"Mūs laikam neuzskata par cilvēkiem," Putinam publiski uzbrūk Krievijas iesaucamo sievas

© Scanpix

Krievijā mobilizēto kareivju sievas paudušas asu kritika Putinam, raksta dialog.ua.

Krievijas obligātā dienesta karavīru sievas, kuras gaida vīru atgriešanos mājās un neveiksmīgi mēģinājušas organizēt mītiņus viņu atbalstam, publiski aicināja atbalstīt savus vīrus - sieviešu aicinājums tika publicēts “Telegram” kanālā “Way Home”.

Publikācija, kas satur asu kritiku Putina virzienā, palika gandrīz nepamanīta - sešu stundu laikā aicinājums savāca tikai nedaudz vairāk par 20 tūkstošiem skatījumu.

"Šis ir aicinājums ikvienam, pareizāk sakot, lūgums pēc palīdzības. Jūsu acu priekšā notiek mūsu traģēdija, kuru mēs nevaram izturēt vienas! Mēs klauvējām pie visām durvīm. Mūsu valsts ir pagriezusi muguru tiem, kas pirmie atsaucās tās aicinājumam par palīdzību,” tā sākas “Telegram” kanālā publicētais aicinājums, kuram ir nedaudz vairāk par 15 tūkstošiem abonentu.

Ziņojuma autores raksta, ka "cerību gandrīz vairs nav". "Nevienam no mums nav pārliecības. Daudziem vairs nav nākotnes. Mēs, izrādās, neesam ne vēlētāji, ne pilsoņi un, iespējams, vairs neesam cilvēki vispār... Mūs nodod un iznīcina savējie.”

Aicinājuma autores atgādina, ka Krievijas Federācijas prezidents solīja neizsaukt rezervistus, bet "solījumi faktiski izrādījās tukši".

"Mūsu vīri maksā ar asinīm, un mēs ar veselību un savām asarām. Mūs cenšas apklusināt ar maksājumiem un pabalstiem.”

Vēstules autores valstī notiekošo sauc par absurdu un ķeras pie tiešas Putina kritikas: "Prezidents pasludināja 2024. gadu par ģimenes gadu. Tas ir ironiski, ņemot vērā, ka sievas raud bez vīriem, bērni aug bez tēviem, bet daudzi jau ir bāreņi. Bet sātanists un kanibāls pēc pusgada tiek atbrīvoti no ieslodzījuma. Mūsu prezidentam joprojām ir humora izjūta!”

Tālāk sievietes uzdod jautājumu: “Mūsu puiši jau 15. mēnesi izpērk KO? Acīmredzot mūsu Dzimtene tiek atbrīvota sabiedrības krējumam: maniaki, dzērāji, migranti, pārmērīgi bagāti ierēdņi un viņu bērni - kāpēc viņi, starp citu, neiet ierakumos?" Nobeigumā sievietes pauž cerību, ka prezidents viņas tomēr sadzirdēs, un sola atkāpties tikai pēc vīru atgriešanās mājās.

Mobilizēto sievas novembrī mēģināja rīkot mītiņus dažādos Krievijas reģionos, pieprasot vīru atgriešanos mājās, taču varas iestādes atteicās viņu rīcību apstiprināt. Piemēram, Maskavā atteikuma iemesls bija Covid. Tikai Novosibirskā varasiestādes vienojās par slēgta veida tikšanos vietējās kultūras pils ēkā.

2022. gada septembrī Krievijas varasiestāžu izsludināto mobilizāciju Krievijas varas iestādes nosauca par daļēju. Putina parakstītais dekrēts par tās sākšanu ir spēkā līdz šai dienai. Gadu vēlāk, 2023. gada septembrī, Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs Andrejs Kartapolovs sacīja, ka mobilizētajiem nav nodrošināta rotācija un viņi atgriezīsies mājās tikai pēc “speciālās operācijas” beigām.

Svarīgākais