Trīs Eiroparlamenta deputāti tiek turēti aizdomās par kukuļņemšanu

Eiroparlamentā «uzliesmojis» korupcijas skandāls, trīs deputāti izteikuši piedāvājumu žurnālistiem, kuri savukārt izlikušies par lobistiem, par krietnu summu panākt tiem vēlamā lēmuma pieņemšanu, raksta laikraksts The Sunday Times.

Šobrīd pret deputātiem uzsākta krimināllieta aizdomās par kukuļņemšanu.

Parlamenta deputāti šo paziņojumu uztvēruši ļoti nopietni. «Eiropas Parlaments nav tiesīgs iecietīgi izturēties pret šādu rīcību,» norādījusi parlamenta priekšsēdētāja Diāna Valisa (Diana Wallis).

Par lobistiem izlikušies žurnālisti piedāvājuši vairākiem deputātiem par 100 tūkstošus eiro lielu atlīdzību panākt dažas likumos «nepieciešamās» izmaiņas. Laikraksts vēsta, ka piedāvājumam piekritis rumānis Adrians Severins (Adrian Severin), austrietis Ernsts Štrassers (Ernst Strasser) un slovēnis Zorans Talers (Zoran Thaler).

Paziņojuma publicēšanas dienā, 20. martā, bijušais Austrijas iekšlietu ministrs Ernsts Štrassers atteicies no Eiropas parlamenta deputāta mandāta. «Esmu nolēmis spert šo soli, tā kā Austrijā pret mani tiek rīkota kampaņa,» aģentūrai DPA skaidrojis Štrassers.

Iepriekš gan pats Štrassers «lobistiem» no The Sunday Times atklājis, ka pats esot lobists, tā kā pārstāv vairāku grupu intereses. Pēc viņa teiktā, viņam esot pieci pasūtītāji, kuri katru gadu par sniegtajiem pakalpojumiem austrietim maksā kopumā apmēram 100 tūkstošus eiro. Šie Štrassera izteikumi esot ierakstīti ar slēpto kameru.