Japānas kosmosa aģentūra cietusi kiberuzbrukumā

© via REUTERS/Scanpix/Leta

Japānas kosmosa aģentūra varētu būt cietusi kiberuzbrukumā, tomēr pagaidām nenoskaidrotajam hakerim, kurš uzbrukumu veicis šogad, nav izdevies piekļūt sensitīvai informācijai par raķetēm vai satelītiem, trešdien paziņoja amatpersonas.

Japānas Aeronautikas un kosmosa izpētes aģentūra (JAXA) informējusi valdību par "augstu iespējamību, ka notikusi nepilnvarota piekļuve" tās galvenajam serverim, žurnālistiem pavēstīja valdības preses pārstāvis Hirokazu Macuno.

Serveris kontrolē JAXA iekštīklu, tomēr "esam saņēmuši informāciju, ka iekštīkls neapkalpo sensitīvu informāciju, piemēram, raķešu un satelītu darbību", paskaidroja valdības preses pārstāvis.

JAXA preses pārstāvis informēja, ka aģentūra incidentu izmeklē sadarbībā ar policiju un kiberdrošības kompānijām.

Policija par kiberuzbrukumu uzzināja šogad un informēja JAXA, kas līdz saziņai ar policiju nenojauta par kiberuzbrukumu, vēsta laikraksts "Yomiuri Shimbun".

JAXA apvieno Japānas kosmosa nozari, izstrādā jaunas raķetes un palaiž satelītus, kā arī īsteno Mēness izpētes programmu "Mēness snaiperis", kas tika sākta septembrī ar zondes palaišanu.

Jūlijā kiberuzbrukumā ar izspiedējvīrusu tika paralizēta viena no Japānas noslogotākajām ostām - Nagoja. Šis uzbrukums tika saistīts ar Krievijā bāzēto kibernoziedzības organizāciju "Lockbit".

Japānas Nacionālais kiberdrošības incidentu gatavības un stratēģijas centrā (NISC), kas atbildīgs par valsts aizsardzību pret kiberuzbrukumiem, pat deviņus mēnešus bija iefiltrējušies hakeri, augustā ziņoja laikraksts "Financial Times".

Savukārt "Washington Post", atsaucoties uz ASV amatpersonām, augustā vēstīja, ka Ķīnas hakeri 2020.gadā ir piekļuvuši Japānas slepenajiem aizsardzības tīkliem, radot bažas par Vašingtonas sabiedrotā kiberdrošību.

Japānas valdība tādus apgalvojumus noraidīja.

Svarīgākais