Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Smagos noziegumos apsūdzētais bijušais Peru prezidents priekšlaicīgi atbrīvots no cietuma

© Reuters/Scanpix/Leta

Peru Konstitucionālā tiesa otrdien lika atbrīvot bijušo valsts prezidentu Alberto Fuhimori, kurš izcieš 25 gadu cietumsodu par korupciju un noziegumiem pret cilvēci, kas izdarīti viņa varas laikā.

Tiesas lēmums paredz, ka 85 gadus vecais Fuhimori ir "nekavējoties" jāatbrīvo, atjaunojot viņa apžēlošanu. Šis lēmums nav pārsūdzams.

Fuhimori, kurš bija prezidents no 1990. līdz 2000.gadam, kopš 2009.gada ar pārtraukumiem ir bijis ieslodzījumā par armijas nāves vienību veiktiem slaktiņiem, kuros 1991. un 1992.gadā tika nogalināti 25 cilvēki, tai skaitā viens bērns. Slaktiņi notika pretterorisma operāciju laikā.

Fuhimori februārī tika ievietots slimnīcā neregulāras sirdsdarbības dēļ. Viņš sirgst ar elpceļu un neiroloģiskām kaitēm un hipertoniju, un viņam ir mēles vēzis.

Konstitucionālā tiesa ar otrdien pieņemto spriedumu atjaunoja apžēlošanu, kuru Fuhimori 2017.gadā humānu apsvērumu dēļ piešķīra toreizējais prezidents Pedro Pablo Kučinskis, bet pēc diviem gadiem atcēla Augstākā tiesa.

Pērnā gada martā Konstitucionālā tiesa nolēma Fuhimori atbrīvot humānu apsvērumu dēļ, bet Starpamerikas Cilvēktiesību tiesa aicināja Peru viņu neatbrīvot un Peru piekrita.

Fuhimori 2000.gada novembrī tika gāzts impīčmenta procedūrā uz "morālas nespējas" pamata un tika apsūdzēts korupcijā. Iepriekšējā dienā viņš aizbēga uz savu vecāku dzimteni Japānu un nosūtīja pa faksu paziņojumu par savu atkāpšanos no amata. Vēlāk viņš aizbrauca uz Čīli, kas 2007.gadā viņu izdeva Peru.