Forbes: Krievija automašīnas aprīko ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem

© Scanpix

Nesen internetā izplatītās fotogrāfijas liecina, ka Krievi kravas automašīnu Gaz-66 korpusiem piestiprinājuši sprādzienbīstamus reaktīvos bruņu blokus, vēsta Forbes.

Spriežot pēc fotogrāfijām, top skaidrs, ka Krievijas armijas karavīri nezina, kā bruņas darbojas - tās nepasargā kravas automašīnas, drīzāk otrādi - tās gandrīz noteikti veicinās kravas automašīnu iznīcināšanu, saņemot spēcīgu sitienu.

Sprādzienbīstamās reaktīvās bruņas darbojas eksplodējot. Tās eksplodē, kad lādiņš vai raķete trāpa bruņu vienībā, izkliedējot sprādziena spēku.

Lai gan reaktīvās bruņas nedarbojas pret vispusīgiem lādiņiem, tās var dubultot transportlīdzekļa aizsardzību pret noteiktiem šāviņiem, piemēram, spēcīgiem sprādzienbīstamiem šāviņiem. Tāpēc Krievijas un Ukrainas militārpersonas daudziem saviem militārajiem transportlīdzekļiem pievieno reaktīvās bruņas.

Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka militāro transportlīdzekļu veidi, kuriem parasti neizmanto šādu aizsardzības veidu, ir džipi, kravas automašīnas, mobilās haubices un pretgaisa aizsardzības mašīnas.

Tam ir pamatots iemesls - visiem šiem transportlīdzekļiem ir plāns metāla korpuss, kas padara bruņas nepraktiskas vai pat neproduktīvas.

"Lai izturētu reaktīvo bruņu sprādzienus, jums ir jābūt pietiekami spēcīgām bāzes bruņām," skaidrots ASV kongresa 2012. gada ziņojumā. "Tādēļ reaktīvās bruņas nevar uzstādīt uz visiem transportlīdzekļiem - ierobežojums, ietver, piemēram, kravas automašīnas."

Bruņas, kas uzstādītas uz kravas automašīnas, faktiski var iznīcināt kravas automašīnu, izraisot tās eksploziju, tāpat kā ieroča čaulu.

Internetā ievietotajās fotogrāfijās redzams, ka Krievijas Gaz kravas automašīnu apkalpe aprīkojusi automašīnu ar plāna metāla plāksnēm, acīmredzot cerot, ka plāksnes aizsargās kravas automašīnu bruņu sprādziena gadījumā. Tomēr šīs plāksnes nav ne tik biezas, ne tik labas kvalitātes, lai paveiktu šo darbu.

"Šīm kravas automašīnām trūkst bruņu, tāpēc ir bīstami un neefektīvi uzstādīt uz tām pretsprādzienbīstamu pretraķešu aizsardzību," norāda neatkarīgā organizācija Conflict Intelligence Team. "Lai gan fotogrāfijās zem blokiem redzama neliela plāna bruņu plāksne, mūsu secinājumus tas nemaina."

“Ukraiņiem atliek tikai trāpīt šīm kravas automašīnām, lai aktivizētu reaktīvās bruņas, tāpēc viņi, visticamāk, ir izdarījuši pakalpojumu pretiniekiem,” raksta Forbes.

Svarīgākais