Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnā slimnīcas ir pārpildītas ar pacientiem: Pekina slēpj jaunu slimību

© Scanpix

Ķīnas varas iestādes slēpj pret antibiotikām rezistentas pneimonijas izplatību - Ķīnas ārsti atkal ir spiesti klusēt, apgalvo Foreign Policy žurnālisti.

Pekinā un citās lielākajās Ķīnas pilsētās slimnīcas ir pārpildītas ar bērniem, kas cieš no pneimonijas un līdzīgām nopietnām slimībām, bet Ķīnas valdība noliedz jauna patogēna esamību, infekciju skaita pieaugumu skaidrojot ar parasto ziemas klepu un saaukstēšanos, kas saasinājās pēc COVID-19 ierobežojumu atvieglošanas 2022. gada decembrī.

Turklāt Ķīnas varas iestādes slēpj pret antibiotikām rezistentas pneimonijas izplatību, norāda žurnālisti. Tomēr Ķīnas valdība apgalvo, ka neviens jauns patogēns nav atklāts un ka elpceļu infekciju pieaugumu vienkārši izraisa ziemas klepus un saaukstēšanās, ko pastiprina stingru Covid-19 ierobežojumu atcelšana 2022. gada decembrī. Pekinas apgalvojumā ir daļa patiesības, taču tā ir tikai daļa no stāsta.

Patiesībā Ķīna var radīt vēl lielākus draudus - pret antibiotikām rezistentu parasto un potenciāli nāvējošo baktēriju celmu audzēšanu. Bažas par vēl vienu jaunu elpceļu patogēnu, kas parādās no Ķīnas, ir saprotamas pēc Pekinas slēptās SARS un COVID-19 pandēmijas.

Palielinot bažas, Pekina turpina kavēt jebkādu neatkarīgu izmeklēšanu par SARS-CoV-2, vīrusa, kas izraisa COVID-19 izcelsmi, neatkarīgi no tā, vai tas ir nejauši noplūdis no Uhaņas laboratorijas, kas veic bīstamu funkciju palielināšanas pētījumu, vai iegūts, izmantojot nelikumīgas darbības.

Pirms četriem gadiem Covid-19 uzliesmojuma pirmajās nedēļās Pekina neziņoja par jauno vīrusu, bet pēc tam noliedza tā izplatību gaisā. Cenšoties saglabāt savus melus, Ķīnas varas iestādes sodīja ārstus, kuri pauda bažas, un aizliedza ārstiem runāt pat ar Ķīnas kolēģiem, nemaz nerunājot par starptautiskajiem kolēģiem.

Ķīnas medicīnas statistika joprojām ir ārkārtīgi neuzticama - valsts joprojām apgalvo, ka kopējais nāves gadījumu skaits no COVID-19 ir nedaudz vairāk par 120 000, savukārt neatkarīgi aprēķini liecina, ka sākotnējā uzliesmojuma laikā vien šis skaits varētu būt pārsniedzis 2 miljonus.

Tagad Ķīnas ārsti kārtējo reizi tiek apklusināti un nesazinās ar kolēģiem ārzemēs - tas liecina, ka, iespējams, notiek citas potenciāli bīstamas slimības slēpšana.