Lietuvas skolotāju arodbiedrība aptur izglītības darbinieku streiku

© pexels.com

Viena no piecām Lietuvas skolotāju arodbiedrībām - Izglītības darbinieku arodbiedrība - pirmdien apturēja pagājušajā nedēļā atsākto streiku līdz valsts budžeta pieņemšanai Seimā, kas paredzēta 5.decembrī.

"Tagad skolotāji ir atgriezušies skolās, mācību stundās. Mēs izmantosim šo pauzi, lai diskutētu ar skolotājiem, organizētu nākamo [streika] vilni, tiktos ar Seima deputātiem, un tad 5.decembrī atkal sāksim streiku," aģentūrai BNS skaidroja arodbiedrības vadītājs Andrjus Navicks.

Viņš pauda viedokli, ka streikot nepārtraukti līdz 5.decembrim nebūtu lietderīgi, jo tas negatīvi ietekmētu gan bērnus, gan viņu vecākus.

Savukārt 5.decembrī, kad Seimam paredzēts pieņemt nākamā gada valsts budžetu, skolotāju streiks tiks atsākts. Iecerēts, ka tad Seimu apmeklēs arodbiedrības pārstāvji.

22.novembrī Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība atsāka oktobra vidū pārtraukto skolotāju streiku. Tajā pašā dienā skolotāji organizēja mītiņu pie Seima ēkas.

Saskaņā ar Valsts izglītības aģentūras datiem pagājušajā nedēļā streikā piedalījās vairāk nekā 2000 izglītības iestāžu darbinieku.

Streiks tika atsākts, kad Izglītības darbinieku arodbiedrībai neizdevās panākt vienošanos ar Izglītības, zinātnes un sporta ministriju par skolotāju algām, darba slodzes struktūru un skolēnu skaita samazināšanu klasēs.

Valdība ierosina janvārī un septembrī paaugstināt skolotāju atalgojumu par 10%, lai vidējā skolotāju alga sasniegtu 130% no vidējās algas valstī. Tomēr Navicka vadītā arodbiedrība pieprasa divas reizes paaugstināt algas par 15% janvārī un septembrī.

Izglītības, zinātnes un sporta ministrija apgalvo, ka tai nav finansiālu iespēju piedāvāt vairāk līdzekļu, lai straujāk paaugstinātu skolotāju algas.

Četras citas skolotāju arodbiedrības oktobrī vienojās ar Izglītības ministriju līdz maijam izstrādāt plānu, kā tiks palielināts skolotāju atalgojums pēc 2024. gada, un tās arī piekrita valdības priekšlikumam par atalgojuma palielināšanu nākamgad.