Ukrainas kara 650. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:36]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:36. Nīderlande finansēs projektu Ukrainas deokupēto teritoriju atbalstam.

22:00. Ukrainas bruņotie spēki 5. decembra vakarā ziņoja par ienaidnieka bezpilota lidaparāta kustību Ukrainas dienvidos, raksta pravda.com.ua. Īpaši apdraudēts esot Odesas reģions.

21:11. Aizvadītās diennakts laikā Ukrainas aizsardzības lidmašīnas veikušas 15 triecienus ienaidnieka koncentrācijas zonām, 4 kontrolpunktiem un 3 ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmām, raksta pravda.com.ua.

20:30. ASV otrdien noteica sankcijas Baltkrievijas Sarkanā Krusta vadītājam Dzmitrijam Šaucovam, kas ir līdzvainīgs ukraiņu bērnu deportēšanā uz Krieviju. Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Krievija no tās kontrolē nonākušajām Ukrainas teritorijām deportējusi tūkstošiem bērnu no skolām, slimnīcām un bērnu namiem. Dažkārt tas noticis ar Baltkrievijas atbalstu.

19:53. Ukrainas Gaisa spēku pretgaisa ložmetēji iznīcināja ienaidnieka bumbvedēju Su-24M, kas mēģināja palaist raķetes un bumbas uzbrukumam Odesas apgabala dienvidos, ziņo pravda.com.ua.

19:06. Krievijas armija Hersonas apgabalā apšaudes laikā nogalināja 44 gadus vecu sievieti, vēsta pravda.com.ua.

17:50. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vēstulē Eiropadomes prezidentam Šarlam Mišelam pieprasījis, lai diskusijas par Ukrainu tiktu svītrotas no jaunnedēļ gaidāmā Eiropas Savienības (ES) samita darbakārtības.

"Es cieņpilni aicinu Jūs nelikt Eiropadomei decembrī lemt par šiem jautājumiem, jo acīmredzamā konsensa neesamība novedīs pie neveiksmes," vēstulē pauda Orbāns.

17:13. Slovākijas kravas automašīnu šoferi pārtraukuši bloķēt vienīgo uz robežas ar Ukrainu esošo robežpunktu kravas auto satiksmei, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Robežpunkta blokāde ilga četras dienas.

16:24. Somija plāno palielināt artilērijas munīcijas ražošanu, lai nosūtītu to Ukrainai, atsaucoties uz Somijas aizsardzības ministra Anti Hekenena paziņojumu, vēsta laikraksts "Iltalehti".

"Esam pabeiguši sarunas par to, ka Somija palielinās smagās munīcijas ražošanu, lai to nosūtītu Ukrainai. Šis lēmums tiks pieņemts drīzumā," sacīja aizsardzības ministrs.

15:04. Valdība otrdien atbalstīja 33 841 eiro pārdalīšanu par labu Iekšlietu ministrijas budžetam, segtu izdevumus, kas saistīti ar Ukrainas bēgļu atbalsta sniegšanai nepieciešamās informācijas reģistra pilnveides darbiem.

Tāpat valdība atbalstīja 12 421 eiro novirzīšanu izdevumus, kas radušies Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centram un Nodrošinājuma valsts aģentūrai 2023.gada oktobrī un novembrī saistībā ar psiholoģiskā atbalsta kursa sniegšanu Ukrainas robežsargiem.

Jau ziņots, ka Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, un vidēji mēnesī no jauna ierodas 700-800 Ukrainas iedzīvotāji, nesen atzinusi IeM.

14:10. Latviju starptautiskajās misijās šogad pārstāv 18 civilie eksperti, no kuriem desmit izvirzījusi Iekšlietu ministrija, bet astoņus - Ārlietu ministrija (ĀM), norādīts ĀM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā Ukrainā piedalās četri Latvijas civilie eksperti, kuri darbojas gan misijas centrālajā birojā Kijivā, gan reģionālajā birojā Odesā. ES misijas Ukrainā uzdevumi tās izveidošanas laikā 2014.gadā bija atbalstīt Ukrainas varas iestādes gan centrālajā, gan reģionālā līmenī civilās drošības sektora reformu stratēģiju izstrādāšanā un reformu īstenošanā.

Tāpat misijas mērķis bija sniegt padomus Ukrainas drošības dienestu reorganizācijai un restrukturizācijai, īpaši koncentrējoties uz Iekšlietu un Tieslietu ministriju struktūrvienībām, kā arī atbalstīt visaptverošas pretkorupcijas stratēģijas izstrādi.

12:50. Latvijas valdība otrdien atbalstīja humānās palīdzības sūtījuma nodošanu Čerņihivas pilsētas domei Ukrainā un Čerņihivas apgabala augstākajai administrācijai par kopējo vērtību 284 673 eiro.

Tostarp Čerņihivas pilsētai atbilstoši tās lūgumam paredzēts nodot 1500 bērnu gultu matračus par kopējo iegādes vērtību 43 094 eiro, savukārt Čerņihivas apgabala augstākajai administrācijai atbilstoši tās lūgumam paredzēts nodot 32 ģeneratorus par kopējo iegādes vērtību 241 579 eiro. Vienlaikus noteikumu projekts paredz atļaut Ekonomikas ministrijai samaksāt transporta izdevumus 19 593 eiro apmērā, par nododamo preču piegādi Ukrainai.

12:32. Latvijas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl septiņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Nacionālajai gvardei, Kijivas apgabala Obuhivas rajona Peregonovkas ciema padomei, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Valsts robežsardzes dienestam. Ukrainai nododamo septiņu transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 15 148 eiro.

11:48. Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens paziņojis, ka Somija drīzumā sāks ražot artilērijas munīciju Ukrainai, informē pravda.com.ua. "Esam paziņojuši par plānu būtiski palielināt munīcijas ražošanu. Mēs plānojam atbalstīt Ukrainu vēl vairāk nekā šobrīd to darām. Vienlaikus mēs vēl vairāk paaugstināsim Somijas un Ziemeļvalstu gatavību munīcijas ražošanai," sacīja ministrs.

10:47. Krievijas okupanti naktī no 4. uz 5. decembri uzbrukuši infrastruktūras objektam Ļvivas apgabalā ar trim bezpilota lidaparātiem, nodarot nelielus postījumus, informē pravda.com.ua.

09:37. Krievu armija 5. decembra rītā ziņo, ka ir pārtvēruši un iznīcinājuši vairāk nekā 40 bezpilota lidaparātus, kas it kā esot ukraiņu izcelsmes, vēstīts pravda.com.ua.

08:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 333 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5587 tankus, 10 416 bruņutransportierus, 7985 lielgabalus, 913 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6032 bezpilota lidaparātus, 1570 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 483 automobiļus un autocisternas, kā arī 1148 specializētās tehnikas vienības.

08:15. Gadu pēc cenu griestu noteikšanas Eiropas Savienība (ES) gatavo vēl stingrākus ierobežojumus Krievijas naftas eksportam. Ņemot vērā to, ka šis sankciju instruments izrādījies mazāk efektīgs, nekā cerēts, paredzēts pastiprināt uzraudzības pasākumus un dokumentācijas prasības, liecina aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija. Tas varētu apgrūtināt kuģniecības uzņēmumiem sankciju apiešanu.

Ideālā gadījumā cenu griestu instrumenta pastiprināšanu varētu apstiprināt vēl līdz gada beigām 12.sankciju paketes ietvaros.

07:01. Krievijas armija vakar, 4. decembrī, uzbrūkot Sumu apgabalam ar mīnmetēju, smagi ievainoja vienu civiliedzīvotāju, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Amerikāņu žurnāls Time nostādīja Krievijas līderi Vladimiru Putinu vienā līmenī ar slaveno lelli Bārbiju un Lielbritānijas karali Kārli III, iekļaujot viņus vispārējā pretendentu sarakstā uz titulu “Gada cilvēks”.

Savā īsajā “kopsavilkumā” par Putinu Time uzsvēra, ka diktatoram izdevies saglabāt varu 2023.gadā, neskatoties uz mēģinājumu viņu gāzt no prezidenta amata šovasar, ko veica Vāgnera PMC algotņi.