu Ukrainu un krievu iebrucēji nespēs realizēt savus izvirzītos mērķus, raksta unian.net.

Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis atzīmē, ka Ukraina nepiedos Krievijai pilna mēroga agresīvo un brutālo karu - šis ir punkts, no kura vairs neesot atgriešanās ceļa, tā Ukrainas prezidents teica sarunā ar Latīņamerikas mediju pārstāvjiem Buenosairesā.

"Neviens negrib piedot Krievijai. Neviens viņiem nepiedos. Un, protams, viņi nevarēs okupēt Ukrainu, jo viņi katru dienu tiks aizdedzināti mūsu mājās, ja viņi tur brauks, okupēs un dzīvos.

Protams, šis ir punkts, no kura vairs nav atgriešanās ceļa, jo tika nogalināti tik daudz cilvēku, un katrā ģimenē ir zaudējumi,” uzsvēra Zelenskis.

Tāpat Ukrainas valsts galva ir pārliecināts, ka Krievijas iebrucēji nespēs realizēt savus izvirzītos mērķus karā pret Ukrainu, bet vienlaikus Zelenskis norādīja, ka ir jāsper zināmi soļi kara izbeigšanai.

"Protams, mēs vēlamies to izbeigt tā, lai tas nesāktos no jauna. Mums ir vajadzīgas īpašas drošības garantijas," sacīja Zelenskis un piebilda, ka tās varētu būt juridiskas garantijas vai Ukrainas nodrošināšana ar ieročiem, ar kuriem var apturēt Krieviju.

Viņš sacīja, ka kara laikā ukraiņi dzīvo tikai ar vienu vēlmi - izbeigt karu un dzīvot mierīgi savā zemē, un lai krievi nekad vairs nejauktos Ukrainā.

Atsevišķi Zelenskis norādīja, ka Krievijas Federācijas prezidentam Vladimiram Putinam miers nav vajadzīgs, jo viņu neinteresē neatkarīga Ukraina, kas viņam nepieciešama tikai kā daļa un anklāvs Krievijas Federācijas sastāvā.

"Viņš nevēlas nekādu dialogu. Viņš nevēlas apturēt karu. Viņam šodien kara apturēšana ir tikai divi vārdi pa telefonu. Sakiet divus vārdus saviem karaspēkiem. Vienkārši atkāpieties uz savu teritoriju," atzīmēja Zelenskis.

Viņš arī norādīja, ka, ja ir vēlme kādu problēmu risināt, tad jāsaprot, ka tam ir jābūt visu pušu interesēs.

"Mēs vēlamies izbeigt karu. Kas ir "mēs"? Tā nevar būt vispārināta izpratne. Ukraina vēlas atjaunot savu integritāti - tas ir, lai atjaunotu mieru uz mūsu zemes. Mums ir sava teritorija. Kāpēc mēs gribam atjaunot visu teritorija?Jo tur ir cilvēki, kas ir okupēti,” uzsvēra Ukrainas prezidents.

Zelenskis norādīja, ka viņš nevar tirgoties ar ukraiņiem, kuri atrodas okupācijā.

Tajā pašā laikā, pēc viņa teiktā, Krievijas prezidents nav ieinteresēts Ukrainas teritoriālās vienotības atjaunošanā. Zelenskis piebilda, ka viss, ko Putins saka, nav patiesība.

Zelenskis atzīmēja, ka visas pilsētas Austrumukrainā, ko iznīcināja Krievijas okupācijas armija, bija krievvalodīgās, kurās dzīvoja daudz krievvalodīgo.

"Viņš viņus nogalināja. Viņš vienkārši ņēma tos un nogalināja. Tos, kurus viņš (2014. gadā) teica, ka aizsargā," atzīmēja Zelenskis.