Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā prezidentu vēlēs trīs dienas; kandidēs arī Putins

© Reuters/Scanpix/LETA

Krievija piektdien pavēstīja, ka balsošana martā plānotajās prezidenta vēlēšanās ilgs trīs dienas, opozīcijai pārmetot, ka tas procesu padarīs vēl necaurredzamāku.

Maskava šonedēļ paziņoja, ka prezidenta vēlēšanas notiks 17.martā. Sagaidāms, ka diktatora Vladimira Putina pārvaldītajā valstī, kur opozīcija apklusināta jau divas desmitgades, vēlēšanas būs kārtējā formalitāte, lai diktatoru no jauna apstiprinātu valsts galvas amatā.

"Krievijas Federācijas Centrālā vēlēšanu komisija apstiprinājusi trīs dienu balsošanas posmu Krievijas prezidenta vēlēšanās. Tās notiks 2024.gadā no 15. līdz 17.martam," teikts komisijas paziņojumā.

Iepriekšējo vēlēšanu gaitā notikušas neskaitāmas nelikumības, norāda vēlēšanu novērotāji un opozīcija. Kremlis neatkarīgiem kandidātiem vēlēšanās piedalīties neļauj vai nostāda tos stipri nevienlīdzīgos apstākļos.

Līdz ar Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā pat mazākie iebildumi Kremļa kursam tiek sodīti ar nepieredzētu bardzību. Teju visi redzamākie opozicionāri ieslodzīti cietumos vai devušies trimdā.

Krievijā trīs dienu balsošana tika ieviesta 2021.gadā, to skaidrojot ar varas rūpēm par iedzīvotāju veselību Covid-19 pandēmijas apstākļos. Tiesa, sistēma izpelnījusies politiskās opozīcijas nopēlumu.

Tikmēr Krievijas diktators Vladimirs Putins formāli pavēstījis par nodomu kandidēt 2024.gada prezidenta vēlēšanās, piektdien vēsta Kremļa propagandas izdevumi.

Par kandidēšanu tā dēvētajās vēlēšanās, par ko gan neviens nešaubījās, Putins pavēstījis, ceremonijas gaitā Kremlī atbildot uz okupētā Doneckas apgabala marionešu parlamenta "spīkera" Artjoma Žogas jautājumu.

Kā vēsta tīmekļa mediji "Meduza" un "Vjorstka", Kremlis amatpersonām izvirzījis uzdevumu nodrošināt, lai par Putinu būtu nobalsojuši vismaz 80% vēlētāju.