Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

"Cilvēki tika dzīvi sadedzināti". Par gūstā pieredzēto stāsta "Azov" pulka karotāja Valērija

© Ekrānuzņēmums/LTV

"Mēs redzējām, kad daļu no azoviešiem izveda un nometināja barakās. Un vēlāk barakās skanēja šāvieni un mēs dzirdējām kliedzienus. Cilvēki tika dzīvi sadedzināti, " intervijā LTV raidījumā "Panorāma" atklāj bijusī Ukrainas "Azov" pulka karotāja Valērija Subotina.

Viņa gūstā pavadīja 327 dienas.

"Atrdoties Olenivkā, mēs dzirdējām, ka viens no mūsu komandieriem visu nakti tika sists un mēs no rīta ieraudzījām, kā iznes viņa mirušo ķermeni. Ir daudzi piemēri ar krievu pastrādātajiem noziegumiem. It īpaši gūstā, kad mūs pārvietoja uz Taganrogu Krievijā. Es katru dienu dzirdēju, ka notiek pratināšana un krievi pazemo citus "azoviešus" un es tur dzirdēju visus tos kliedzienus. Viņi mūs turēja soda kamerā. Tas bija ziemā. Mums nebija piemērotu drēbju, lai sasildītos. Viņi centās mūs salauzt ar aukstumu. Un viņi mūs ļoti daudz sita. Un esmu pārliecināta, ka viņi turpina to darīt arī tagad. Jo, kaut gan es tagad esmu brīva, daudzi vēl aizvien ir tur. Un viņus sit arī tagad," intervijā stāsta Valērija Subotina.

Visa intervija LTV un ziņu portālā lsm.lv.

Portāls NRA jau rakstīja, ka 2022. gadā vairākus mēnešus "Azovstaļ" rūpnīcas teritorija ar pagrabiem, tuneļiem un bunkuriem bija pēdējais aizstāvju bastions Mariupolē. Tur patvērumu rada ne tikai karavīri, bet arī simtiem civiliedzīvotāju, jo nemitīgās apšaudēs un gaisa triecienos pilsēta bija tikpat kā nopostīta. 9. maijā "Azovstaļ" rūpnīcā, ko bija ieleksusi Krievijas armija, apprecējās divi Ukrainas aizstāvji - Valērija un Andrejs. Trīs dienas pēc kāzām Valērija kļuva par atraitni...

2022. gada 19. maijā Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķās īpašo uzdevumu vienības "Azov" pārstāvji norādīja, ka Mariupoles aizstāvji ir izpildījuši pavēli, 82 dienas piesaistījuši ievērojami lielākus pretinieka spēkus un tādējādi ļāvuši Ukrainas armijai pārgrupēties. Daļa azoviešu nokļuva gūstā. Arī Valerija.