Gaidot Zviedrijas uzņemšanu NATO, ASV un Zviedrija stiprina militārās saites

© pixabay.com

ASV un Zviedrija otrdien parakstījušas vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā, ar ko tiks stiprinātas abu valstu militārās saites.

Vienošanos parakstīja ASV un Zviedrijas aizsardzības ministri Loids Ostins un Pols Junsons, pavēstīja Pentagons.

Vienošanās paredz nodrošināt ASV piekļuvi visām militārajām bāzēm Zviedrijā.

Vienošanās "Zviedrijai radīs labākus apstākļus Savienoto Valstu atbalsta saņemšanai kara vai krīzes gadījumā", norādīja Junsons.

Kā zviedru raidsabiedrībai SVT sacīja Junsons, vienošanās nenozīmē, ka "visas 17 vietas tiks izmantotas", bet "tur, kur viņiem tas ir visnepieciešamākais no militārās perspektīvas viedokļa, lai, piemēram, varētu izvietot militāro tehniku".

Līdz ar Zviedrijas bruņoto spēku militāro jaudu pievienošanos NATO "mēs kļūsim vēl spēcīgāki", savukārt sacīja Ostins.

Zviedrija šobrīd ir tuvu tam, lai kļūtu par NATO dalībvalsti.

Vienošanās "sūta spēcīgu signālu, ka mēs paliekam uzticīgi tam, lai risinātu izaicinājumus drošības jomā kopā", norādīja Ostins.

ASV noslēdza līdzīgu vienošanos ar NATO dalībvalsti Norvēģiju 2021.gadā un šobrīd risina sarunas ar divām citām reģiona alianses valstīm - Somiju un Dāniju.

Somija NATO pievienojās aprīlī, bet Zviedrija vēl gaida, kad tās lūgumu par uzņemšanu aliansē apstiprinās Ungārija un Turcija.

Pasaulē

Čehijas uzņēmums “Gepard Express” paziņojis par ieceri atklāt regulāru pasažieru vilcienu satiksmi maršrutā Prāga–Kauņa–Viļņa. Testa braucieni paredzēti jau augustā. Tas būs Eiropā garākais pasažieru vilciena maršruts.

Svarīgākais