Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Francija ir vienu soli tuvāk tam, lai valstī tiktu aizliegtas vienreizlietojamās elektroniskās cigaretes

© pexels.com

Francijas parlamenta apakšpalāta Nacionālā asambleja pirmdien vienbalsīgi apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz aizliegt vienreizlietojamās elektroniskās cigaretes.

Aizliegums pieņemts, lai aizsargātu jauniešus un mazinātu vienreizlietojamo produktu ietekmi uz vidi.

Par likumprojektu nobalsoja 104 deputāti. Pret nebalsoja neviens. Likumprojekts tālāk tiks nodots Senātam, kur, domājams, arī tiks apstiprināts, un varētu stāties spēkā līdz 2024.gada septembrim.

Vienreizlietojamās e-cigaretes, kas maksā aptuveni desmit eiro gabalā, ir nelielas, ar baterijām darbināmas ierīces, kas savu saldo aromātu dēļ ir īpaši populāras pusaudžu vidū. Lai gan tās nesatur tabaku, daudzas no tām satur nikotīnu - bīstamu ķīmisku vielu, kas izraisa atkarību. Šīs ierīces nav paredzētas atkārtoti uzpildīt vai uzlādēt.

Arī citur pasaulē tiek apsvērti līdzīgi pasākumi, tai skaitā Apvienotajā Karalistē, Īrijā un Vācijā. Jaunzēlande un Austrālija jau ir ieviesušas ierobežojumus šādu cigarešu tirdzniecībā.

ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) pirms trim gadiem ierobežoja aromatizētu kārtridžu e-cigarešu tirdzniecību, taču aizliegums, kas neattiecās uz vienreizlietojamiem produktiem, nespēja apturēt nesankcionētu vienreizlietojamo e-cigarešu, galvenokārt Ķīnas produktu, strauju izplatību tirgū.