Ukrainas kara 646. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© Depositphoto

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstījis dekrētu, kas paredz par 15% palielināt karavīru skaitu.

Armija šo lēmumu skaidroja ar draudiem Krievijai, kas saistīti "īpašo militāro operāciju un NATO paplašināšanās turpināšanos".

20:11. Slovākijas kravas automašīnu šoferi piektdien sākuši bloķēt robežšķērsošanas punktu ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, negodīgo konkurenci no ukraiņu kolēģu puses.

Slovākijas kravu pārvadājumu asociācija UNAS kontrolpunktā Višnē Ņemeckē atļauj iebraukt Ukrainā tikai četrām kravas automašīnām stundā. UNAS viceprezidents Rastislavs Čurma ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņi bloķēs robežšķērsošanas punktu, kamēr netiks sperti soļi ukraiņu radītās konkurences ierobežošanai.

19:01. Krievija uzbrūk Hersonai, pilsētā dzirdami sprādzieni, vēsta pravda.com.ua.

18:26. Ukrainas izlūkdienests uzspridzinājis vēl vienu vilcienu Krievijas Federācijā, vēsta pravda.com.ua.

16:50. Sprādzienu Baikāla-Amūras maģistrāles (BAM) garākajā tunelī Krievijas varasiestādes atzinušas par teroraktu, piektdien vēsta krievu mediji.

Pēc ugunsgrēka Severomuiskas tunelī pret "nenoskaidrotām personām" ierosināta krimināllieta par terorismu, atsaucoties uz avotu, kas informēts par izmeklēšanas gaitu, vēsta laikraksts "Kommersant".

Sākotnēji noskaidrots, ka degvielas cisterna aizdegusies zem vagona novietota spridzekļa eksplozijas rezultātā, pavēstījis avots.

Ceturtdien Severomuiskas tunelī Burjatijā noticis sprādziens, un ukraiņu mediji, atsaucoties uz avotiem, vēsta, ka to sarīkojis Ukrainas Drošības dienests.

"Faktiski tas ir vienīgais nopietnais dzelzceļa savienojums starp Krieviju un Ķīnu. Un tagad šis maršruts, ko Krievija cita starpā izmanto militārām piegādēm, ir paralizēts," sacījis viens no avotiem. Viņš norādījis, ka sprādziens ir kārtējā veiksmīgā Ukrainas Drošības dienesta īpašā operācija, taču dienests oficiāli nav sniedzis nekādus komentārus.

15:26. Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu Sanktpēterburgas Pulkovas lidostā mainīt vadības struktūru, tādējādi Vācijas lidostu operators un akcionārs "Fraport" zaudējis savas investora tiesības.

Ceturtdienas vakarā izdotajā dekrētā Putins apgalvo, ka šāda lēmuma iemesls ir "dažu ārvalstu un starptautisko organizāciju nedraudzīga rīcība".

14:28. Krievija jau trīs mēnešus atsakās piekrist jaunai karagūstekņu apmaiņai, paziņoja Ukrainas cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

"Visas Ukrainas iniciatīvas, vēlmes un darbības par mūsu aizstāvju atgriešanos no gūsta aptur Krievijas nevēlēšanās atgūt savus pilsoņus," pavēstīja Lubinecs.

Lubinecs piebilda, ka Ukrainā esošie krievu gūstekņi ir pauduši vēlmi apmaiņai, tomēr "neviens no Krievijas puses negrib viņus atpakaļ".

12:51. Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidenti piektdien boikotēja valstu līderu kopējo fotografēšanos Dubaijā notiekošajā ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28.sesijā (COP28), jo kopbildē piedalījās Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.

"Būtu liekulīgi stāvēt plecu pie pleca ar tās valsts vadītāju, kas kļuva par Krievijas agresijas pret Ukrainu placdarmu, un, it kā nekas nebūtu noticis, apspriest pasaules nākotni un klimata pārmaiņas," norādīts Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas komentārā, ko saņēma aģentūra BNS.

"Baltkrievijas režīms veicina pasaules nākotnes iznīcināšanu un kopā ar Krieviju ir atbildīgs par to, kas notiek Ukrainā, sākot no cilvēku upuriem un beidzot ar katastrofālo ietekmi uz vidi," uzsvēra Nauseda.

"To sauc par "ģimenes foto". Lukašenko nepieder pie ģimenes, kuras daļa mēs vēlamies būt," viņš piebilda.

11:52. Ilgi gaidītais Ukrainas spēku pretuzbrukums vasarā un rudenī nesniedza gaidīto izrāvienu karā pret iebrucējiem, atzinis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, tomēr viņš uzsvēra, ka Ukraina nepadodas un tai nepieciešama palīdzība, lai palielinātu vietējo ieroču ražošanu.

"Redziet, mēs neatkāpjamies, esmu apmierināts. Mēs cīnāmies ar otro [spēcīgāko] armiju pasaulē, es esmu apmierināts. Mēs zaudējam cilvēkus, es neesmu apmierināts. Mēs nesaņemam visus ieročus, ko gribējām, es nevaru būt apmierināts, bet es arī nevaru pārāk sūdzēties," Zelenskis klāstīja intervijā ziņu aģentūrai AP.

11:35. Kopumā 46% ukraiņu sagaida, ka ziemā situācija frontē uzlabosies, savukārt 34% aptaujāto ir pārliecināti, ka ekonomikas stāvoklis pasliktināsies, vēsta pravda.com.ua. Jaunieši vecumā no 18 līdz 35 gadiem salīdzinoši kritiskāk vērtē situāciju frontē - 38% uzskata, ka tā uzlabosies, savukārt vecāka gadagājuma cilvēku vecumā no 51 gadu vecuma pozitīvai notikumu attīstībai tic 52%.

10:35. Noslēdzoties pirmajam Elektrum sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību un labdarības portālu Ziedot.lv īstenotās atbildīgas izvēles kampaņas mēnesim, Ukrainas sabiedrības atbalstam ziedoti jau 48 634 eiro. Ziedojums ir paredzēts un tiks nodots Čerņihivas apgabala energosistēmas atjaunošanai, lai nodrošinātu teritorijas rekonstrukciju, palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem un aizstāvjiem kara otrās ziemas laikā.

10:24. Šogad 11 mēnešos Krievijas apšaudēs Ukrainas nogalināti 2000 civiliedzīvotāju, platformā "Telegram" paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

"Šā gada 11 mēnešos krievi 59 000 reižu apšaudīja apdzīvotas vietas 24 Ukrainas reģionos. Rezultātā cieta 11 000 pilsoņu un 2000 tika nogalināti. Visvairāk apšaudes notika Zaporižjas, Hersonas, Doneckas, Harkivas, Sumu un Černihivas apgabalā," informēja iekšlietu ministrs.

09:42. Izstrādājot aizsardzības rūpniecības stratēģijas nosacījumus, Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu ņemt vērā Ukrainas militārās vajadzības, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mūsu stratēģija var būt pilnīga tikai tad, ja tajā tiks ņemtas vērā arī Ukrainas vajadzības un tās rūpnieciskais potenciāls," Leiena teica ES aizsardzības aģentūras ikgadējā konferencē Briselē. Viņa uzsvēra, ka Ukraina ir jāintegrē ES aizsardzības programmās, lai palīdzētu apmierināt tās militārās vajadzības. Kā teica Leiena, pirmais integrācijas solis būtu Ukrainas iesaistīšana rūpniecības stratēģijas apspriešanas procesā. "Tas nozīmētu, ka Ukraina integrējas dažās mūsu aizsardzības programmās, ja nepieciešams, ar Eiropas Parlamenta un Eiropadomes piekrišanu," viņa sacīja.

09:19. Aizvadītājā naktī ukraiņi notriekuši 18 no 25 Krievijas palaistajiem bezpilota kaujas lidaparātiem "Shahed" un vienu planējošo aviobumbu, piektdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Gaisa spēku paziņojumā nav precizēts, kur trāpīja septiņi nenotriektie trieciendroni.

Krievijas spēki aizvadītajā naktī "Shahed" palaida uz Hersonas un Mikolajivas apgabalu dienvidiem, Krivijrihu un Zaporižju.

08:36. Pašlaik ir ļoti grūti prognozēt, vai Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē šī gada izskaņā pieņems lēmumu par sarunu sākšanu par Ukrainas iestāšanos ES, intervijā TV3 atzina Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV).

Viņa atzina, ka Ungārija pašlaik šantažē pārējo ES, lai "izsistu" sev 13 miljardus eiro iesaldēto fondu līdzekļu. Eiropas Komisija (EK) piedāvā atbloķēt daļu līdzekļu, bet ir jautājums, vai tas būs pietiekami, lai arī Ungārija nobalsotu par sarunu sākšanu ar Ukrainu.

08:28. Krievijas līderi bažījas par neveiksmju karā Ukrainā negatīvo ietekmi uz nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. ISW ziņojumā pausts, ka Vladimirs Putins, kas savu varu vēlas nostiprināt līdz vismaz 2030.gadam, priekšvēlēšanu kampaņu mēģina koncentrēt uz Krievijas iekšpolitiku un Rietumvalstu kritizēšanu.

Savukārt ierēdņi cenšas pastiprināt cenzūru Krievijā. Viņi to pamato ar apgalvojumu, ka no valsts izbraukušie pilsoņi sākuši mēģinājumus diskreditēt gaidāmās vēlēšanas Krievijā.

08:19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 330 040 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1280 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5564 tankus, 10 372 bruņutransportierus, 7931 lielgabalu, 912 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 602 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5976 bezpilota lidaparātus, 1567 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 399 automobiļus un autocisternas, kā arī 1137 specializētās tehnikas vienības.

07:03. Medijs "The Economist" ir izpētījis Vladimira Putina izredzes uzvarēt karā un norāda, ka Rietumi nedara pietiekami daudz, lai viņu apturētu. Medijs norāda, ka Rietumiem trūkst stratēģiskā redzējuma, vēstīts pravda.com.ua.

00:10. Ukrainā pirmo reizi tika fiksēts fakts par vārda un uzvārda maiņu bērnam, kurš tika nolaupīts no Hersonas un kuru adoptēja Krievijas Federācijas pilsoņiem. Par to paziņojis Ukrainas Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Lubinets, vēsta UNIAN.