Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Mariupolieši ir sašutuši, stāstot, ko plāno Krievijas okupācijas iestādes

© Scanpix

Krievijas administrācija Mariupolē uzsāki jaunu māju celtniecību kauju laikā iznīcināto un nojaukto māju vietā - taču mājas tiek celtas ar mainītām adresēm, un tajās esošie dzīvokļi tiek pārdoti jauniem iedzīvotājiem, vēsta dialog.ua.

Vietējie iedzīvotāji, kas pēc krievu ierašanās palikuši bez dzīvesvietas, ir sašutuši par notiekošo. Viņi apgalvo, ka Krievijas varas iestādes viņiem ne tikai nepalīdz ar mājokļu iegādi vai atjaunošanu, bet arī izstumj no pilsētas. Vairākas grupas jau ir rīkojušas protestus, pieprasot, lai Krievijas administrācija atdod viņu mājokļus, kas tika iznīcināti Krievijas armijas iebrukuma rezultātā 2022. gada februārī.

Mītiņā pie “Azovstal” stadiona vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka krievi nojaukuši 48 mājas, un to iedzīvotāji atstāti uz ielas.

Vēl kāda Mariupoles iedzīvotāju grupa, kas pēc Krievijas armijas ierašanās palika bez pajumtes, sarīkoja mītiņu Mariupoles centrā. Viņi pieprasīja, lai Krievijas varas iestādes viņiem piešķir bezmaksas mājokli, kamēr Krievijas varas iestādes piedāvā cilvēkiem ņemt hipotēku.

"Mūsu māja ir pilnībā nopostīta," sacīja viens no vietējiem iedzīvotājiem. "Krievi to nojauca līdz pamatiem, bet vietā uzcēla jaunu māju. Tagad pārdod dzīvokļus jaunajiem iedzīvotājiem. Un mums, kas paliekam, bez mājokļa, tiek piedāvāta hipotēka. Bet kā mēs varam ņemt hipotēku, ja mums nav ne darba, ne naudas?”