Ukrainas kara 652. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:29]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:29 Ukraina un ASV parakstīja memorandu par kopīgu ieroču ražošanu, vēsta pravda.com.ua.

20:51. Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošā Nacionālās apvienības deputāta Aleksandra Kiršteina priekšlikumu ieviest "kara nodokli" uzņēmumiem, kas veic tirdzniecību ar Krieviju.

Kiršteins debatēs klāstīja, ka Ukraina pašlaik sastopas ar problēmām starptautiskā līmenī saņemt nepieciešamo militāro atbalstu, savukārt Krievija nostiprina savu militāro potenciālu. Politiķis akcentēja - ja nespējam šo morālo jautājumu atrisināt un ieviest šādu nodokli, tad ārlietu minis

19:43 Militāri politikas komentētājs Aleksandrs Kovaļenko kanālā FreeDom pauda viedokli, ka 2024. gads "būs jaunas kaujas taktikas gads". “Ne vienmēr vidusmēra Ukrainas pilsonim un ne tikai Ukrainai, bet arī ikvienam, kurš ļoti uzmanīgi seko notikumiem Ukrainā, būs skaidrs, kas ir šīs taktiskās darbības un kāda ir to nozīme, cik noderīgas tās ir, jo būt nedaudz cita rakstura,” - tā sarunbiedre.

Tāpat Kovaļenko vienkāršā valodā paskaidroja, kā tieši mainīsies kaujas operāciju taktika mūsu teritorijā. "...lielākajai daļai placdarmu tie būs centieni ne tik daudz atbrīvot teritoriju, bet gan aizsardzības darbību rīkošanas formātā, iznīcinot lielāko ienaidnieka resursu apjomu," uzsvēra analītiķis.

18:22 Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis pasludinājis par spēkā esošu Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes 2023.gada 7.decembra lēmumu “Par personisko speciālo ekonomisko un citu ierobežojošo pasākumu (sankciju) piemērošanu un grozīšanu” pret Krievijas Federācijas fiziskām un juridiskām personām.

Tas teikts valsts vadītāja 7.decembra dekrētā Nr.813/2023. Ierobežojošus pasākumus ierosināja Ukrainas Drošības dienests.

Jo īpaši sankcijas tika piemērotas 185 personām. Lielākā daļa no viņiem ir Krievijas Federācijas pilsoņi. Bet viņu vidū ir arī personas ar dubultpilsonību vai vairākām pilsonībām, tostarp Ukrainas pilsoņiem. Sankcijas noteiktas arī pret vienu Uzbekistānas un vienu Vācijas pilsoni.

17:00 Ienaidnieku zaudējumi Ukrainā šodien ir ievērojami palielinājušies. Taurides virzienā aizsardzības spēki iznīcināja ienaidnieka pašpiedziņas mīnmetēju “Tulpan” un iznīcināja 513 krievu iebrucējus.

Par to paziņojis brigādes ģenerālis, karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris Aleksandrs Tarnavskis. "Tika iznīcināta 240 mm kalibra pašgājēja mīnmetēja 2S4 "Tulpan". Jau otro dienu pēc kārtas iebrucēji aktīvi izmanto kamikadzes bezpilota lidaparātus un lidmašīnas. Būtiski pieaudzis arī militāro sadursmju skaits. Kopumā plkst. OSGV "Tavria" darbības zonā pagājušajā diennaktī ienaidnieks veica 13 gaisa triecienus un veica 61 militāru sadursmi un veica 743 artilērijas uzbrukumus," sacīja Tarnavskis.

Pēc komandiera teiktā, kopējie ienaidnieka zaudējumi sasniedza 513 cilvēkus, tika iznīcinātas 45 militārās tehnikas vienības.

16:24 Vašingtonā Ukrainas un Amerikas aizsardzības nozaru konferences ietvaros Ukraina un ASV parakstīja Sadarbības memorandu par kopīgu ieroču ražošanu un tehnisko datu apmaiņu.

Kā informēja Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska kancelejā, vienošanās dokumentu parakstīja Aizsardzības ministrija un Ukrainas Stratēģiskās rūpniecības ministrija - no Ukrainas puses, kā arī Amerikas Savienoto Valstu Aizsardzības departaments - ASV pusē.

14:33. Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) pirmdien, 11.decembrī, Ministru kabinetā plkst.9.30 tiksies ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski (JV), kurš Rīgā uzturēsies darba vizītes laikā.

Paredzēts, ka Siliņa ar Dombrovski pārrunās, tostarp, Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta vidusposma pārskata procesu un nepieciešamību nodrošināt stabilu un paredzamu finansiālo atbalstu Ukrainai.

13:46. Ukrainas sabiedrotie ir ievērojami samazinājuši solījumus piegādāt jaunu palīdzību Ukrainai, ceturtdien paziņojis Ķīles Pasaules Ekonomikas institūts (IfW).

No 2023.gada augusta līdz oktobrim Ukrainai apsolītā jaunā militārā, finansiālā un humānā palīdzība ir samazinājusies par gandrīz 90% salīdzinājumā ar 2022.gada to pašu periodu, sasniedzot zemāko līmeni kopš kara sākuma 2022.gada februārī, secinājis Vācijā bāzētais institūts.

12:50. Latvija iestājas par nepieciešamību pielāgot ANO miera uzturēšanu atbilstoši starptautiskajai drošības situācijai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) speciālo uzdevumu vēstnieks Ilmārs Breidaks.

Breidaks pauda bažas par drošības situācijas pasliktināšanos Sāhilā, akcentējot terorisma izplatīšanās riskus plašākā Rietumāfrikas reģionā. Tiekoties ar Filipīnu pārstāvi, tika pārrunāta drošības situācija Eiropā un Indijas un Klusā okeāna reģionā, tostarp atbalsta sniegšana Ukrainai un izaicinājumi Dienvidķīnas jūrā.

12:00. Šodien atklās "Ziedot.lv" labdarības akciju "Silto drēbju dienas", aicinot ziedot ziemas drēbes grūtībās nonākušajiem līdzcilvēkiem un kara bēgļiem no Ukrainas, aģentūru LETA informēja "Ziedot.lv" pārstāvji.

Labdarības akcijas atklāšana notiks plkst.13 Ganību dambī 17a, k.1, Rīgā. Pasākumā piedalīsies "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta un Labdarības noliktavas pārstāve Melānija Grundšteina.

Kā skaidro "Ziedot.lv" pārstāvji, patlaban labdarības noliktavas, kurās grūtībās nonākušie cilvēki meklē palīdzību, ir tukšas, un ziemas siltās drēbes "ir ļoti liela nepieciešamība". Īpaši pēc siltajām drēbēm lūdz grūtības nonākušie cilvēki, kas dzīvo Latvijas reģionos, jo ziemas sezonā jāmēro garš ceļš uz mācību iestādēm, pārtikas veikaliem vai ārstniecības iestādēm.

11:10. Krievijas parlamenta augstākā palāta ceturtdien apstiprināja 17 martu kā nākamo prezidenta vēlēšanu datumu.

Ņemot vērā to, ka Krievijā jau sen nepastāv nekāda reāla opozīcija, jo visi vērā ņemamie opozīcijas līderi bijuši spiesti vai nu atstāt valsti, vai arī atrodas cietumā, nav nekādu šaubu, ka Putins kārtējo reizi tā dēvētajās vēlēšanās uzvarēs, paliekot amatā vismaz līdz 2030.gadam.

Taču, pat neskatoties uz to un par spīti Putina režīma uzsāktajam karam pret Ukrainu, diktators joprojām bauda arī vairākuma krievu atbalstu.

10:05. Aizvien intensīvākie Krievijas uzbrukumi Ukrainas enerģētikas objektiem pasliktina humāno situāciju Ukrainā, kur jau uzsnidzis pamatīgs sniegs un iestājies sals, trešdien brīdinājis ANO ģenerālsekretāra palīgs Miroslavs Jenča.

Jenča norādīja ANO Drošības padomei, ka Krievija nesen pastiprinājusi apdzīvoto vietu, tai skaitā galvaspilsētas Kijivas, apšaudi.

"Visi uzbrukumi civiliedzīvotājiem un civilajai infrastruktūrai ir nekavējoties jāpārtrauc. Tie ir aizliegti saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesībām un ir vienkārši nepieņemami," uzsvēra Jenča.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtienas rītam sasnieguši 336 230 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1120 iebrucēji.

08:06. ASV republikāņu senatori trešdien bloķēja Baltā nama pieprasījumu pēc ārkārtas palīdzības paketes 106 miljardu ASV dolāru apmērā, kas galvenokārt ietver jaunu militāro palīdzību Ukrainai un Izraēlai, jo konservatīvie senatori bija neapmierināti ar viņu pieprasīto imigrācijas reformu neiekļaušanu šajā paketē.

Senāta balsojums bija sakāve ASV prezidentam Džo Baidenam, kurš trešdien bija brīdinājis, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins neapstāsies pie Ukrainas, ja viņam izdosies to ieņemt.

Pakete ietver apmēram 60 miljardus dolāru Ukrainai, lai palīdzētu tai uzturēt spiedienu uz Krieviju ziemas mēnešos, un aptuveni 10 miljardus dolāru Izraēlai tās militārajā konfliktā ar kaujinieku grupējumu "Hamās", kā arī palīdzību Taivānai.

07:00. ASV nosūtīs Ukrainai militāru palīdzību 175 miljonu ASV dolāru vērtībā, tai skaitā vadāmās raķetes Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS), pretbruņu sistēmas un ātrdarbīgas pretradiācijas raķetes, trešdien paziņoja Pentagons un Valsts departaments.

Šī kārtējā palīdzība tiks nosūtīta laikā, kad ASV Kongress nespēj pieņemt likumu, kas nodrošinātu jaunu palīdzību Ukrainai tās cīņā pret Krieviju, kā arī finanšu līdzekļus Izraēlai tās karā pret "Hamās". ASV prezidenta Džo Baidena administrācija atzīst, ka finansējums Ukrainai izsīkst, tāpēc Pentagona sūtītās ieroču un cita militārā aprīkojuma paketes pēdējos mēnešos ir kļuvušas mazākas.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens aicina ASV Kongresu apstiprināt palīdzību Ukrainai pirms Ziemassvētku brīvdienām, ziņo pravda.com.ua.

Pasaulē

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels paudis nožēlu, ka neviena vara, tostarp ASV, nevar "apturēt" Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš apņēmies iznīcināt kaujiniekus Gazas joslā un Libānā.