Ukrainas kara 651. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40. ASV prezidents Džo Baidens trešdien brīdinājis, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins neapstāsies pie Ukrainas, ja viņam izdosies to ieņemt.

"Ja Putins ieņems Ukrainu, viņš pie tās neapstāsies (..). Viņš turpinās, viņš ir to diezgan skaidri pateicis," norādīja Baidens.

ASV prezidents brīdināja, ka gadījumā, ja Krievija uzbruktu kādai NATO valstij, tad sabiedrotie nonāktu situācijā, pēc kādas netiecas, un kādas šobrīd nav, proti, ASV karavīri cīnītos pret Krievijas karavīriem.

21:23. ASV trešdien apsūdzējušas četrus krievu karavīrus kara noziegumos par ASV pilsoņa nolaupīšanu un spīdzināšanu Ukrainā.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends norādīja, ka apsūdzības četrām "ar Krieviju saistītām militārpersonām" izvirzītas saskaņā ar ASV kara noziegumu likumu.

Gārlends sacīja, ka visa pasaule, arī Savienoto Valstu Tieslietu ministrija ir redzējusi šausmas, ko radījis Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā. "Tieslietu ministrija strādās tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai sauktu pie atbildības un panāktu taisnīgumu," solīja Gārlends.

20:24. Ukrainai ir jābūt gatavai apjomīgam uzbrukumam no Krievijas pirms tajā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kas notiks martā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Māris Andžāns.

Andžāns norādīja, ka nav nekādu pazīmju, ka Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins varētu paiet malā - ja viņš kandidēs, tad arī uzvarēs. Tomēr tieši pirms vēlēšanām viņam ir vajadzīgi kādi veiksmes stāsti, tāpēc Ukrainai ir jābūt gatavai apjomīgam uzbrukumam vai nu visā frontes līnijā, vai kādos konkrētākos frontes posmos.

Iepriekš bija iecerēts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis attālināti piedalīsies brīfingā ar ASV senatoriem, lai pārliecinātu sniegt finansiālu atbalstu Ukrainai, taču šī tikšanās tika atcelta. Taujāts, vai tas liecina, ka Ukraina ir zaudējusi cerības uz ASV finansējumu, Ģeopolitikas pētījumu centra direktors atbildēja noliedzoši - Ukraina ticību zaudējusi nav, taču īsti nav skaidrs, kāpēc Zelenskis no šīs tikšanās atteicās.

19:18. Latvija turpinās praktiski stiprināt Ukrainas aizsardzības spējas, uzsvērusi Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), trešdien tiekoties ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Anatoliju Kutsevolu, aģentūru LETA informēja premjeres preses sekretārs Aleksis Zoldners.

Latvija atbalstīs Ukrainu ar nepieciešamo bruņojumu, ekipējumu un apmācībām. Iestājoties ziemai, Latvija sniedz praktisku atbalstu Ukrainai arī enerģētikas jomā.

18:01 Ekonomikas ministrija (EM) Ukrainas Čerņihivas apgabalam un pilsētai nodos humāno palīdzību, aģentūru LETA informēja EM pārstāvji.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainai, Ministru kabinets 5.decembra sēdē atbalstīja humānās palīdzības nodošanu Čerņihivas pilsētai pirmsskolas izglītības iestāžu labiekārtošanai, kā arī ģeneratoru nogādi, lai nodrošinātu apgabala valsts un pašvaldību iestāžu darbības nepārtrauktību, tuvojoties ziemas sezonai.

Atbilstoši Čerņihivas pilsētas lūgumam EM nosūtīs 1500 bērnu gultu matračus izvelkamo bērnu gultu (atvilktņu tipa) aprīkošanai kopumā 43 094,15 eiro vērtībā. Savukārt Čerņihivas apgabala augstākajai administrācijai nodos 32 ģeneratorus kopumā 241 579,16 eiro vērtībā.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka karadarbības rezultātā privātais dzīvojamais fonds Čerņihivas pilsētā tika būtiski bojāts vai dažviet pat pilnībā iznīcināts. Tādēļ viens no prioritārajiem uzdevumiem ir nodrošināt mājokļus Čerņihivas pilsētas iedzīvotājiem, rekonstruēt izglītības iestādes, lai radītu piemērotu, drošu un stimulējošu izglītības vidi bērniem, kuri cietuši no kara sekām.

Valdība arī lēma atļaut EM samaksāt transporta izdevumus 19 592,93 eiro apmērā minēto preču nogādei uz Ukrainu.

Sarunu procedūras rezultātā EM slēgs līgumu par bērnu gultu matraču piegādi ar SIA "Bolderāja serviss", bet par dīzeļģeneratoru piegādi - ar SIA "DK Unity".

Līdz šim uz Čerņihivu jau nosūtītas un samontētas astoņas SIA "CMB Housing Factory" saražotās moduļu mājas, kā arī ir nosūtīti 2000 bērnu krēsliņu un 500 izvelkamo bērnu gultu. Savukārt krava ar 88 ārtelpu rotaļlaukumu sistēmām šobrīd ir ceļā uz Čerņihivu.

Kā ziņots iepriekš, šī gada 4.jūlija sēdē MK apstiprināja EM piedāvājumu par Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai piešķirtā divu miljonu eiro finansējuma izlietojumu, iepērkot preces un pakalpojumus, ievērojot Ukrainas amatpersonu identificētās vajadzības.

17:23 Krievijas okupētās Luhanskas centrā mīnētas automašīnas sprādzienā trešdien likvidēts kārtējais kolaboracionists.

Uzspridzinātajā automašīnā atradies tā dēvētās Luganskas tautas republikas "tautas padomes deputāts" Oļegs Popovs.

Avoti ukraiņu drošības iestādēs pavēstījuši, ka sprādzienu organizējis Ukrainas Drošības dienests (SBU).

Pirms kļūšanas par tā dēvēto deputātu Popovs vadījis Maskavas finansētās prokrieviskās bruņotās bandas Ukrainas austrumos un tika apsūdzēts Ukrainas pilsoņu slepkavībās.

17:17 Pilna mēroga karš Ukrainā pret krieviem turpinās, un mūsu karavīriem šajā posmā ir jādodas uz aizsardzību, jo iebrucēji ir uzkrājuši spēkus, bezpilota lidaparātus un milzīgu daudzumu artilērijas.

Ukrainas puses galvenais uzdevums šobrīd ir “glābt cilvēkus, pēc iespējas vairāk rakties iekšā, nolikt mīnas, lai mēs nekādos apstākļos netiktu izsisti no turienes (no savām pozīcijām - Red.)”, domās dalījās 59. atsevišķās motorizētās kājnieku brigādes UAV vada komandieris. Jakovs Handzjuks Ukrainas bruņotie spēki Andrejs Sergans no Radio Liberty.

15:37 Krievijas likumdevēji plāno anektēt Azovas jūru, teritoriju, kas dalīta starp Ukrainu un Krievijas Federāciju saskaņā ar pirms 20 gadiem pieņemto līgumu. Tas teikts Newsweek rakstā.

Tiek atzīmēts, ka Valsts dome likumprojektu par Azovas jūras atzīšanu par Krievijas iekšējo ūdenstilpi plāno apstiprināt līdz 2023. gada beigām.

Pēc Amerikas Kara studiju institūta analītiķu domām, šāds solis, visticamāk, radītu "apstākļus, lai Krievija piespiedu kārtā atzītu okupētās Krimas un Hersonas, Zaporožjes un Doņeckas nelikumīgo aneksiju".

15:05 Ja līdz gada beigām ASV Kongress neatbalstīs lēmumu par palīdzības piešķiršanu Ukrainai, tad janvārī varēs izdzīvot, bet budžeta izdevumi tiks samazināti. Joprojām ir pamats optimismam.

Ukrainas Augstākās Radas Budžeta komitejas priekšsēdētāja Roksolana Pidlasa uzskata, ka reālāks scenārijs ir tāds, ka lēmums par palīdzības piešķiršanu tiks atbalstīts līdz gada beigām. Viņasprāt, iemesls optimismam ir tas, ka Ukraina turpina baudīt abu partiju atbalstu ASV Kongresā.

"Neapšaubāmi, ir daži radikālie republikāņi, kuri neatbalsta Ukrainu un uzskata, ka atbalsts ir jāsamazina, taču visi kongresmeņi, kas analizē situāciju, saprot, ka Ukrainas militārajam atbalstam piešķirtie līdzekļi pārsvarā paliek ASV," uzsvēra Pidlasa. teletons..

14:00 Aizsardzības spēku lidmašīnas diennakts laikā veikušas 15 triecienus teritorijām, kur koncentrēti Krievijas okupanti, ieročiem un militāro tehniku.

Tas apspriests Ģenerālštāba rīta ziņojumā. Jo īpaši viņi ziņoja, ka lidmašīnas iznīcināja četrus ienaidnieka kontroles posteņus un trīs pretgaisa raķešu sistēmas. Tāpat Krievijas bumbvedēju Su-24M iznīcināja Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki un līdzekļi.

Raķešu spēku vienības trāpīja sešās zonās, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārā tehnika, vienu kontroles punktu, vienu munīcijas noliktavu, divas elektroniskās kara stacijas un 11 ienaidnieka artilērijas ieročus.

12:48. Nepālā policija aizturējusi desmit cilvēkus, kas sūtījuši jauniešus uz Krieviju vervēšanai Krievijas armijā, lai karotu pret Ukrainu. Atbilstoši Katmandu policijas datiem aizturētie iekasējuši no cietušajiem līdz 9000 dolāru un sūtījuši viņus uz Krieviju ar tūristu vīzām caur Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Pēc tam viņi vervēti Krievijas armijā.

12:43. Krievijas karaspēks naktī no 5. uz 6. decembri vairākkārt uzbruka Hersonas pilsētai, ziņo pravda.com.ua.

12:12. Šodien, 6. decembrī, vairāk nekā 400 apdzīvotas vietas Ukrainā palikušas bez elektrības, ziņo pravda.com.ua.

11:00. Nīderlande sniegs deviņu miljonu eiro lielu palīdzību Ukrainai, lai atbalstītu tās spēju izmeklēt starptautiskos noziegumus, kurus pastrādājusi krievu armija un sauktu vainīgos pie atbildības, ziņo pravda.com.ua.

09:44. Ukrainas karavīri labi strādā frontē, jo ir pārvarējuši divas krievu aizsardzības līnijas un šobrīd atrodas pie trešās, intervijā amerikāņu telekanālam "Fox News" sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs. Krieviem frontē kopumā ir trīs aizsardzības līnijas, norādīja ministrs.

09:01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 335 110 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5600 tankus, 10 456 bruņutransportierus, 8024 lielgabalus, 919 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6083 bezpilota lidaparātus, 1570 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 532 automobiļus un autocisternas, kā arī 1153 specializētās tehnikas vienības.

08:16. Naktī uz trešdienu Krievija uz Ukrainu raidījusi 48 dronus "Shahed", bet ukraiņu karavīriem izdevies 41 no tiem notriekt, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Krievi dronus raidījuši no diviem virzieniem - no Čaudas raga okupētajā Krimā un Kurskas apgabala Krievijā. Uzbrukuma atvairīšanā iesaistīti reaktīvie iznīcinātāji, zenītraķešu vienības, mobilās uguns grupas.

07:56. 2024.gadā netiks samazināts Lielbritānijas militārais atbalsts Ukrainai, pavēstīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons. Lordu palātā vaicāts, cik daudz Lielbritānija 2024.gadā grasās tērēt Ukrainai, Kemerons sacīja viņš precīzu skaitli uzreiz nevar nosaukt, bet atbalsts "tiks saglabāts tādā pat apjomā kā līdz šim vai būs pat lielāks".

Lielbritānija jau piešķīrusi Ukrainai humāno un ekonomisko atbalstu 4,7 miljardu sterliņu mārciņu (5,5 miljardu eiro) apjomā, un šis atbalsts tiks turpināts, sacīja Kemerons. Ukraina no Lielbritānijas saņēmusi militāro atbalstu 4,6 miljardu mārciņu apjomā, un arī šis atbalsts tiks turpināts.

07:08. Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks brīdinājis, ka bez jaunām ASV militārās palīdzības piegādēm viņa valsts ļoti riskē zaudēt karu pret Krieviju. Jermaks paziņoja, ka pastāv "milzīgs risks", ka Ukraina var zaudēt karu, ja ASV atbalsts netiks turpināts.

"Mums būs grūti noturēties tajās pašās pozīcijās un vienkārši izdzīvot," sacīja Jermaks, otrdien uzstājoties ASV Miera institūtā Vašingtonā.

00:10. Okupanti nelegāli izveduši dzīvniekus no Askānijas-Novas rezervāta, ziņo pravda.com.ua.