Ukraina varētu pievienoties ES un NATO vēl pirms kara beigām

© Scanpix

Amerikāņu vēsturnieks, Jēlas universitātes profesors Timotijs Snaiders, uzskata, ka cilvēkiem ir jāsaprot, ka Ukraina var iestāties gan ES, gan aliansē, vēl pirms atkaro katru savas teritorijas kvadrātkilometru, viņš norādīja ekskluzīvā intervijā laikrakstam The Telegraph.

Snaiders skaidroja, ka šajā gadījumā varētu piemērot to pašu scenāriju, kādu Vācijas Federatīvā Republika izmantoja pirms valsts apvienošanas 1990.gadā. Vācija sākotnēji bija ES un NATO dalībvalsts, lai gan saskaņā ar tās likumdošanu tā nekontrolēja noteiktu konstitucionālo teritoriju - toreizējo Vācijas Demokrātisko Republiku.

"Ir ļoti svarīgi apzināties, ka, vienkārši fiziski okupējot daļu Ukrainas teritorijas, Krievija nevar apturēt šos procesus. Ukraina ar savu rīcību ir pilnībā izpelnījusies tiesības būt Eiropas Savienībā," uzsvēra profesors.

Atgādinām, ka Ukraina pieteikumu dalībai NATO iesniedza jau 2022. gada septembrī. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka Ukraina varēs pievienoties blokam, ja tā pēc kara veiks visas nepieciešamās reformas.

Eiropas Komisija 8. novembrī ieteica Eiropadomei sākt sarunas par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā, un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena uzsvēra, ka 90% reformu ir pabeigtas. Tajā pašā dienā Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis parakstīja dekrētu par gatavošanos sarunu procesam ar Eiropas Savienību par pievienošanos Eiropas Savienībai.