Lietuvā tiesai nodod lietu pret trim personām par palīdzību pret Lietuvu vērstās darbībās

© pixabay.com

Lietuvas Ģenerālprokuratūra Viļņas rajona tiesā iesniegusi izskatīšanai lietu pret tagad likvidētās asociācijas "Starptautiskais forums labām kaimiņattiecībām" dibinātājiem apsūdzībās par iespējamu palīdzību citas valsts darbībās pret Lietuvu, kā arī publisku starptautisko, PSRS un nacistiskās Vācijas pastrādāto noziegumu attaisnošanu vai noliegšanu.

Lieta ierosināta pret asociācijas priekšsēdētāju Eriku Švenčonieni un līdzdibinātāju Kazimieru Juraiti. Lietā tiks tiesāts arī 76 gadus vecais bijušais propadomju organizācijas "Jedinstvo" ("Vienotība") līderis, Krievijas pilsonis Valērijs Ivanovs.

Tiesībsargājošās institūcijas pirmstiesas izmeklēšanu par darbībām pret Lietuvu sāka 2022.gada augustā.

Kopā ar Ivanovu Švenčoniene piedalījās programmā par 1991.gada 13.janvāra notikumiem un publiski noliedza un rupji trivializēja padomju savienības agresiju pret Lietuvu, kas atzīta Lietuvas tiesās un likumos.

Tajā pašā programmā apsūdzētie arī noliedza ļoti smagos noziegumus, ko PSRS pastrādāja pret Lietuvas iedzīvotājiem, un ar saviem aizskarošajiem publiskajiem paziņojumiem aizvainoja to cilvēku piemiņu, kuri gāja bojā un tika ievainoti cīņā par Lietuvas atjaunotās neatkarības saglabāšanu, kā arī viņu ģimenes locekļu piemiņu.

Par palīdzības sniegšanu citai valstij rīkoties pret Lietuvas Republiku viņiem draud cietumsods no diviem līdz septiņiem gadiem.

Preses konferencē Maskavā 2022.gadā Švenčoniene un citi līdzīgi domājošie izteica šaubas par pašreizējās Lietuvas valdības ievēlēšanas leģitimitāti, apsūdzot to ekonomiskā kaitējuma nodarīšanā un pilsoņu biedēšanā ar iespējamo Krievijas iebrukumu.

"Starptautiskais forums labām kaimiņattiecībām" dalībnieki apmeklēja arī Baltkrieviju, kur tikās ar tās autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, kuru Lietuva un Rietumvalstis neatzīst par likumīgi ievēlētu Baltkrievijas prezidentu.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais