Ukrainas kara 654. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:28]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:28. Sarunas par otrās svešvalodas nomaiņu skolās neiet tik raiti, cik gribētos, aģentūrai LETA atzina izglītības ministre Anda Čakša (JV).

Latvijas skolās kā pirmo svešvalodu pamatā apgūst angļu valodu, bet kā otro - visbiežāk krievu valodu, taču pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu attieksme pret šo mācību priekšmetu kļūst arvien noraidošāka, tāpēc izskanējuši aicinājumi kā otro svešvalodu pamatā mācīt kādu Eiropas Savienības valodu, piemēram, vācu, franču vai spāņu.

19:41. Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicinājis būt izturīgiem jautājumā par palīdzības sniegšanu Ukrainai, norādot, ka Krievijas līderis Vladimirs Putins nevar cerēt uz tās vājināšanos.

"Šis karš acīmredzot tik ātri nebeigsies. Tāpēc ir svarīgi, lai mēs spētu darīt to, kas ir nepieciešams ilgu laiku, proti, turpināt atbalstīt Ukrainu tās aizsardzības cīņā," viņš sacīja sestdien Berlīnē notiekošajā Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) kongresā.

Šolcs sacīja, ka Krievija, 2022.gadā uzbrūkot Ukrainai, ir pilnībā sagrāvusi savstarpējo izpratni par mieru un drošību Eiropā. "Ir nepieciešama skaidrība, ka robežas Eiropā vairs nevar pārvietot ar spēku," pavēstīja Šolcs.

18:25. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un ministre Anda Čakša (JV) nosoda Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties neitrālu sportistu statusā, liecina IZM un ministres paziņojumi tviterī.

IZM norāda, ka šāds lēmums ir nepieņemams, kamēr Eiropā turpinās nežēlīgs karš. Latvija intensīvi konsultējas ar Ukrainu un sabiedrotajiem un rīcība sekos, sola par sporta nozari atbildīgā ministrija.

Čakša nosoda SOK lēmumu, jo tas aptraipa sportistus un sporta augstāko mērķi, kas ir godīga cīņa. ''Tāpēc darīsim visu, lai panāktu taisnību ukraiņu un visu sportistu vārdā, kas pelnījuši Olimpiskās spēles, kas godā cilvēku sasniegumus un ir brīvas no politikas un agresijas,'' vēsta ministre.

17:00. Sestdien Kijivā demontēts piemineklis padomju pilsoņkara komandierim Nikolajam Ščoram, kas ilgu laiku tika uzskatīts par vienu no Ukrainas galvaspilsētas slavenākajiem pieminekļiem.

Gandrīz 14 metrus augstais bronzas zirga un jātnieka piemineklis atradās Simona Petļura ielas un Tarasa Ševčenko bulvāra krustojumā.

Kultūras ministrijas ekspertu padome 2022.gada 12.novembrī ieteica demontēt pieminekli Ščoram. 2023.gada martā Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko ierosināja noņemt tikai daļu no pieminekļa - pašu sarkanā komandiera figūru, kurš sēž uz zirga. "Šo zirgu visi mākslas vēsturnieki atzīst par izcilu māksliniecisku zirgu," toreiz sacīja Tkačenko.

15:10. Ukraina drīz saņems ASV iznīcinātājus F-16, paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

"Īstermiņa perspektīvā mēs saņemsim F-16. Vidējā termiņā, nākotnei mēs arī veicām pasūtījumu aizsardzības spēkiem, bet tas ir 2027.-2030.gads. Mēs esam apsprieduši tikai F-16, saraksts ir milzīgs. Tehnoloģiju nodošanai nav nekādu ierobežojumu," viņš norādīja.

13:14. Vašingtona, Seula un Tokija ir paudušas bažas par Ziemeļkorejas un Krievijas militāro sadarbību. Tās uztraucas, ka Kims piegādā Maskavai ļoti nepieciešamo munīciju, lai palīdzētu Krievijai karot Ukrainā apmaiņā pret Krievijas tehnoloģisko palīdzību armijas modernizēšanai.

11:30. Luhanskas apgabala okupēto teritoriju iedzīvotājiem no 1.janvāra liegs medicīniskos pakalpojumus, ja viņi neuzrādīs Krievijas pasi savas identitātes apliecināšanai, paziņojis Luhanskas apgabala militārās pārvaldes priekšnieks Artjoms Lizohors.

"No 1.janvāra ienaidnieks pārtrauks sniegt medicīniskos pakalpojumus ukraiņiem, kuri nebūs piekrituši saņemt Krievijas pases. Šo shēmu viņi nolēma izmēģināt Starobiļskas rajonā, kur kopš decembra liedz palīdzību tiem, kam nav Krievijas pases. Pat smagi slimiem cilvēkiem aptiekā nav iespējams iegādāties medikamentus," pavēstīja Lizohors.

10:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 338 120 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 900 iebrucēji.

09:20. Šodien un rīt no plkst.12 līdz 18 labdarības akcijā "Silto drēbju dienas!" Rīgas lielākajos tirdzniecības centros varēs ziedot jaunas vai lietotas siltās drēbes kara bēgļu ģimenēm no Ukrainas, aģentūrai LETA pavēstīja "Ziedot.lv".

Iedzīvotāji aicināti ziedot jakas, mēteļus, džemperus, ziemas kombinezonus, cepures, šalles, kuras var lietot atkārtoti, kā arī zābakus, pledus, siltās segas un guļammaisus.

08:12 Frontē turpinās smagas kaujas, diennakts laikā notikušas 95 sadursmes. Par to savā rīta ziņojumā vēstīja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, stāstot par situāciju karstākajos rajonos. Kupjanskas virzienā Ukrainas aizstāvji atvairīja 11 ienaidnieka uzbrukumus, vēsta UNIAN.

00:10 Īstais Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums sāksies tikai pēc tam, kad Ukrainas armija saņems pietiekamu skaitu lidmašīnu no saviem partneriem.

Mūsu lidojumu apkalpes ir sākušas mācīties vadīt Rietumu iznīcinātājus F-16, kas nozīmē, ka "mēs iegūsim lidmašīnas," intervijā UNIAN sacīja militārais eksperts Romāns Svitans. Pēc viņa teiktā, reālai ofensīvai Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgas vairāk nekā 100 lidmašīnas.