Ukrainas kara 645. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14 Kijivas žurnālisti ir identificējuši tos, kuri nelegālā cietumā okupētajā Jeļenovkas ciemā Doņeckas apgabalā spīdzināja gūstā saņemtos Ukraiņu karavīrus un nolaupīja civiliedzīvotājus, vēsta UNIAN.

21.02. Ukrainas Aizsardzības ministrija kopā ar Stratēģiskās rūpniecības ministriju nākamgad vairākas reizes palielinās raķešu, munīcijas, ieroču un militārā aprīkojuma ražošanu.

20:10 Arī Igaunija apsver iespēju slēgt robežu ar Krieviju, vēsta UNIAN.

19:18 Ukrainas Drošības dienests šodien noorganizējis sprādzienu dzelzceļa Baikāla-Amūras maģistrālē Severomuiskas tunelī Burjatijā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta aģentūra UNIAN.

17:51 Hersonas apgabalā ukraiņu aizstāvji iznīcināja ienaidnieka aprīkojumu, jo īpaši DRG laivas. Melnajā jūrā atrodas līdz 16 kalibriem.

Saskaņā ar Dienvidukrainas Aizsardzības spēku sniegto informāciju, operatīvā situācija šajā zonā joprojām ir saspringta, Melnajā jūrā kaujas dežūrā ir trīs raķešu pārvadātāji - viens virszemes un divi zemūdens. Viņu aprīkojumā ir līdz 16 kalibra raķetēm.

Dienas laikā (no 7:00 līdz 7:00) ienaidnieks veica divus gaisa triecienus, izmantojot 17 vadāmās bumbas, kā arī izmantoja divus FPV bezpilota lidaparātus un nometa 20 kasešu munīciju no dažādu modifikāciju UAV uz Hersonas apgabala apdzīvotām vietām.

16:45 Naktī uz 30.novembri Krievijas iebrucēji ar sešām S-300 raķetēm uzbruka trim pilsētām Doņeckas apgabalā. Krievijas uzbrukuma rezultātā daudzi cilvēki guvuši ievainojumus, tostarp bērni, un zem drupām var atrasties cilvēki.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas informāciju, Pokrovska, Novogrodovka un Mirnograda tika pakļautas apšaudei. Apšaudes rezultātā ievainoti 10 cilvēki, tostarp četri bērni, un zem drupām tiek meklēti vēl pieci cilvēki.

Pokrovskā starp upuriem bija ģimene ar diviem bērniem: 16 gadus vecu zēnu un sešus mēnešus vecu mazuli. Ievainojumus guva arī kāds 13 gadus vecs zēns. Iepriekš cietusi daudzdzīvokļu māja un deviņas privātmājas, policijas iecirknis, automašīnas, garāžas.

Tiek atzīmēts, ka viens no šāviņiem eksplodējis mājas pagalmā, kurā dzīvoja ģimene ar diviem bērniem. Uzbrukuma rezultātā namam tika izpostīts jumts un sienas, zem gruvešiem iesprostoti cilvēki.

16:08 Uz Ukrainu pārvestie amerikāņu tanki Abrams M1 slikti tiek galā ar dubļiem, raksta Forbes.

Tiek atzīmēts, ka dzinēja ieplūdes filtriem ir nepieciešama pastāvīga tīrīšana (vismaz divas reizes dienā), lai netīrumi un gruži neiekļūtu jaudīgajā, bet trauslā dzinējā. Ja 12 stundu laikā nepievēršat uzmanību tīrīšanai, var rasties nepieciešamība nomainīt ne tikai dzinēju, bet arī transmisiju, nosūtot tvertni uz ilgstošu remontu.

14:25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies pie karaspēka, kas cīnās Kupjanskas virzienā, secināms pēc paziņojuma viņa oficiālajā kanālā platformā "Telegram".

"Kupjanskas aizstāvju priekšējo līniju komandpunkts. Gods apmeklēt un apbalvot karavīrus," teiks paziņojumā.

Tam pievienots video.

"Cīnītāji Kupjanskas virzienā aizstāv ukraiņu, Harkivas apgabala ļaužu, mierīgo dzīvi," norādīja prezidents.

12:50. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka pagājušajā diennaktī Ukrainas karaspēkam Tavrijas frontē padevušies četri Krievijas karavīri. Pēdējo 20 dienu laikā līdzīgi rīkojušies vēl 60 cilvēki.

12:20. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pārliecināts, ka Krimas atbrīvošana būs vieglāka par Doņeckas un Luhanskas apgabalu atbrīvošanu, jo Krimā nav notikusi karadarbība, ziņo pravda.com.ua.

10:57. Ukraiņu karavīri naktī uz ceturtdienu notriekuši 14 no 20 Krievijas palaistajiem trieciendroniem "Shahed", pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. Atbilstoši Gaisa spēku atskaitei Krievija naktī uz ceturtdienu Ukrainai uzbrukusi ar 20 trieciendroniem "Shahed". Turklāt Doneckas apgabalam veikts trieciens ar raķetēm S-300.

Kā pavēstīja Ukrainas Iekšlietu ministrija, no drupām atbrīvoti desmit ievainotie, arī pusgadu vecs bērns.

10:18. Kopējais Vidusāzijas migrantu skaits Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās pārsniedz 100 000 cilvēku, pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku paspārnē izveidotais Nacionālās pretošanās centrs (CNS).

Lai aizstātu okupēto teritoriju pamatiedzīvotājus, krievi okupētajās teritorijās ieved migrantus no Vidusāzijas, un to kopējais skaits jau pārsniedzis 100 000.

08:48. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 328 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1180 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5551 tanku, 10 340 bruņutransportierus, 7909 lielgabalus, 910 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 600 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5954 bezpilota lidaparātus, 1565 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 361 automobili un autocisternu, kā arī 1124 specializētās tehnikas vienības.

07:05. Ukrainas gaisa spēki naktī uz 30. novembri plkst. 23:50 izsludināja gaisa trauksmi Mikolajivas, Hersonas, Zaporižjas, Dnipro un Doņeckas apgabalos. Krievijas karaspēks šiem apgabaliem uzbruka ar militārajiem droniem, ziņo pravda.com.ua.

00:10 Maz ticams, ka Krievija, izlēmusi par totālu mobilizāciju, līdz 2024. gada vasarai spēs izveidot un apbruņot pilnvērtīgus brigādes līmeņa militāros formējumus. Militāri juridisko pētījumu centra vadītājs Aleksandrs Musienko intervijā UNIAN to nosauca par apšaubāmu.

"Kādā nākotnes perspektīvā, ja situācija būtu viņiem labvēlīga, tas ir iespējams. Bet tuvākajā nākotnē, es nedomāju, ka tā," atzīmēja eksperts.