Igaunija ar pilnu jaudu izmanto pieejamo 8 miljardu ES Aizsardzības fonda finansējumu

© Romāns Kokšarovs/f64

Igaunija šogad iesniegusi Eiropas Aizsardzības fondā rekorddaudz pieteikumu, 17 aizsardzības rūpniecības uzņēmumiem vai pētniecības institūtiem piedaloties 20 starptautiskos konsorcijos, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Igaunijas kompāniju un institūtu iesniegtie projekti orientējas uz informētību par kiberaizsardzību, tanku programmnodrošinājumu, zaļo enerģiju kuģniecībā un aizsardzību pret bezpilota lidaparātiem.

Aizsardzības ministrija Igaunijas projektiem šā gada pieteikumu kārtā plāno piešķirt 1,08 miljonus eiro. Eiropas Savienības fonds par projektu finansēšanu izlems nākamā gada pirmajā pusē.

Ministrija arī atbalsta Igaunijas vadītu mākjslīgā intelejra projektu, kurā piedalās 28 kompānijas un pētniecības institūti no 14 Eiropas Savienības valstīm un Norvēģijas. Projekta mērķis ir izstrādāt mākslīgā intelekta risinājumu kiberdrošības lēmumiem.

Kopumā Eiropas Aizsardzības fonds saņēmis 236 pieteikumus 1,2 miljardu eiro vērtībā. Pieteikumu skaits gada laikā pieaudzis par 76%.

Eiropas Savienība caur Eiropas Aizsardzības fondu 2021.-2027.gadā plāno investēt astoņus miljardus eiro.

Svarīgākais