Rinkēvičs komentē iespējamos Kremļa plānus Baltijas ieņemšanai

© Scanpix

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs komentēja Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītāja Aleksandra Ļitviņenko paziņojumu, ka Krievija plāno gatavoties turpmākai agresijai pret Baltijas valstīm, raksta “Evropeiskaja Pravda”.

Pēc prezidenta vārdiem, viņš ir pilnīgi pārliecināts, ka, spriežot pēc Krievijas propagandas un atsevišķu Krievijas amatpersonu teiktā, Krievijas Federācija sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu, ne tikai runājot par Baltijas valstīm, Moldovu vai Kazahstānu, bet arī par Somiju.

"Par Padomju Savienību viņi nerunā, jo sapņo par 19. gadsimta Krievijas impēriju," atzīmēja Rinkēvičs.

Valsts prezidents norādīja, ka NATO samitos Madridē un Viļņā tika pieņemti lēmumi par NATO karavīru skaita palielināšanu, kā arī apliecināja, ka alianse uz šādām lietām raugās ļoti nopietni.

"Šobrīd mēs redzam, ka tas tiešām būs Krievijas stratēģisks mērķis, ja viņi ticēs, ka ir uzvarējuši Ukrainu. Pat tikai tad, ja viņi ticēs, ka ir uzvarējuši, iespējams, viņiem radīsies kārdinājums pārbaudīt NATO spēkus, taču tāpēc mēs darām visu iespējamo, lai tam sagatavotos," sacīja Rinkēvičs.

Viņš arī norādīja, ka sabiedrotie ir daudz mācījušies no Ukrainas pieredzes, un šobrīd Latvijai ir laiks stiprināt savu dalību NATO un tās aizsardzību.

Iepriekš Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa Krievijas agresiju nosauca par globāliem draudiem, uz kuriem arī reakcijai būtu jābūt globālai.

Pirms tam prezidents teica, ka "ir svarīgi cīnīties par starptautisko mieru un mieru Eiropā, jo, ja mēs apturēsim Krieviju Ukrainā, tad Krievija nevarēs mest izaicinājumu citām valstīm”.