Ukrainas kara 639. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:16. Slovākijā pie varas nākot premjerministra Roberta Fico valdībai, darbu valdības struktūrās pametuši dezinformācijas apkarošanas eksperti, aiziešanu cita starpā skaidrojot ar to, ka jaunās valdības locekļi paši izplata prokrieviskus naratīvus, vēsta tīmekļa medijs "Euractiv".

Premjera kreisi populistiskās partijas "Smer" vicepriekšsēdis Ļubošs Blaha vairākkārt izplatījis prokremliskus naratīvus, ukraiņus dēvējis par "fašistiem" un vainojis ASV Krievijas karā pret Ukrainu.

20:02. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien ieradies vizītē Ukrainā, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Valsts prezidents sarunā ar Ukrainas prezidentu apliecināja nelokāmu Latvijas solidaritāti un ilgtermiņa atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. "Latvija ir atbalstījusi Ukrainu jau kopš 2014.gada un turpinās to atbalstīt līdz pilnīgai Ukrainas uzvarai. Latvija šajā gadā apmācījusi gandrīz 3000 Ukrainas karavīru, un turpinās apmācības arī nākamgad. Ukraina var paļauties uz Latvijas politisko, ekonomisko, finansiālo un militāro atbalstu," uzsvēra Rinkēvičs.

Valsts prezidents pauda atbalstu ES iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Ukrainu. "Ukrainas vieta ir Eiropas Savienībā. Tā ir sasniegusi ievērojamu progresu reformu īstenošanā, neskatoties uz aktīvu karadarbību un cīņu pret agresorvalsti Krieviju. Sasniegto progresu apliecina arī Eiropas Komisijas paplašināšanās ziņojums. Latvija iestājas par ātru ES iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu. Latvija ir gatava sniegt Ukrainai politisko un tehnisko atbalstu, lai sekmētu tās integrāciju ES," uzsvēra Rinkēvičs.

18:30. Karš starp Ukrainu un Krieviju ir iesaldēts konflikts, ko nevar atrisināt, sūtot ieročus Ukrainas bruņotajiem spēkiem, piektdien sacīja Slovākijas premjerministrs Roberts Fico.

Pēc sarunām ar Čehijas kolēģi Petru Fialu Prāgā Fico sacīja, ka dotu priekšroku tam, ka Krievija un Ukraina sēžas pie sarunu galda. Viņš gan neminēja, kā to varētu panākt. Čehija bijusi apņēmīga Ukrainas atbalstītāja, nodrošinājusi tai smago bruņojumu un citus ieročus.

17:00. Krievija varētu būt sakrājusi aptuveni 900 tālas darbības raķetes triecieniem Ukrainas enerģētikas objektiem ziemā, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis sakariem ar presi Jurijs Ihnats. "Jā, jau vairāku mēnešu garumā nav tādu apšaužu, kā bija vasarā. Ja rezultātā rēķinām, [Krievija] katru vasaras mēnesi izmantoja vairāk nekā 100 raķetes. Jau aizvadītajos rudens mēnešos šādu intensīvu apšaužu ar raķetēm nav bijis," telemaratona ēterā sacīja Ihnats. Atsaucoties uz Ukrainas izlūkdienesta ziņām, Gaisa spēku pārstāvis sacīja, ka Krievija katru mēnesi var saražot aptuveni 100 tālas darbības raķetes.

16:00. Krievijas un Ķīnas uzņēmēji, kas ir saistīti ar valdību, oktobrī slepeni apsprieda plānus būvēt zemūdens tuneli, kas savienotu Krieviju ar okupēto Ukrainas Krimu, raksta "The Washington Post".

15:05. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels pirmdien dosies uz Ungāriju, kur tiksies ar premjerministru Viktoru Orbānu, piektdien pavēstīja Mišela preses sekretāre, ar vēsti par vizīti nākot klajā pēc izskanējušajām apsūdzībām, ka Orbāns grasās bloķēt svarīgus lēmumus par palīdzību Ukrainai.

12:54 Ukrainā nedēļas beigās gaidāmi ļoti slikti laikapstākļi ar stipru lietu, sniegputeni, salu un stipru vēju. Slikto laikapstākļu ietekmē vietām uzsnigs līdz pusmetram sniega, apstāsies satiksme, Melnajā jūrā plosīsies vētra. Ukrainas Hidrometeoroloģijas centrs brīdina par laikapstākļu pasliktināšanos.

11:23 Kopējie Krievijas iebrucēju zaudējumi Taurīdes virzienā otro dienu pēc kārtas ir aptuveni 700 cilvēku. Par to paziņoja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris Aleksandrs Tarnavskis.

"Pretgaisa aizsardzības sistēma Buk-M1 tika iznīcināta. Kopējie ienaidnieka zaudējumi Tavria darbības zonā otro dienu pēc kārtas bija aptuveni 700 cilvēku," viņš rakstīja.

Tarnavskis ziņoja, ka Taurides virzienā iebrucēji veikuši 16 gaisa triecienus, sarīkojuši 43 militāras sadursmes un 762 artilērijas apšaudes.

10:27 Krievijas okupanti pēdējās dienās ar kasešu munīciju apšaudīja ukraiņu pozīcijas pie Avdijevkas.

Par to teletonā paziņoja Avdijevkas pilsētas militārās pārvaldes (GVA) priekšnieks Vitālijs Barabašs. Pēc viņa teiktā, ienaidnieka uzbrukums Avdijevkai neapstājās, bet tagad ir sācies trešais vilnis - "viņi uzbrūk no visiem virzieniem, no sāniem". "Viņi uzkāpa industriālajā zonā (runājam par Avdejevkas industriālo zonu - UNIAN) un mēģina veikt noteiktas uzbrukuma operācijas no Doņeckas puses caur Spartaku. Viņi nāk no visām pusēm, izmantojot daudz kājnieku. ” sacīja Barabašs.

Pēc viņa teiktā, ienaidnieks izmanto aviāciju, apšaudot pilsētu ar CAB, bet ukraiņu pozīcijas pēdējās dienās ar kasešu bumbām. "Parasti diennaktī notiek simtiem uzbrukumu pozīcijām, desmitiem aviāc. Vidēji pilsētā notiek no 8 līdz 20 gaisa bumbas triecieniem dienā", sacīja Avdeevka GVA vadītājs.

10:00 Krievu okupanti veica uzbrukumus vairākos virzienos, šāva no dažāda veida ieročiem, un aizvadītajā diennaktī notika 64 militārās sadursmes.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba teiktā, Bahmutas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas pie Kleščiivkas un Andrejevkas Doņeckas apgabalā, kur aizsardzības spēki atvairīja 11 uzbrukumus. Mūsu karavīri turpina uzbrukuma operācijas uz dienvidiem no Doņeckas apgabala Bahmutas, radot ienaidniekam zaudējumus darbaspēkā un ekipējumā un nostiprinot savas pozīcijas sasniegtajās līnijās.

Tiek atzīmēts, ka Avdejevkas virzienā ienaidnieks ar aviācijas atbalstu neatsakās no mēģinājumiem ielenkt Avdejevku, bet mūsu karavīri notur aizsardzību un iznīcina iebrucējus. Ģenerālštābs ziņo par neveiksmīgām ienaidnieka ofensīvas darbībām austrumos no Novokalinovye, Avdeevka un Pervomaiskikas Doņeckas apgabala, kur aizsardzības spēki atsita 20 uzbrukumus.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 322 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1100 iebrucēji.

08:03. Somijas valdība ierosina palielināt aizsardzības izdevumu griestus 2024.-2028.gadam par gandrīz 96 miljoniem eiro, lai segtu 19. militārās palīdzības paketes iegādi Ukrainai. 2024. gadam budžets palielināsies par 20,7 miljoniem eiro, ziņo pravda.com.ua.

07:18. Krievi paziņo par masveida Ukrainas bezpilota lidaparātu nakts uzbrukumu Krimai, ziņo pravda.com.ua. 13 bezpilota lidaparāti esot notriekti virs okupētās Krimas un vēl 3 bezpilota lidaparāti virs Volgogradas apgabala.

00:10 Krievijas okupācijas spēki uzbrūk Doņeckas apgabala Avdijevkai no visām pusēm. Ienaidnieks aktīvi strādā industriālās zonas virzienā, sacīja Brīvības leģiona virsnieks majors Maksims Morozovs.

Kā virsnieks atzīmēja Espresso, situācija Avdejevska virzienā joprojām ir kritiska. Tajā pašā laikā ukraiņu aizstāvji nodara lielus zaudējumus ienaidniekam - iznīcina gan krievu kareivjus, gan aprīkojumu.

Svarīgākais