Ukrainas kara 643. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17. Ukrainas autovadītāji bloķēja vairākus ceļus Polijas pilsētās, protestējot pret robežu blokādi Polija-Ukraina, vēsta pravda.com.ua.

21:47. Vairākas Krievijas uzbrukuma bezpilota lidaparātu grupas ielidojušas Ukrainā un virzās pa tās teritoriju, ziņo pravda.com.ua.

20:17. Diennakts laikā Krievijas militārpersonas apšaudīja Sumu apgabala civilo infrastruktūru ar artilēriju, kā rezultātā tika nogalinātas divas sievietes un 7 gadus veca meitene, bet trīs vīrieši tika ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

18:55. Eiropas Savienība (ES) otrdien izlēmusi četrkāršot līdzekļus ukraiņu karavīru apmācībai, šim nolūkam papildus atvēlot gandrīz 200 miljonus eiro.

17:57 Bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs uzskata, ka karš Ukrainā pret krieviem beigsies 2024.gada beigās.

Ukrainas karaspēks veiks izrāvienu, un lielākā daļa ienaidnieka sagrābto zemju tiks atbrīvotas, intervijā žurnālistam Dmitrijam Gordonam ar prognozēm dalījās bijušais ierēdnis. "Nu, es domāju, ka nākamā gada beigās (beigsies karš Ukrainā pret Krieviju - red.). Jo es joprojām ceru, ka Ukraina saņems papildus tos ieročus, kas nepieciešami aktīvai efektīvai ofensīvai, kā jau viss bija paredzēts. ." viņš teica.

17:34 Sumu apgabala Seredinas-Budas pilsētas krievu okupantu apšaudē gāja bojā trīs cilvēki, tostarp 7 gadus veca meitene, bet vēl trīs tika ievainoti.

Par to ziņo Ģenerālprokuratūra. Pēc izmeklēšanas datiem, šodien ap pulksten 12:30 Krievijas militārpersonas, pēc provizoriskās informācijas, ar MLRS apšaudīja Seredinas-Budas pilsētas civilo infrastruktūru.

Iebrucēju uzbrukuma rezultātā tika sagrautas vismaz piecas privātmājas. "No gruvešiem tika izvilkti divu bojāgājušo sieviešu un divu ievainoto vīriešu līķi. Arī vīrietis un viņa 7 gadus vecā pameita guvuši traumas savā automašīnā. Meitene pēc tam slimnīcā mirusi," vēsta prokuratūra. .

16:34 Vēl 3 tūkstoši čečenu kaujinieku tiks nosūtīti karā Ukrainā. Par to ziņoja Sky News, atsaucoties uz Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu. Saskaņā ar publikāciju, kaujinieki būs daļa no jaunajām Aizsardzības ministrijas un Krievijas Federācijas Zemessardzes vienībām.

Tiek atzīmēts, ka Kadirovs, kurš sevi bieži raksturojis kā Vladimira Putina "kājnieku" un kurš brīžiem asi kritizējis Krievijas rīcību konfliktā, atzīmējis, ka kaujiniekiem ir vislabākā tehnika un mūsdienīgi ieroči. Viņi ir arī "ļoti kaujinieciski un ļoti motivēti sasniegt rezultātus".

Kadirovs maijā teica, ka Čečenija, kas ir Krievijas federālā republika, kopš kara sākuma uz Ukrainu ir nosūtījusi vairāk nekā 26 000 kaujinieku, tostarp 12 000 brīvprātīgo, un 7000 no tiem tajā laikā aktīvi karoja. Kadirova apgalvojumus nevarēja pārbaudīt, un aplēses par uz Ukrainu nosūtīto čečenu kaujinieku skaitu atšķiras.

16:04 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien paudis mpārliecību, ka ASV turpinās piegādāt bruņojumu Ukrainai, neraugoties uz poliskajiem šķēršļiem, kas šobrīd radušies Vašingtonā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ASV piešķīrušas drošības palīdzību Kijivai vairāk nekā 40 miljardu dolāru vērtībā un solījušas palīdzēt tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

Tomēr "stingrā kursa" republikāņu iebildumu dēļ radušās šaubas par ASV turpmāko palīdzību.

"Esmu pārliecināts, ka ASV turpinās sniegt atbalstu, jo tā rīkoties ir Savienoto Valstu drošības interesēs un tas atbilst tam, par ko mēs esam vienojušies," NATO ārlietu ministru sanāksmē uzsvēra Stoltenbergs.

Arī Eiropas Savienībai ir grūtības panākt vienošanos par ilgtermiņa palīdzību Ukrainai, iecerei sastopot Ungārijas iebildumus.

"Es mudinu sabiedrotos, un sabiedrotie arī ir apņēmības pilni turpināt piegādāt palīdzību," izsakoties par desmit miljardiem eiro, ko nesen solījušas atvēlēt Vācija un Nīderlande, norādīja Stoltenbergs.

"Kaut arī frontes līnija nav stipri pavirzījusies, ukraiņi spējuši nodarīt krievu spēkiem smagus zaudējumus," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš savukārt izteicās, ka ukraiņiem vajadzīgs vairāk "tālas darbības raķešu, lai viņi varētu radīt šķēršļus Krievijas loģistikas jaudām".

"Tas ir mūsu tiešajās interesēs atbalstīt Ukrainu, lai garantētu, ka Krievija neuzvar šajā karā, ka karā uzvar Ukraina," sacīja Kariņš.

15:32 Ukrainas bruņoto spēku karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas Tavria atbildības zonā Krievijas iebrucēji divas dienas pēc kārtas mazāk izmanto bezpilota lidaparātus.

Pretinieki turpina mest vadāmās bumbas un veikt sauszemes uzbrukumus, izmantojot kājniekus, un zaudē simtiem cilvēku, savā Telegram kanālā dalījās Tavria OSGV komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis. "Divas dienas pēc kārtas ir samazinājies izmantoto kamikadze bezpilota lidaparātu skaits...," viņš rakstīja.

Pēc viņa teiktā, arvien biežāk ir gadījumi dažādos virzienos, kad ienaidnieki atsakās piedalīties aktīvā ofensīvā. "Okupanti turpina papildināt bezasins vienības ar ieslodzītajiem. Krievijas pavēlniecība šo tā saukto "speciālo kontingentu" uzskata par tērējamu. Un bez nožēlas iemet tos "gaļas uzbrukumos," piebilda Tarnavskis.

14:33 Krievu algotņu bataljons "Hispaniola", kas ir daļa no PMC "Redut", algo sievietes karam uzbrukuma karaspēkā.

Kā vēsta izdevums “Svarīgi stāsti”, algotņi piedāvā sievietēm “realizēt sevi” snaiperu biznesā, medicīnā, sakaros, uzbrukuma lidmašīnu formējumos, elektroniskās kara vienībās, RER un UAV.

Izdevuma žurnālists “kandidāta” aizsegā uzzināja par nosacījumiem, kas tiek piedāvāti militārajā formācijā. Pirmais līgums tiek noslēgts uz sešiem mēnešiem, no kuriem apmācības ilgst no viena līdz diviem mēnešiem. Alga 110-120 tūkstoši rubļu.

13:59 ASV joprojām nav spējušas pilnībā garantēt Ukrainas uzvaru karā pret Krieviju, un Vašingtonas sniegtā palīdzība ir tikai pietiekama, lai noturētu Ukrainu šajā cīņā, uzskata bijušais ASV armijas komandieris Eiropā atvaļinātais amerikāņu ģenerālis Bens Hodžess. .

ASV valdība pastāvīgi uzsvērusi, ka atbalstīs Ukrainu līdz kara uzvarai. Ukrainai uzvara nozīmē visas tās starptautiski atzītās teritorijas atgriešanu, kara noziedznieku saukšanu pie atbildības un reparāciju saņemšanu. Tomēr ASV joprojām atsakās galīgi ieskicēt, ko tas varētu nozīmēt no viņu viedokļa, raksta ERR.

12:48. Krievijas karaspēks 28.novembra rītā apšaudīja piecstāvu daudzdzīvokļu ēku Dnipro apgabala Nikopoles pilsētā. Uzbrukuma laikā dzīvību zaudēja viens vīrietis, bet divas sievietes guva ievainojumus, ziņo prava.com.ua.

11:35. Bulgārija apstiprinājusi, ka ir devusi atļauju lidmašīnai ar Krievijas delegāciju ārlietu ministra Sergeja Lavrova vadībā lidot cauri Bulgārijas gaisa telpai, lai tā varētu piedalīties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ministru sanāksmē Ziemeļmaķedonijā, vēsta pravda.com.ua.

10:26. Čehijas prezidents Petrs Pāvels mudina Rietumus nesamazināt atbalstu Ukrainai - pretējā gadījumā nākamais gads varētu būt Krievijai labvēlīgāks, vēstīts pravda.com.ua.

09:40. Krievijas karaspēks naktī uz 28. novembri veica raķešu uzbrukumus Krivijrihas pilsētai Dnipro apgabalā, ziņo pravda.com.ua.

08:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 326 440 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 860 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 5523 tankus, 10 285 bruņutransportierus, 7876 lielgabalus, 907 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 597 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5905 bezpilota lidaparātus, 1565 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 302 automobiļus un autocisternas, kā arī 1113 specializētās tehnikas vienības.

08:17. Briselē šodien un trešdien, 29.novembrī pulcēsies NATO valstu ārlietu ministri, lai diskutētu par aktuālo drošības situāciju reģionā, kā arī turpmākajiem soļiem Ukrainas atbalstam.

07:02. ASV Kongresa augšpalātas Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons pirmdien atzina, ka ASV palīdzība Ukrainai ir viena no Kongresa "prioritātēm", lai neļautu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "maršēt caur Eiropu".

01:28. Šodien plkst.8.15 Vestienas ielā 35 notiks mediju pasākums par 10 SIA "Rīgas satiksme" autobusu dāvinājumu Čerņihivas pilsētai un ziedošanas akcijas "Rīga - Ukrainai" rezultātiem, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

00:10. Baltkrievijas Mačuļišči lidlaukā 2023.gada februārī nodarītie bojājumi Krievijas stratēģiskās izlūkošanas lidmašīnas A-50 bija Baltkrievijas partizānu un Ukrainas drošības dienesta kopīga operācija. Par to intervijā OBOZ.UA runāja Baltkrievijas opozīcijas projekta BYPOL vadītājs Aleksandrs Azarovs.

"Jā, tā bija kopīga akcija ar Ukrainas pusi, par to jau var runāt. Šo īpašo operāciju veicām kopā ar SBU, taču zināmu iemeslu dēļ mēs par to iepriekš klusējām," viņš teica.

Pēc Azarova teiktā, tiešie partizāni, kas veica operāciju, varēja veiksmīgi izbraukt uz ārzemēm un tagad turpina darbu opozīcijas kustībā. Un tie vairāki desmiti cilvēku, kurus Lukašenko režīms pēc uzbrukuma arestēja, akcijā nepiedalījās, apliecina opozicionārs.