Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnu masveidā pārņem jauna epidēmija: noslēpumains pneimonijas uzliesmojums bērnu vidū

© Scanpix

Bērnu slimnīcas daudzās Ķīnas pilsētās, tostarp Pekinā, ir pārpildītas, ik dienu neatliekamās palīdzības nodaļās nonāk vidēji aptuveni 1200 jaunu pacientu, vēsta Al Jazeera.

Ķīnā novērojams pneimonijas un nediagnosticētu elpceļu slimību uzliesmojums bērnu vidū - bērnu slimnīcas daudzās pilsētās, tostarp Pekinā, ir pārpildītas, pacientiem rindā jāgaida 2 stundas. Tā kā Ķīna piedzīvo savu pirmo ziemu bez stingriem Covid-19 ierobežojumiem kopš pandēmijas sākuma pirms trim gadiem, visu valsti ir pārņēmis elpceļu slimību vilnis.

Neparastais gadījumu skaita pieaugums ir mudinājis Pasaules Veselības organizāciju (PVO) pieprasīt no Ķīnas vairāk informācijas par slimības uzliesmojumu un veikt pastiprinātus drošības pasākumus.

Lai gan tendences cēlonis ir neskaidrs, daži veselības eksperti to skaidroja ar ierobežojumu atcelšanu. Lai gan oficiālu datu par saslimšanas gadījumu skaitu vēl nav, Pekinas slimnīcās ir novērojams pacientu skaita pieaugums, īpaši bērnu nodaļās. Kāda liela pilsētas slimnīca ziņoja, ka ik dienu neatliekamās palīdzības nodaļā nonāk vidēji aptuveni 1200 pacientu. Pekinas skolas arī ziņo par augstu kavējumu līmeni, pat atlaižot veselas klases vismaz uz nedēļu, ja daži skolēni ir slimi, un brīdinot vecākus būt īpaši uzmanīgiem.

Veselības aizsardzības amatpersonas arī ir nobažījušās, ka ziema pasliktinās infekciju izplatību pēc tam, kad Ķīnas Nacionālā meteoroloģiskā pārvalde brīdināja, ka valstī aukstā temperatūra turpinās pazemināties.

Veselības eksperti ir vienisprātis, ka ierobežojumu atcelšana liks atmaksāt "imūno parādu" pēc ilgstošaajiem ierobežojumiem, "kas noteikti krasi samazināja elpceļu infekciju izplatību un līdz ar to samazināja imunitāti pret endēmiskām infekcijām," sacīja Londonas Universitātes koledžas Ģenētikas institūta direktors Fransuā Bellū.

Viņš piebilda, ka, pamatojoties uz pašreizējo informāciju, "nav iemesla aizdomām par jauna patogēna parādīšanos" un ka Mycoplasma pneumoniae, kas ir iespējamais slimības gadījumu avots, kas parasti skar mazus bērnus, "parasti ir diezgan nekaitīga”.

PVO un medicīnas darbinieki Ķīnā ir ieteikuši cilvēkiem valstī pastiprināt COVID-19 laika praksi, piemēram, rūpīgu roku mazgāšanu, masku nēsāšanu un sociālo distancēšanos.