Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti: Ziemeļblāzma nākošgad būs redzama vietās, kur tā nekad iepriekš nav bijusi novērota

© Scanpix

Speciālisti prognozē, ka 2024. gadā polārblāzmas būs redzams arī reģionos, kur tās parasti nav novērojamas, raksta National Geographic.

Ziemeļblāzmas vērošana pēdējos gados ir kļuvusi par vienu no populārākajiem tūrisma galamērķiem, un zinātnieki prognozē, ka 2024. gads varētu būt labākais laiks šai nodarbei pēdējo 20 gadu laikā.

Eksperti prognozē, ka 2024. gadā vēl vairāk polārblāzmu būs iespējams redzēt arī tajos reģionos, kur tās parasti netiek novērotas. Tas notiks tāpēc, ka Saule sasniegs maksimumu savā aptuveni 11 gadu ciklā, kura laikā Saules aktivitāte būs vislielākā.

"Saules maksimums nozīmē vairāk vētru, un vētru laikā ziemeļblāzmas ir novērojamas biežāk, tās ir intensīvākas, ilgst ilgāk un var sasniegt zemākus platuma grādus nekā parasti," skaidroja kosmosa fiziķis un Džona Hopkinsa Ģeokosmisko vētru centra direktors Merkins.

Dons Hemptons, Aļaskas Fērbenksas Universitātes Ģeofizikas institūta pētnieku docents, skaidro, ka ziemeļblāzma visbiežāk parādās apgabalā ap Zemes magnētisko polu, ko sauc par "aurālo ovālu" vai "aurālo zonu". Tomēr šis reģions nepārtraukti mainās un svārstās atkarībā no saules vēja stipruma - lādētu daļiņu plūsmas no Saules atmosfēras, ko var pastiprināt vētras. Speciālisti ir pārliecināti, ka saules maksimuma epizodes, kurās polārblāzmas zona palielinās un kļūst aktīvāka, notiks biežāk.

"Kad ir vairāk enerģijas, polārblāzmas zona kļūst biezāka un paplašinās tālāk uz dienvidiem. Es domāju, ka mēs varam sagaidīt, ka pat cilvēkiem Vidējos Rietumos un, iespējams, pat Vidējo Rietumu lejasdaļā (40. paralēle) būs labas izredzes redzēt ziemeļblāzmu vienu vai divas reizes šajā saules cikla laikā, taču apsolīt neko mēs nevaram,” viņš teica.

Kā palielināt savas iespējas redzēt ziemeļblāzmu?

Zinātnieki norāda, ka, izvēloties vietu ziemeļblāzmas novērošanai, jāņem vērā virkne faktoru, piemēram, mākoņu sega un gaismas piesārņojums - virs lielām, gaišām pilsētām to saskatīt ir grūtāk nekā, piemēram, tuksnesī.

Auroras prognozēšanas lietotnes, piemēram, NOAA Kosmosa laikapstākļu prognozēšanas centrs, Aurora Alerts un My Aurora Forecast & Alerts, var palīdzēt medniekiem paredzēt, kad polārblāzma būs redzama un cik tālu uz dienvidiem pēc Saules aktivitātes izstiepsies polārblāzmas ovāls. Parasti polārblāzmas visbiežāk sastopamas martā un oktobrī.

Lai izvairītos no mākslīgā gaismas piesārņojuma, varat izmantot DarkSky.org, kas parāda tumšās debess vietas visā pasaulē.